Нов параклис „Свети Иван Рилски“ отвори врати в Созопол

Нов параклис "Свети Иван Рилски" отвори врати в Созопол 1
© Пресцентър - Община Созопол

Най- новият параклис в Созопол, който носи името на Свети Иван Рилски бе осветен от сливенския митрополит Йоаникий.  Той  е построен изцяло със средства на д-р Наньо Иванов, бивш заместник- директор на Военна болница- София.

Параклисът е с дърворезбен иконостас, направен от майстор от Тревненската школа и богато изографисан с изображения на български светци. Сред светиите може да се види и Св.цар Тервел. Според министър Божидар Димитров този български светец трябва да намери достойно място както в историята, така и във вярата ни, защото неговото дело е историческо не само за нас, българите, но и за цяла Европа..

Continue reading

Новопостроен параклис „Свети Иван Рилски“ ще бъде осветен в Созопол

Новопостроен параклис "Свети Иван Рилски" ще бъде осветен в Созопол 2Новопостроен параклис „Св етиИван Рилски“ ще бъде осветен в неделя – 24 октомври 2010 г. в 14,00 ч. в гр. Созопол, съобщиха от кабинета на министъра без портфейл Божидар Димитров. Параклисът е построен изцяло със средства на д-р Наньо Иванов, бивш заместник-директор на Военна болница – София. Той е с дърворезбен иконостас, направен от майстор от Тревненската школа и богато изографисан с изображения на български светци. Между тях за първи път след Възраждането ще видим и образа на „Св. цар Тервел“.

Continue reading