Созопол иска в ЮНЕСКО

Църквата Свети Георги е отворена и през зимата, вярващи на опашка пред мощите на Кръстителя

Созопол иска в ЮНЕСКО 1Архитектурно-историческият резерват „Старинен Созопол“ и островите Свети Иван и Свети Кирик и Юлита да бъдат обявени за обекти на световното културно наследство. Общината заедно с фондация „Созопол“ вече е направила заявка пред Министерството на културата за преминаване на тези обекти под егидата на ЮНЕСКО.

Новината съобщи доц. Цоня Дражева, директор на регионалния бургаски музей, която е в екипа, подготвил документите за влизането на Созопол в престижния списък. Археоложката е и зам.-ръководител на разкопките на остров Свети Иван, където на 28 юли миналата година бяха открити мощи на Кръстителя.

Мощите на свети Йоан Кръстител категорично отреждат първото място на малкия остров Свети Иван и Созопол в класацията за чудесата на България, която в. „Стандарт“ организира.

Continue reading

Книга нищи тайните на остров Свети Иван

Книга нищи тайните на остров Свети Иван 2Уникален тандем от историци е автор на поредната книга на в. „Стандарт“ от серията „Големите загадки“ – „Да се докоснеш до Кръстителя„. Уникален, защото единият автор – проф. Божидар Димитров, е роден в Созопол. И естествено като патриот на своя град е проучвал надълго и нашироко неговото минало. А другият автор е човекът, открил това лято на остров Свети Иван мощите на Предчета – проф. Казимир Попконстантинов.

Читателите ще се запознаят с малко известни и любопитни факти от историята на морския град през последните две хилядолетия и как там християнството е пуснало корени още през IV век.


Continue reading

Божидар Димитров: За манастира „Свети Йоан Предтеча” разбрах от архивите на Ватикана

Божидар Димитров: За манастира „Свети Йоан Предтеча” разбрах от архивите на Ватикана 3Може и да не повярвате, но за остров Свети Иван и за манастира „Свети Йоан Предтеча” там разбрах при едно посещение във Ватикана. Там попаднах на документи за манастира сред архивите. Това каза в предаването „Светилник” по радио „Фокус” министърът за българите в чужбина проф. Божидар Димитров. Той обясни, че с документите се дават различни мнения за манастира. „Много интересен манастир е този, но не можахме да го намерим, тъй като това беше напълно затворена военна зона през 1991 година и когато започнах разкопките, започнах с военен кораб и с военни моряци. Много ми струваше да убедя военните да ни пуснат на острова. Беше много интересно, още си спомням подписите под разрешението – на цели седем адмирали, чак започнах да се питам колко адмирали имаме ние”, разказа проф. Божидар Димитров.

Continue reading

Около 50 000 лв. ще бъдат отпуснати за консервация на откритията на остров „Свети Кирик и Юлита” край Созопол

Около 50 000 лв. ще бъдат отпуснати за консервация на откритията на остров „Свети Кирик и Юлита” край Созопол 4Около 50 000 лева ще бъдат отпуснати за консервация на откритията на остров „Свети Кирик и Юлита” край Созопол. Това каза за археологът ст. н. с. Кръстина Панайотова. Това са част от средствата, които се отпускат за проучвания, реставрация и консервация на археологически обекти в цялата страна.

Очаква се до края на седмицата да приключи работата по документацията и следващата седмица да археолозите да започнат работа. Панайотова обясни, че тези средства ще бъдат достатъчни за проучване на междухрамовото пространство на острова и да се вземат мерки за тяхното съхраняване през идващата зима и докато се изготви проект за реставрация и консервация.

Continue reading

След седмица може да започне консервацията на откритията на созополския остров "Св. Кирик и Юлита" в Созопол 5

След седмица може да започне консервацията на откритията на созополския остров „Св. Кирик и Юлита“ в Созопол

След седмица може да започне консервацията на откритията на созополския остров "Св. Кирик и Юлита" в Созопол 6
Остров свети Кирик и Юлита; снимка: www.sozopol.org

До края на тази седмица се очаква да бъде подписан договор и да бъдат предоставени допълнително средства за консервацията на археологическите открития, които миналата година бяха направени на остров „Свети Кирик и Юлита“ в Созопол. Това каза археологът ст.н.с.Кръстина Панайотова. По думите и работата на археолозите може да започне след седмица.

През август министърът без портфейл Божидар Димитров обяви в Созопол, че Министерството на финансите отпуска над 850 000 лева на Министерството на културата за археологически проучвания и консервация на различни обекти в страната. Сред обектите са проучвания на остров „Свети Иван“, които не влизат в проекта, финансиран от норвежкото правителство и за консервация на откритията на остров „Свети Кирик“.

