Кукери и кукерски игри, маски и маскарадни игри в Созопол 1

Кукери и кукерски игри, маски и маскарадни игри в Созопол

И тази година Сирни Заговезни, наричан още Кукеровден събра в Созопол над 200 колоритни кукери, преобразени с най-различни маски и пъстри костюми.

В парада на кукерите и маските се включиха групи от цялата община. Сред публиката бяха жителите и гостите на Аполония, представителите на медиите и организаторите от община Созопол.

Continue reading

Кукеровден в Созопол

Кукери гониха злите духове в Созопол

Кукеровден в Созопол
Кукеровден в Созопол; снимка: www.sozopol-life.ru

За шести път община Созопол организира спектакъл, посветен на Сирни Заговезни. Осем кукерски групи от цялата община взеха участие в традиционните Кукерски и маскараден общински празник.

250 участника дефилираха по улиците на града и представиха народни обичаи, свързани с Кукеровден на сцената на Амфитеатъра.

Кметът на община Созопол Панайот Рейзи поздрави участниците и жителите на града с празника и поиска прошка от своите съграждани.
Continue reading

Кукеровден в Созопол с бяло вино и бели курабии 2

Кукеровден в Созопол с бяло вино и бели курабии

На днешният ден – Сирни заговезни, денят във който си искаме прошка – Созопол отпразнува и кукеровден. Във възстановката на ритуала и празника взеха участвие клуб „Българка“- Созопол, Тракийско дружество „Яни Попов“ гр.Созопол, Клуб на пенсионера „Чайка“ от град Созопол, групи от село Зидариво, село Росен и село Равадиново, общ. Созопол.

Участниците представиха традиционни кукерски облекла и ритуали и получиха награди от община Созопол за участието си. Бяха връчени награди за най-малък участник, най-възрастен участник, най-многобройна група, най-автентичен ритуал и други.

Continue reading

Още за карнавалното шоу в Созопол

Още за карнавалното шоу в Созопол 3Както стана ясно по-рано днес, близо 300 бяха маскираните, които взеха участие в ІV Общински събор „Кукери и маскарадни игри”, организиран от община Созопол по случай Сирни Заговезни. Групи от Атия, Зидарово,Росен и Равадиново показаха народни обичаи свързани със Заговезни и автентични кукерски игри на сцената на амфитеатъра пред многобройната публика. Созопол бе представен от Тракийско дружество „Яни Попов”, чието присъствие по традиций е най-многобройно.

Тази година на маскарадния празник участие взеха и младежи от новоучреденото  младежко дружество към тракийско дружество „Яни Попов”.

Continue reading

Карнавално шоу в Созопол на Сирни Заговезни

Карнавално шоу в Созопол на Сирни Заговезни 4
снимка: БТА

На 6ти Март в античния град по традиция община Созопол отбелязва Сирни Заговезни с карнавално шоу.

Отново на сцената на Амфитеатъра театрални колективи от общината показаха свои карнавални костюми и свои предпролетни обичаи.

Пресфото-БТА снимка: Тодор Ставрев (РД)

Източник: БТА

Още за „Още за карнавално шоу в Созопол на Сирни Заговезни

Днес е Сирни заговезни

Днес е Сирни заговезни 5Българската православна църква почита днес празника Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни заговезни.

Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден, който тази година е на 24 април, и една седмица след Месни заговезни, а след него – от понеделник, започва Великият пост.

Във всички епархии на Българската православна църква на този ден се отслужва Вечерня с взаимно опрощаване

Последният ден преди Великия пост е „неделя на всеопрощението“. На този ден се четат Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.“

Всеки човек в църквата иска прошка от другите, за да може да влезе в поста, който е време за очистване, размисъл, усъвършенстване и примирение със събратята.

Continue reading