На о.Свети Иван се предвиждат два навеса за наблюдение на острова

На о.Свети Иван се предвиждат два навеса за наблюдение на острова 1
Остров Свети Иван край Созопол, където бяха открити останките, за които беше съобщено че са на Йоан Кръстител. Снимка: Дневник

След края на проекта (април 2011 година) трябва да има два навеса за наблюдение на острова, отремонтирани двата мостика, които са на острова, както и направени подходи от навесите до самият манастирски комплекс Св. Иван. Като територията на самия комплекс бъде почистена се предвижда аварийна консервация на разкритите археологически структури. Това заяви ръководителят на проекта „Старинен Созопол. Манастир Йоан Предтеча. Културата през вековете“ за разкопките на остров Св. Иван Митя Димитров. Той обясни, че проекта се финансира и от Лихтенщайн и Исландия. Всички дейности по него се извършват под наблюдението на проф. Казимир Попконстантинов.

Continue reading

Проектът за свлачището в община Созопол на финал

Проектът за свлачището в община Созопол на финал 2
© Община Созопол

Строителните работи по проекта на община Созопол „Укрепване на свлачище на път с. Маринка-с. Зидарово-с. Вършило,км 2+800” са приключили  и вече се извършват последните довършителни дейности, съобщиха от кметството. Проектът на стойност 999 977,89 лв се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие”2007-2013, съфиннсирана от Европеския съюз чрез Европейския фонд за Регионално развитие.

Укрепването е  извършено със стена с анкери, спираща свлачищните процеси. Страничната ерозия  ще се ограничава от стена, изработена от буто бетон. Направен е подпорен дренаж за понижаване на подземните води. След укрепването на свлачището е ремонтирана  пътната настилка и са изкопани  канавки за отвеждане на повърхностните води. Възстановен е пътя между селата.

Continue reading

Откриха мощи на Йоан Кръстител край Созопол?

Откриха мощи на Йоан Кръстител край Созопол? 3
Останките от манастира на остров Св. Иван. Снимка БГНЕС

Мощи на светец бяха открити от археолози при разкопките на средновековен манастир на остров Свети Иван край Созопол. Специалистите смятат, че е възможно останките да са принадлежали на самия Йоан Предтеча – човека, който е покръстил Исус Христос. Мощите бяха намерени от екипа на проф. Казимир Попконстантинов. Те се съхранявали в реликварий – мраморен съд с форма на античен саркофаг, датиран от 4-и или 5-и век.

Continue reading