Южната Крепостна стена и кула

Созопол – „Спасеното чудо на България“ и новите му избавители

Античният Черноморски град Созопол и близките острови Свети Иван и Свети Кирик са класирани на 1-во място сред Топ 10 от Чудесата на България

Южна крепостна стена и кула в Старият град на Созопол
Южна крепостна стена и кула в Старият град на Созопол

Continue reading

Уникална монетна находка откриха археолози край Созопол 1

Уникална монетна находка откриха археолози край Созопол

Уникална монетна находка откриха археолози край Созопол 2
снимка: Булфото

На ридът Света Марина до Созопол археолози откриха 30 броя бронзови монети, на които са изобразени главата на Аполон, а на обратната страна котва и Аполон седнал на Омфалос (камък считан за центъра на света). Монетите са характерни за Елинската епоха.

Обектът, на който са намерени монетите е вила от 4 – 3 век преди Христа и е първи по рода си в извън градска структура.

Разкопките са започнати през 2010 година в рамките Българо – Френски проект под наслов „Понд Еоксин“ – Аполония. Целта е да се изготви архиологически кадастър от Ропотамо до Атия и да се Continue reading

Подводни кадри във филмa за Созопол - "Това е България" 3

Подводни кадри във филмa за Созопол – „Това е България“

Подводни кадри във филмa за Созопол - "Това е България" 4
снимка: paylessbg.com

Продължава заснемането на кадри за първия български видеокаталог “Това е България” от екипа на “Травъл ТВ”. В продължение на три дни екипът ще снима в Созопол. Правят се подводни кадри в акваторията на созополското пристанище. Заснети са останки от жилища, керамични съдове, каменни и костни оръдия на труда от бронзовата епоха. Созополският залив стана притегателно място за екипа, на който специално за снимките общината предостави яхта .

Освен приключението по вода, маршрутът на снимачния екип включва и редица забележителности в община Созопол като Стария град, видеоразходка из музеен комплекс Continue reading

Държавата „почисти“ Южното Черноморие от 20 рибарски колиби

Държавата "почисти" Южното Черноморие от 20 рибарски колиби 5

Около 70 полицаи с бронежилетки и снаряжение за уличен бой охраняваха акцията на екоинспекцията в Бургас

Около 70 полицаи с бронежилетки и снаряжение за уличен бой бяха изпратени да охраняват вчера събарянето на поредните дървени колиби по Южното Черноморие. След като преди седмица строителният надзор успя да премахне няколко бараки в Слънчев бряг, сега Регионалната екоинспекция в Бургас се зае с 20-ина рибарски заслона. Те се намират на 50 метра от устието на река Ропотамо, където от десетилетия се е оформило малко рибарско селище. Част от постройките са още от времето на цар Борис III. РИОСВ ги обяви за незаконни, тъй като се намират на територията на държавния резерват „Ропотамо“, където е забранено всякакво строителство. Резерватът обаче е основан при социализма, много след като част от бараките вече са били издигнати.

Continue reading

Ще бутат рибарските колиби на Ропотамо

Ще бутат рибарските колиби на Ропотамо 6Незаконните рибарски бараки, разположени в резервата „Ропотамо”, ще бъдат премахнати по време на акцията за почистване на защитената територия на 1 ноември от 9 часа, съобщиха от екоинспекцията в Бургас.

Над 50 са вече импровизираните постройки от строителни отпадъци, които морските вълци са си трупали на реката в продължение на години. Основно рибари от Бургас, Созопол, Несебър и други градове в областта се опитвали трайно да се настанят в резервата.

Continue reading

Чистим „Ропотамо“, за да избегнем наказание

Акцията по премахване на рибарските колиби и натрупаните строителни отпадъци в резервата ще започне на 1 ноември

Чистим "Ропотамо", за да избегнем наказание 7
Мъртви лебеди бяха намерени в района на резервата "Алепу", южно от комплекса Дюни, през 2009 г.

Рибарските колиби и натрупаните строителни отпадъци в резерват „Ропотамо“ ще бъдат почистени по заповед на Министерството на околната среда и водите.

Ако защитената територия не бъде приведен в съответствие с нормите, страната ни може да претърпи европейски санкции.

Акцията ще започне на 1 ноември, съобщи за БТА Бойчо Георгиев, директор на РИОСВ в Бургас.

Той припомни, че на територията на резервата е абсолютно забранено да се замърсява, да се влиза с моторни превозни средства и да се строи.

Continue reading

Пътна маркировка от най-висок клас получава АПИ от асоциация „Пътна безопасност”

Пътна маркировка от най-висок клас получава АПИ от асоциация „Пътна безопасност” 8Созопол. На официална церемония сдружение “Българска браншова асоциация Пътна безопасност” в 13.00 часа ще предаде на Агенция „Пътна инфраструктура” дарение – маркировка и обезопасяване на опасен пътен участък при завоя на река Ропотамо на Път II-99, км. 284+300 /нов км. 37+165/, съобщиха от агенцията.

На участъка е поставена еластична предпазна ограда с три вълни и с висок клас на задържане, вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка събразени с най-добрите европейски практики, делинеатори и алуминиеви кабъри.

Continue reading