Созопол награди проф.Казимир Попконстантинов 1

Созопол награди проф.Казимир Попконстантинов

Откривателят на мощите на свети Йоан Кръстител проф. Казимир Попконстантинов вече е почетен гражданин на Созопол

 

Созопол награди проф.Казимир Попконстантинов 2Той бе удостоен със званието в неделя вечерта по време на патронния празник на Созопол – Деня на Света Марина.

Известният археолог, който откри мощите на остров Свети Иван, получи и скъп дар от кмета Панайот Рейзи и от председателката на общинския съвет Красимира Германова – икона на светицата, закриляща Созопол – Марина.
Continue reading

Висока оценка за Фондация „Созопол“

Висока оценка за Фондация "Созопол" 3
Тове Скарстейн, посланик на Норвегия снимка: Прес център община Созопол

В Созопол  се състоя заключителната среща по проекта на Фондация „Созопол”, благодарение на който започнаха разкопките на остров Свети Иван и Свети Петър. По този проект също беше открит посетителски център на реставрираната Крепостна стена и ефектно осветени старините.

Отпуснатите финансови средства за проекта на стойност 649 000 евро бяха осигурени от правителството на Норвегия, а партньор е община Созопол. Реализацията на проекта донесе световна слава на Созопол с откритите от проф. Попконстантинов мощи на Свети Йоан Предтеча.

В заключителната среща, специално участие взе посланикът на Кралство Норвегия Н.Пр. Тове Карстейн, която даде висока оценка на проекта и потвърди ,че норвежското правителство ще отпусне още средства за проекти в България.

Continue reading

Ватикана увери: Подобно откритие не е правено от 500 години

Ватикана увери: Подобно откритие не е правено от 500 години 4
Отваряне на реликвариум с мощите на свети Йоан Кръстител. снимка: Теодора Свиридова

По всяка вероятност мощите на Свети Йоан Предтеча са пренесени у нас от Константинопол или от Йерусалим, обяви в Созопол проф. Казимир Попконстантинов, цитиран от „Бургас Нюз“. Реликвата беше открита през юли 2010 г. по време на разкопки на манастира на остров Свети Иван край Созопол, ръководени от професора. Откритието им предизвика световен интерес.

В реликвария има части от ръка, лицева кост и зъб. Мощите се съхраняват в църквата „Свети Георги“.

Анализите са изключително обнадеждаващи и дори надминаващи очакванията. Те се правят в София, почвените – в института „Пушкаров“. Анализи се извършват още в Института по изкуствознание, СУ „СветиКлимент Охридски“, НИМ. Ангажирани с тях са 16 души, които издирват писмени извори за мощи на Свети Йоан Предтеча по света. В България за първи път се прави подобна комплексна експертиза.

Стъпваме на една широка база, която ни е необходима за крайния резултат

подчерта професорът.

Continue reading

Изследват мощите на Свети Йоан Кръстител, открити в Созопол

Изследват мощите на Свети Йоан Кръстител, открити в Созопол 5
Църквата "Свети свети Кирил и Методий" в Созопол, в която ще се съхраняват мощите. снимка: burgasnews.com

Резултати от първите комплексни анализи на частиците от мощите на Свети Йоан Предтеча, открити в Созопол през юни миналата година ще има до края на лятото. Кутийката, в която бяха открити реликвдарият и костиците от мощите също вече са обект на проучвания и анализи. Това съобщи проф. Казимир Попконстантинов, ръководител на разкопките на остров Свети Иван по време на заключителната среща по проекта на Фондация „Созопол“, който даде старт на разкопките на остров Свети Иван и Свети Петър.

Заради големите археологически открития на созополския остров, за първи път от 77 години насам България ще домакинства Световен конгрес по византология, който ще се проведе от 25 до 27 август. Именно по време на него ще бъдат обявени последните резултати от анализите.

Continue reading

Казимир Попконстантинов разкрива малко известни факти свързани с откриването на мощите на остров Свети Иван 6

Казимир Попконстантинов разкрива малко известни факти свързани с откриването на мощите на остров Свети Иван

Казимир Попконстантинов разкрива малко известни факти свързани с откриването на мощите на остров Свети Иван 7
проф. Попконстантинов с част от находката

Среща с откривателя на мощите на Свети Йоан Кръстител организират от Ротари клуб в Търговище. Професор доктор на историческите науки Казимир Попконстантинов ще представи познати и малко известни факти, свързани с откриването на мощите на остров Свети Иван, близо до Созопол.

Срещата е озаглавена „Да докоснеш мощите на Кръстителя”. Ще се състои на 15 декември /сряда/, от 17.30 ч., в Концертната зала на Младежкия дом.

Проф. Казимир Попконстантинов е роден на 17 септември 1942 г., син е на свещеник. Завършва Духовната семинария в София и история във ВТУ. През 1978 г. защитава дисертацията „Гражданската архитектура в средновековна България (VIII-XI в.)“.

Continue reading

Созопол - град на спасението 8

Созопол – град на спасението

Созопол - град на спасението 9
Снимка: Искра Ангелова

Или чудното пътешествие на мощите на Свети Йоан Кръстител – от Искра Ангелова

Мощите на Св. Йоан Кръстител днес бяха положени в ковчеже от злато и сребро. Реликварият е подарък от премиера Бойко Борисов и бе предаден днес от министър Божидар Димитров на енорийския свещеник отец Иван в храма „Св. Георги“ в Созопол.

Реликварият е изработен от пловдивския майстор Ганчо Ганчев. За разкопките на острова държавата отпусна допълнителни средства. Днес Божидар Димитров определи това като „първото чудо“ на мощите на Кръстителя, тъй като по думите му в момент на криза разходите се орязват. (БТА)

В началото на август археологът проф. д-р Казмир Попконстантинов намери кутия със свети мощи на остров Свети Иван край Созопол. Кутията съдържа части от ръка, лицева част и зъб. Според професора за автентичността на ценната находка свидетелства надпис, който описва съдържанието на реликвариума. Предстои (може би?) да бъде направен антропологичен анализ и костите да бъдат датирани.

Реликварият е отворен от проф. Попоконстантинов в присъствието на министър Божидар Димитров, ст.н.с. Александър Минчев и директора на археологическия музей в Созопол Димитър Недев. Министър Димитров изразява надежда, че находката ще спомогне за развитието на „поклоннически туризъм“, направи и други изявления, с което предизвика разгорещен дебат.

Няколко дни след това се запътвам към Созопол с надеждата да разбера повече за чудното откритие.

Continue reading