Continue reading

Опашки пред мощите: Поклонници от цял свят се стичат в Созопол

Опашки пред мощите: Поклонници от цял свят се стичат в Созопол 7
Тленните останки на Йоан Предтеча. Снимка: Булфото

Само 20-тина дни след сензационното откритие на археолозите в Созопол, хиляди туристи вече се стичат на поклонение пред мощите на Свети Йоан Предтеча.

За поклоннически туризъм в черноморския курорт обаче е рано да се говори, смятат от църковното настоятелство, където се съхранява археологическата находка.

В църквата идват хора, които вече са убедени, че мощите правят чудеса. От община Созопол се надяват и след края на активния туристически сезон потокът от поклонници да не пресъхва. А вярата в чудодейната сила на реликвата да укрепва.

Continue reading

Съвсем естествено е да има дебат за мощите

Съвсем естествено е да има дебат за мощите 8
Снимка: 24 часа

Посланичката на Норвегия у нас Тове Скарстейн си взе пръст от мястото, където бяха намерени мощите на св. Йоан Кръстител.

Нейната страна финансира разкопките на базиликата „Света Богородица“ на остров Св. Иван.

Вчера тя отиде на острова с корабче от Созопол, за да разгледа мястото, където бе открит реликварият с мощите. Нейн гид бе шефът на бургаския музей Цоня Дражева.

В подходящ за жегите бял тоалет, маратонки и шапка, Нейно превъзходителство се разходи из руините, където археолозите продължават да работят. Тя разпитваше в детайли за всичко, но прояви особено любопитство защо специалистите са търсили находката точно в тази зона на базиликата.

Дражева и колегата й от созополския музей Димитър Недев обясниха, че тук е бил кракът на олтарната маса.

Continue reading

Държавата дава почти 1 млн. лв. за нови разкопки 9

Държавата дава почти 1 млн. лв. за нови разкопки

Държавата дава почти 1 млн. лв. за нови разкопки 10
Министерството на културата финансира нови проучвания край Созопол, както и край Плиска, Велики Преслав, Търново, Мелник и др.

Министерството на културата отпуска близо 900 хил. лв. допълнително за археологически проучвания.

Това съобщиха от ведомството на Вежди Рашидов. Сред обектите, където ще се финансират нови разкопки, е и остров Свети Иван край Созопол. Там преди две седмици бяха намерени мощи, за които се предполага, че са на Свети Йоан Кръстител.

Досегашните проучвания на остров Свети Иван бяха финансирани 90% от норвежкото прителавство.

Сегашният транш от културното министерство е отпуснат по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов

Continue reading

Кметът на Созопол се срещна с посланика на Норвегия

Кметът на Созопол се срещна с посланика на Норвегия 11Посланикът на Норвегия Тове Скарстейн е на официално посещение в Созопол. Днес тя бе приета от кмета на община Созопол Панайот Рейзи, който изказа благодарност за средствата, които Норвегия предостави за реализиране на проекта, при който бяха открити мощите на Свети Йоан Предтеча. Това съобщиха от пресцентъра на община Созопол.

Много съм щастлива, че това сензационно откритие, намирането на мощите на Йоан Предтеча се случи по време на реализирането на проект, който е финансиран от Норвегия

заяви по време на срещата си с кмета на Созопол Скарстейн.

Горди сме, че мощи на светец, почитан и от православни християни, католици и протестанти, каквито повече са в Норвегия, са открити с норвежки пари

каза още посланикът и обеща за това да научат всички норвежци, които като данъкоплатци имат право да знаят за какво са похарчени парите им.

Continue reading

На о.Свети Иван се предвиждат два навеса за наблюдение на острова

На о.Свети Иван се предвиждат два навеса за наблюдение на острова 12
Остров Свети Иван край Созопол, където бяха открити останките, за които беше съобщено че са на Йоан Кръстител. Снимка: Дневник

След края на проекта (април 2011 година) трябва да има два навеса за наблюдение на острова, отремонтирани двата мостика, които са на острова, както и направени подходи от навесите до самият манастирски комплекс Св. Иван. Като територията на самия комплекс бъде почистена се предвижда аварийна консервация на разкритите археологически структури. Това заяви ръководителят на проекта „Старинен Созопол. Манастир Йоан Предтеча. Културата през вековете“ за разкопките на остров Св. Иван Митя Димитров. Той обясни, че проекта се финансира и от Лихтенщайн и Исландия. Всички дейности по него се извършват под наблюдението на проф. Казимир Попконстантинов.

Continue reading