Котвата в Созопол, The anchor in Sozopol

БНТ ще излъчва на живо фестивалните франкофонски дни от Созопол

БНТ ще излъчва на живо фестивалните франкофонски дни от Созопол 1
снимка: Стоян Чайков

Първи Международен франкофонски фестивал „Солей” ще се проведе в Созопол в рамките на три дни. Той включва концерти, модно ревю и изложба. Специални гости на франкофонския фестивал ще бъдат Н.Пр. посланикът на Република Франция у нас Филип Отие, посланикът на Румъния Антон Пъкурецу, посланикът на Конфедерация Швейцария Регина Ешер, посланикът на Кралство Белгия Марк Михилсен и директора на Френския културен институт Дидие Талпен.

Continue reading

Мощите на Свети Йоан Кръстител

Отец Иван: Все повече поклонници от Гърция и Румъния пристигат в Созопол, заради мощите на Свети Йоан

Отец Иван: Все повече поклонници от Гърция и Румъния пристигат в Созопол, заради мощите на Свети Йоан 2Все повече поклонници от Гърция и Румъния пристигат в Созопол, за да се поклонят пред мощите на Свети Йоан Кръстител. Това е казал отец Иван от храма в Созопол, където са изложени мощите, намерени при археологически разкопки на остров Свети Иван, съобщи Божидар Димитров, министър без портфейл.

Негово Пресветейшество Вселенският патриарх Вартоломей със специална енциклика, която се чете във всички църкви в епархиите под неговата юрисдикция, съобщава на миряните, че в Созопол, в еди коя си църква, могат да се поклонят пред мощите на Свети Йоан. Очаква се броят на поклонниците от Украйна и особено от Русия отново да нарасне след като премине зимата – от март месец нататък.

Continue reading

Румънски научно-изследователски кораб акостира в български води

Румънски научно-изследователски кораб акостира в български води 3
Steaua de Mare I Снимка: rmri.ro

С решение на правителството научно-изследователският кораб „Steaua de Mare I”, плаващ под румънски флаг, ще премине през българското териториално море и в периода от  15 септември до 15 ноември 2010 г. ще пребивава във вътрешните морски води на страната. Той ще посети и пристанищата във Варна, Несебър и Созопол.

Корабът ще извърши второто от двете съвместни сезонни изследвания на състоянието на запасите от дънни и пелагични видове риба и разпределението им в българската и румънска акватория на Черно море.

Continue reading