Таня Сарандева: ЙОАН ПРЕДТЕЧА 1

Таня Сарандева: ЙОАН ПРЕДТЕЧА

Таня Сарандева: ЙОАН ПРЕДТЕЧА 2
Остров Свети Иван; снимка: http://www.panoramio.com/user/1898134

Йоане, Кръстителю,
назовахме те в най-благата вест:
— Созопол – остров „Свети Иван” –
нам знак си оставил на този адрес
под олтара на древния храм.

В реликварий от пясъчник носени,
положени в саркофаг – алабастър,
събрани по църковни канони костици
от костите твои и се повториха
в днес заслужените поклони.

Continue reading

Археологическите разкопки в Созопол ще продължат до март 2012 3

Археологическите разкопки в Созопол ще продължат до март 2012

Археологическите разкопки в Созопол ще продължат до март 2012 4
Алея пред Южната крепостна стена и кула; снимка: Sozopol.org

Археологическите разкопки пред входа на Стария град в Созопол ще продължат и през 2012-та година, като до края на март археолозите смятат да приключат работата си и да предадат обекта за консервация и реставрация, съобщиха от Националния исторически музей (НИМ).

Целта е до края на юни и тези работи да завършат и Созопол да представи на туристите нов обект на историческия туризъм. От музея припомнят, че новият археологически ансамбъл се намира в непосредствена близост до храма „Свети Свети Кирил и Методий“, реставриран през тази година със средства от правителството, в който се пазят мощите на Свети Йоан Предтеча.

Необичайното за археология време на този обект се наложи поради факта, че в началото на октомври 2011-та бяха премахнати два незаконно построени на това място още през 70-те години на миналия век ресторанта (ред.бел. временни постройки), отбелязват от НИМ. Археолозите са разкрили монументални останки на крепостната стена на града.

Continue reading

Мощите на Кръстителя от днес почиват в обновената църква „Св.св. Кирил и Методий“ в Созопол

Мощите на Свети Йоан Предтеча бяха пренесени с от църквата „Свети Георги“ с литийно шествие водено от църквата Н.Пр. Сливенският митрополит Йоаникий и отец Иван.

Мощите на Кръстителя от днес почиват в обновената църква "Св.св. Кирил и Методий" в Созопол 5
С литийно шествие пренесоха мощите на Св. Йоан Кръстител в църквата" Св. Св. Кирил и Методий-" Созопол; снимка: sozopol8130.blogspot.com

Пред обновеният храм беше отслужен водосвет.

След като се поклониха пред мощите на светеца и запалиха свещ в обновения храм премиерът вицепремиера Симеон Дянков заедно с министърът на транспорта Ивайло Московски посетиха разкопките на Каструм Домини. Впечатляващите находки открити там ще бъдат изложени от днес в Археологическия музей на Созопол.

Симеон Дянков: Правителството ще отпусне средства и за „Свети Апостоли”

Членовете на правителството получиха от Божидар Димитров проект за реставрация на най-голямата средновковна църква по българското Черноморие – „Свети Апостоли и 20 000 мъченици“.

Continue reading

Програма за развитие на поклонническият туризъм в Созопол 6

Програма за развитие на поклонническият туризъм в Созопол

Божидар Димитров: Около 20 обекта ще влязат в програмата за развитие на поклонническия туризъм в Созопол

Програма за развитие на поклонническият туризъм в Созопол 7
24 Юни 2011, снимка: sozopol8130.blogspot.com

За възстановяването на църквата „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол, възможностите за поклоннически туризъм и културните и исторически обекти в региона, Агенция “Фокус” разговаря с Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Фокус: Г-н Димитров, как премина възстановяването на църквата „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол със средствата, отпуснати от Министерски съвет и кога евентуално тя ще бъде завършена и ще може там да бъдат поставени мощите на Св. Йоан Кръстител и да стане част от туристическите атракции на града?
Божидар Димитров: Както беше предвидено по план още през август миналата година. Тогава беше предвидено, че на 24 юни, в деня на рождението на Св. Йоан Предтеча, църквата ще бъде напълно завършена, неосветена, ще има само водосвет, защото се оказа, че тя е неосквернена и не се налага ново освещаване, а само водосвет. Оказа се, че основният Continue reading

Иконата „Мъчениците от Батак” - дарение на църквата „Св. Св. Кирил и Методий в Созопол 8

Иконата „Мъчениците от Батак” – дарение на църквата „Св. Св. Кирил и Методий в Созопол

Иконата „Мъчениците от Батак” - дарение на църквата „Св. Св. Кирил и Методий в Созопол 9Екземпляр на иконата на Мъчениците от Батак беше дарен на църквата „Свети свети Кирил и Методий“ в Созопол от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров.

 

До официалното откриване на храма, който в момента се възстановява, баташката икона ще се съхранява в църквата „Свети Георги“, където са изложени и мощите на Свети Йоан Предтеча, открити преди близо година край Созопол.

Continue reading

Прекарват ток и вода до остров Свети Иван 10

Прекарват ток и вода до остров Свети Иван

Прекарват ток и вода до остров Свети Иван 11
Остров Свети Иван край Созопол, където бяха открити мощите на Свети Йоан Предтеча; фотограф: Татяна Атанасова, dnevnik.bg

Остров Свети Иван грейва като в приказка

Ток и вода ще бъдат прекарани до остров Свети Иван край Созопол, където бяха открити мощите на Свети Йоан Кръстител, това съобщи Кирил Арнаутски, председател на фондация „Созопол„.

