Правителството гласува средства за „Каструм домини“ и „Свети Кирил и Методий“ в Созопол

Правителството гласува средства за "Каструм домини" и "Свети Кирил и Методий" в Созопол 1
Снимка: Dimitrius Magnus

На днешното си заседание правителството е отпуснало 710 хиляди лева за ремонта и завършването на православни църкви и манастири. Най-много средства са отделени за консервиране, реставрация и експониране на артефакти на средновековен манастир „Св. Апостоли“ и крепост „Каструм домини“ в Созопол – 250 000 лв.


Continue reading

Бюрократични пречки бавят парите за храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол

Бюрократични пречки бавят парите за храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол 2Бюрократични пречки от българска страна бавят превеждането на парите, които Норвегия е  отпуснала за реставрацията на храм „Свети Свети Кирил и Методий” в Созопол.

Това заяви проф. Николай Овчаров, който е в Созопол заедно със семейството си. Финансирането на разкопките на остров „Свети Иван“ също е затруднено. Парите обещани от българското правителство още не са пристигнали. Средства са отпуснати единствено от  фондация „Аполония“, чийто председател е Кирил Арнаудски.

Continue reading

Държавата отпусна 420 000 лв за храма „Св. Св. Кирил и Методий“ в Созопол

Държавата отпусна 420 000 лв за храма "Св. Св. Кирил и Методий" в Созопол 3
*Гребенаров: Две изключително важни за областта решения са вече факт © Пресцентър - Областна управа

Държавата отпусна 420 000 лева за реставрация на храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Созопол, където ще бъдат положени откритите мощи на св. Йоан Предтеча. Това стана ясно на заседание на Министерски съвет, на което областния управител на Бургас – Константин Гребенаров бе извикан по спешност.

Реликварият с мощите на светеца бе открит при разкопките на абесидата на манастира „Свети Георги” край черноморския град. Според български учени, той наистина съдържа мощи от Свети Йоан Кръстител – костици от ръката и крака.

Мощите ще бъдат изложени в специален реликвиум – дар от министър – председателя на България, Бойко Борисов.

Continue reading