Южната Крепостна стена и кула

Созопол – „Спасеното чудо на България“ и новите му избавители

Античният Черноморски град Созопол и близките острови Свети Иван и Свети Кирик са класирани на 1-во място сред Топ 10 от Чудесата на България

Южна крепостна стена и кула в Старият град на Созопол
Южна крепостна стена и кула в Старият град на Созопол

Continue reading

Бронзова статуя на Йоан Кръстител ще бъде издигната в античният полис 1

Бронзова статуя на Йоан Кръстител ще бъде издигната в античният полис

Статуята на Кръстителя ще бъде поне 7 метра

Бронзова статуя на Йоан Кръстител ще бъде издигната в античният полис 2Идеята е на местна фондация не само заради намерените миналата година мощи на светеца, които се съхраняват в града.

Новооткрито сведение във византийска поема от XIII век сочи, че Созопол и регионът били през средните векове под покровителството именно на Йоан Кръстител.

Статуята ще бъде изработена от бронз и ще бъде с височина поне 7-8 метра. Макет вече е изработен от известен български скулптор, чието име по негова молба засега фондацията държи да пази в тайна.

Continue reading

Созопол – хит на ВАКАНЦИЯ СПА ЕКСПО 2011

Созопол - хит на ВАКАНЦИЯ СПА ЕКСПО 2011 3
снимка: прес център община Созопол

Созопол бе представен за четвърта година на Муждународната туристическа борса „ВАКАНЦИЯ СПА ЕКСПО 2011″ в София. Община Созопол участва със собствен щанд като в представянето на  туристическите възможности участие взеха още и туроператори от Созопл и Черноморец. Така бизнес и община успяха заедно да покажат най- доброто на Созопол като туристическа дестинация.

Созопол бе представен като атрактивна морска дестинация с развит културно- исторически туризъм и възможности за поклонически туризъм. Основен акцент в представянето бе откриването на мощита на Свети Йона Кръстител на остров Свети Иван през миналото лято, което направи Созопол най-популярния български морски курорт.

Continue reading

Мощите на Свети Йоан Кръстител обикалят България

Мощите на Свети Йоан Кръстител обикалят България 4
Това е кутийката, в която са мощите на Св. Йоан Кръстител

Християните от Сливенска епархия ще имат възможност да се поклонят пред светите мощи на Свети Йоан Предтеча в собствения си град, обяви Сливенският митрополит Йоаникий.

Това ще стане през следващата година, когато мощите ще бъдат занесени за поклонение в Сливен, Ямбол, Нова Загора, Котел, Сунгурларе, Стралджа, Елхово, Болярово, Тополовград и по-големите населени места.
След това мощите ще бъдат предадени за поклонение и на архиереите от другите епархии.

Continue reading

Казимир Попконстантинов разкрива малко известни факти свързани с откриването на мощите на остров Свети Иван 5

Казимир Попконстантинов разкрива малко известни факти свързани с откриването на мощите на остров Свети Иван

Казимир Попконстантинов разкрива малко известни факти свързани с откриването на мощите на остров Свети Иван 6
проф. Попконстантинов с част от находката

Среща с откривателя на мощите на Свети Йоан Кръстител организират от Ротари клуб в Търговище. Професор доктор на историческите науки Казимир Попконстантинов ще представи познати и малко известни факти, свързани с откриването на мощите на остров Свети Иван, близо до Созопол.

Срещата е озаглавена „Да докоснеш мощите на Кръстителя”. Ще се състои на 15 декември /сряда/, от 17.30 ч., в Концертната зала на Младежкия дом.

Проф. Казимир Попконстантинов е роден на 17 септември 1942 г., син е на свещеник. Завършва Духовната семинария в София и история във ВТУ. През 1978 г. защитава дисертацията „Гражданската архитектура в средновековна България (VIII-XI в.)“.

Continue reading

Четири реликви пази църквата „Свети Георги” в Созопол

Четири реликви пази църквата „Свети Георги” в Созопол 7Созопол посрещна още една християнска реликва в навечерието на Никулден.

Църквата „Свети Георги” стана дом на миро от мощите на Свети Николай Мирликийски, които се пазят в италианския град Бари.

С тази свещена за християните реликва, Созопол се оказа избрания град да съхранява и пази четири светини.

В църквата „Свети Георги” в специална дърворезбована мощехранителница са поставени в отделни ковчежета парченце от Светия кръст, частица от мощите на Свети Андрей Първозвани, мощите на Свети Йоан Кръстител и вече стъкленица с миро от мощите на Свети Николай Мирликийски, върху която е изобразен светеца.

Continue reading

Около 10 млн. евро е коментираната стойност на проекта за възстановяване на Стария град на Созопол

Около 10 млн. евро е коментираната стойност на проекта за възстановяване на Стария град на Созопол 8
Снимка: Булфото

Около 10 милиона евро е коментираната стойност на проекта за възстановяване на Стария град на Созопол.

Това съобщи кметът на общината Панайот Рейзи. Той посочи, че проектът, насочен към Стария град на Созопол за възстановяване на историческите паметници, разкопки, е изцяло социален. В него ще участват хора, изцяло социалнослаби, хора от малцинствата и хора, които са били в затвора, които ще преминат през преквалификация.

Ние се надяваме по този начин да преквалифицираме хората в общината от малцинствата, по-тежките социални групи и на базата на всичко това да се възстановят още от археологическите паметници, които са започнати, но не са довършени и да се създаде европейски вид на Стария град

посочи кметът Рейзи.

Continue reading

Завърши поклонението пред мощите на Свети Йоан Кръстител в София

Завърши поклонението пред мощите на Свети Йоан Кръстител в София 9
Това е кутийката, в която са мощите на Св. Йоан Кръстител

Завърши поклонението пред мощите на Свети Йоан Кръстител в храм „Свети Александър Невски” в София.

С благословението на Светия Синод на Българската православна църква, светите мощи на свети Йоан Предтеча, намерени през това лято край Созопол, бяха в София за поклонение от миналия петък до днес. Те бяха посрещнати от синодалните архиереи, множество клирици на Българската православна църква, държавната власт и софийското гражданство.

Молебен пред реликвите за здравето и благоденствието на българския народ отслужи Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим заедно със синодалните архиереи.

Continue reading

Мощите още ден в София

Мощите още ден в София 10Мощите на свети Йоан Кръстител остават за поклонение в столицата и понеделник. Това съобщи предстоятелят на храма „Св. Александър Невски“ епископ Тихон.

Не е уточнено още кога точно те ще отпътуват обратно за Созопол, но вероятно това ще стане след вечерната служба, уточни главният секретар на синода епископ Наум.

Той обаче не изключи възможността светинята да остане в София и във вторник, ако все още има голяма опашка от поклонници пред храма. Решението кога мощите да поемат обратно към Созопол обаче ще бъде взето от Светия синод, уточни владиката.

Continue reading

Стотици софиянци чакат на опашка, за да се поклонят пред мощите на Свети Йоан Кръстител

Стотици софиянци чакат на опашка, за да се поклонят пред мощите на Свети Йоан Кръстител 11Стотици граждани и гости на София чакат на опашка пред храм „Свети Александър Невски“, за да се поклонят пред мощите на Свети Йоан Кръстител, донесени от Созопол.

От петък вечерта, когато пристигнаха мощите, пред храма е създадена специална организация на движението и за пешеходците и чакащите на опашка пред църквата.

В района има полиция, линейка и пожарна.

Continue reading