Прекъсване на водоподаването в община Созопол утре 1

Прекъсване на водоподаването в община Созопол утре

Прекъсване на водоподаването в община Созопол утре 2На 13 октомври/четвъртък/, от 9 до 18 часа са възможни аномалии във водоподаването на град Созопол, град Черноморец, село Равадиново и село Атия, съобщават от ВиК – Бургас.

Причината е неотложен авариен ремонт на магистрален водопровод в община Созопол.

Sozopol.org

Мощите на Свети Йоан Кръстител

Отец Иван: Все повече поклонници от Гърция и Румъния пристигат в Созопол, заради мощите на Свети Йоан

Отец Иван: Все повече поклонници от Гърция и Румъния пристигат в Созопол, заради мощите на Свети Йоан 3Все повече поклонници от Гърция и Румъния пристигат в Созопол, за да се поклонят пред мощите на Свети Йоан Кръстител. Това е казал отец Иван от храма в Созопол, където са изложени мощите, намерени при археологически разкопки на остров Свети Иван, съобщи Божидар Димитров, министър без портфейл.

Негово Пресветейшество Вселенският патриарх Вартоломей със специална енциклика, която се чете във всички църкви в епархиите под неговата юрисдикция, съобщава на миряните, че в Созопол, в еди коя си църква, могат да се поклонят пред мощите на Свети Йоан. Очаква се броят на поклонниците от Украйна и особено от Русия отново да нарасне след като премине зимата – от март месец нататък.

Continue reading

Четири учебни заведения в община Созопол ще бъдат ремонтирани по европейски проект

Четири учебни заведения в община Созопол ще бъдат ремонтирани по европейски проект 4В срок от една година ще бъдат извършени строително ремонтни дейности в ОУ ”Свети Свети Кирил и Методий” и ЦДГ „Здравец” в Созопол, ОУ ”Христо Ботев” в с. Зидарово и ОУ ”Христо Ботев” в с.Росен. Това съобщиха от общинския пресцентър.

Средствата за ремонтите са по спечелен от общината европейски проект за ”Внедряване на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура на територията на община Созопол” и е на стойност 1209 631,10 лв. Проектът е по Приоритетна ос „Устойчиво и интегрирано градско развитие”,Операция1.1 ”Социална инфраструктура” и схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.1-09/2010 „Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктира в градските агломерации”, при който 15% от стойността на проекта се осигурява от община Созопол. Целта на проекта е да се подобри образователната инфраструктура в община Созопол, посредством мерки за енергийна ефективност на 4 общински сгради – образователна инфраструктура на целевите групи. Да се спрат процесите на влошаване на състоянието на сградите. Да се удължи физическия и социалния живот на общинските сгради.

Continue reading

Правителството осигури финансови средства за реставрацията на катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол

Правителството осигури финансови средства за реставрацията на катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол 5
преди началото на ремонта

София. Днес министерският съвет отпусна 420 000 лв. за довършване на ремонта и реставрацията на катедралния храм „Свети Свети Кирил и Методий” в Созопол, съобщиха от правителствената информационна служба. Финансирането е необходимо поради увеличения поток на поклонници и туристи, желаещи да почетат мощите на Свети Йоан Предтеча.

Църквата „Свети Георги”, в която временно са изложени мощите, не е в състояние да поеме потока от хора.

Continue reading