Морето ври от паламуд 1

Морето ври от паламуд

Морето ври от паламуд 2
снимка: www.sozopol.org

„За последните 10 години по българското крайбрежие не е влизал толкова паламуд“, споделят созополските рибари. Последните дни морските вълци вадят дори и торуци от близо 2,8 килограма. Бленуваният улов се лови както на мрежи, така дори и на блесна, воблер и чепарета.

На рибарското пристанище в Созопол всяка сутрин можете да закупите пресен паламуд на цена около 5лв. за риба.

Continue reading

Забраняват улова на есетрови риби в българската акватория на Черно море и Дунав 3

Забраняват улова на есетрови риби в българската акватория на Черно море и Дунав

Забраняват улова на есетрови риби в българската акватория на Черно море и Дунав 4
Рибарското пристанище в Созопол

Със заповед на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се налага забрана за извършването на риболов в българската акватория на река Дунав и Черно море на есетрови риби от вида: руска есетра, чига, пъструга и моруна. Забраната се налага от необходимостта от опазване на популациите на есетровите видове риби, както и да се синхронизира с наложената от Румъния такава забрана от 2006 г. за 10 годишен период.

Забраната у нас се въвежда за срок от 4 години, считано от 1 януари 2012 г. При случаен улов на екземпляри от есетрови видове, същите трябва незабавно да се връщат в съответния воден обект от който са уловени. Със заповедта се забранява и пренасянето, превозването, и продажбата на есетрови риби и продукти от тях, уловени в българската акватория на река Дунав и Черно море.

Continue reading

Проблемите на рибарите в Созопол 5

Проблемите на рибарите в Созопол

Проблемите на рибарите в Созопол 6
снимка: Ирина Атанасова

В сезона на сафрида, лефера и паламуда, рибарите по българското крайбрежие чакат с надежда за пълни мрежи. Проблемите с разрешаването на рибните квоти и акцизите на горивата са специфични за нашето море. Те трябва да намерят справедливо решение от специална Черноморска комисия, чието създаване се обсъжда в Брюксел.

Десет са рибарските кораби на пристанището в Созопол, но през лятото  мястото е недостатъчно и за тях, и за хилядите туристи, които пристигат в древния град с  различни превозни средства.

Диян Червенков – капитан на риболовен кораб:

„Пристанището е рибарско, но се използва не по предназначение. За лодки, за разходки, има кораби, за паркинг се използва лятото, с което си пречим взаимно. А има свободно пристанище, което е от другата страна.“

Continue reading

Дойдоха паламудът и чернокопът - турук

Дойдоха паламудът и чернокопът

Паламуд (лат. Euthynnus alletteratus), снимка: airgroup2000.com
Паламуд (лат. Euthynnus alletteratus), снимка: airgroup2000.com

Агенцията по рибарство и аквакултури в Бургас работи по утвърдения план – график за месеца, правят се ежедневни проверки по морските пристанища, тъй като в момента очакваме есенния риболов на сафрид и паламуд. Служителите на Агенцията са ангажирани предимно с контрола по морските пристанища. Това каза за радио „Фокус” – Бургас директорът на ИАРА – Бургас Янчо Янев.

Continue reading

Спортен риболов в Созопол по случай празниците

Спортен риболов в Созопол по случай празниците 7За пети пореден път в акваторията на Созополския залив се проведе националния турнир по спортен риболов за купата „Света Марина“-кръг от веригата „Купа България“. В състезанието,организирано от КПС“Тритон“-Бургас и община Созопол взеха участие девет клуба от Варна, София, Шабла, Бургас и Несебър-общо 37 състезатели. Старт на подводният лов даде кмета на града Панайот Рейзи, който собственоръчно пое управлението на мощния съдийски катер.


Continue reading