С ток ще бъде захранен островът с кабел по дъното на морето, ще се изгради и биологичен санитарен възел с чиста вода. Предвижда се и целият остров да бъде осветен нощем, за да се вижда от брега.

Continue reading

Ватикана увери: Подобно откритие не е правено от 500 години

Ватикана увери: Подобно откритие не е правено от 500 години 12
Отваряне на реликвариум с мощите на свети Йоан Кръстител. снимка: Теодора Свиридова

По всяка вероятност мощите на Свети Йоан Предтеча са пренесени у нас от Константинопол или от Йерусалим, обяви в Созопол проф. Казимир Попконстантинов, цитиран от „Бургас Нюз“. Реликвата беше открита през юли 2010 г. по време на разкопки на манастира на остров Свети Иван край Созопол, ръководени от професора. Откритието им предизвика световен интерес.

В реликвария има части от ръка, лицева кост и зъб. Мощите се съхраняват в църквата „Свети Георги“.

Анализите са изключително обнадеждаващи и дори надминаващи очакванията. Те се правят в София, почвените – в института „Пушкаров“. Анализи се извършват още в Института по изкуствознание, СУ „СветиКлимент Охридски“, НИМ. Ангажирани с тях са 16 души, които издирват писмени извори за мощи на Свети Йоан Предтеча по света. В България за първи път се прави подобна комплексна експертиза.

Стъпваме на една широка база, която ни е необходима за крайния резултат

подчерта професорът.

Continue reading

Дъждът изми скелет при разкопките на нос Скамни в Созопол 13

Дъждът изми скелет при разкопките на нос Скамни в Созопол

Дъждът изми скелет при разкопките на нос Скамни в Созопол 14
Дъждът изми скелет при разкопките на нос Скамни в Созопол

Дъждът изми скелет при разкопките на крепоста Каструм Домини в Стария Созопол. След проливните дъждове тази седмица леко се показал десния крак и така археолозите намерили скелета. Предполага се, че той е погребан в Некропола, който се е намирал в съседство с църквата в рамките на крепостта.

Финансовият министър Симеон Дянков бе на място на разкопките днес. Подопечното му ведомство е осигурило средства за архологическия сезон в града, в размер на 250 000 лева. Същото министерство ще финансира и реставрацията и консервацията на манастира „Свети Йоан Предтеча“ на остров Свети Иван, където бяха открити мощите на свети Йоан през лятото на миналата година.

Continue reading

Община Созопол търси български туристи на изложението за културен туризъм

Община Созопол търси български туристи на изложението за културен туризъм 15
снимка: Чайков

За пръв път община Созопол се представя на Международно туристическо изложение “Културен туризъм 2011”, което се провежда днес във Велико Търново, съобщи кметът на общината Панайот Рейзи.

Идеята е Созопол да се представи с културно-историческите си паметници и така градът да бъде посетен от повече български туристи.

Надявам се още малко в България да се чуе за Созопол и дано събудим интереса на българите

посочи кметът Рейзи. Той допълни, че в момента усилено се работи върху реконструкцията на църквата „Свети свети Кирил и Методий”, в която до лятото – юни-юли, трябва да бъдат положени мощите на Свети Йоан Предтеча, които в момента са в църквата „Свети Георги”.

Continue reading

Мощите на св. Йоан напълниха Созопол и през зимата

Мощите на св. Йоан напълниха Созопол и през зимата 16
ФОТО Виктор Леви

– Проф. Димитров, каква е вашата равносметка за приключилата национална кампания „Чудесата на България“?

– Българският народ правилно определи първите културно-исторически забележителности в челната десетка, с изключение на Плиска. Първата българска столица разполага със забележителни паметници и заслужаваше по-предно място. Обяснявам си го с това, че съвременна Плиска е най-малкият град от номинираните – с 1500 жители, и не е успяла да организира мащабна подкрепа от свои привърженици. Местният патриотизъм победи и спечелиха по-големите градове. Радвам се, че Созопол победи. Той също е малък град и едва ли можеше да оглави класацията само със силите на собствените си жители. Пошегувах се, че голяма част от софиянци са заченати в морския курорт, което също е вярно, но едва ли е било определящо. Просто Созопол е посещаван от много туристи, които виждат забележителни паметници от различни епохи и затова гласуват за него. Намирам за много положителна кампанията на „Стандарт“ за „Чудесата на България“, тъй като разпалва позатихващия от време на време интерес към родното културно-историческо наследство. особено по време на криза, когато хората мислят главно за оцеляването си, а не за история и култура. Фактът, че толкова много хора – близо 1,5 милиона, гласуваха, означава, че е възроден и интересът към нашето минало и културни богатства. Подобни класации трябва да се правят периодично, тъй като всичко тече и се променя. Ако тази година има интерес към чудесата, то догодина може да няма. А хората да се вълнуват от възраждащата се чалга.

– Как созополската общественост посрещна вестта, че родният ви град е шампион?

Continue reading