Созопол празнува Никулден 2015 1

Созопол празнува Никулден 2015

Созопол посрещна Никулден с празнична литургия в църквата „Свети Георги“ в стария град.

Празничната програма продължи с водосвет на венците, след което от храма тръгна литийното шествие, предвождано с иконата на Св. Николай Чудотворец.
Continue reading

Созопол запали Коледните светлини с пищна заря

Созопол запали Коледните светлини с пищна заря

Созопол запали Коледните светлини с пищна заряНа площада пред общината се събраха стотици празнично настроени жители и гости на Созопол. Деца и младежи с отлични успехи в в училище, спорта и изкуствата също присъстваха на тържественото запалване на светлините на Коледната елха. Всички те с нетърпение очакваха своите подаръци, взирайки се в къщичката на Дядо Коледа под празничната елха.

С аплодисменти на публиката прозвучаха Коледни песни в изпълнение на ученици от СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ гр.Созопол и Народно Читалище „Отец Паисий“ под ръководството на Пепа Запрянова.

Continue reading

Децата на Равна гора празнуваха Международния ден на майчиния език 2

Децата на Равна гора празнуваха Международния ден на майчиния език

Децата на Равна гора празнуваха Международния ден на майчиния език 3С тържество в читалището на с.Равна гора бе отбелязан Международния ден на майчиния език. Музикално-артистичната програма бе подготвена от ръководството на ОУ ”Отец Паисий” в селото и в нея с удоволствие участваха ученици от различни класове на училището. Залата бе препълнена от ученици и родители, а гости на събитието бяха председателя на общинския съвет Красимира Германова, зам. кмета Петя Чапевова и секретаря на Комисията за противообществени прояви на непълнолетните и малолетните Яна Сотирова.

Continue reading

Първата ветроходна регата за празника на Созопол - "Света Марина - Созопол 2011" 4

Първата ветроходна регата за празника на Созопол – „Света Марина – Созопол 2011“

Първата ветроходна регата за празника на Созопол - "Света Марина - Созопол 2011" 5
Общински Яхт Клуб Созопол

Организаторът на първата ветроходна регата „Света Марина – Созопол 2011“ – СНЦ „Общински яхт клуб Созопол“ представи покана за състезание:

Регата в класовете „Оптимист“ и „Кадет“, която ще се състои от 15 до 17 юли в Созопол.

Състезателите плюс един треньор от всеки отбор ще бъдат настанени в хотел „Созопол” (до автогарата в Стария град). За тях е предвидена безплатна нощувка и вечеря (на 15 и 16 юли), както и закуска за гонките през трите състезателни дни.

До 30 юни 2011 г. всеки клуб е трябвало да заяви броя на момичетата и момчетата, както и на треньорите, които ще нощуват. За отборите, които възнамеряват да пристигнат на 14 юли може да бъде резервиран хотел, ако заявката е била подадена до 30 юни, като разходите се поемат от съответния клуб.

Новината бе съобщена от председателя на клуба инж. Димитър Бишков и треньора Георги Иванов. Идеята е регатата да стане традиционна и да бъде включена в календара на БФВ от следващата година.

Continue reading

Равадиново празнува "Свети Дух" 6

Равадиново празнува „Свети Дух“

Кметство с. Равадиново кани жители, гости и приятели на традиционния събор на селото, който ще се състои на 11 и 12 юни 2011 г.

Равадиново празнува "Свети Дух" 7
снимка: wikipedia.org

За доброто настроение на всички организаторите от кметството са приготвили богата музикално-артистична програма и много спортни прояви.

На 11.06 2011 г., събота от 10.30 ч. футболен турнир.

Официалното откриване на събора ще бъде същия ден от 19.00 ч., а в празничния концерт ще участват битовата група към читалище „Просвета”-с. Равадиново, танцовия ансамбъл към читалище „Димо Николов”- гр. Черноморец и оркестър „Нестинари”. Жители и гости ще могат да се насладят на пищна заря в края на концерта и да се потопят в тайните на нестинарството.

Continue reading

Поздравителни адреси за Деня на Християнското семейство в Созопол

Поздравителни адреси за Деня на Християнското семейство в Созопол 8
Днес Църквата отбелязва празника Въведение Богородично. Това е един от дванадесетте велики християнски празници, отбелязван и от православната, и от католическат църква

Близо 45 младежи, които навършват пълноление през настоящата година получиха поздравителен адрес от кмета на община Созопол Панайот Рейзи по случай Деня на християнското семейство и християнската младеж.

Навлизате във възраст, когато дръзновението и мечтите, Ви правят част от света на възрастните.   Пожелавам Ви здраве, щастие и успехи и запазете младежкия устрем и вдъхновение по не винаги равния житейски път

се казва в поздравителния адрес до младите хора. По традиция за Деня на християнското семейство, което се отбелязва с особена почит в Созопол поздравления от градоначалника получават и младите семейства, които са сключили граждански брак през настоящата година.

На тях Панаойт Рейзи пожела любовта да бъде светлината, която ще води новобрачната двойка по пътя на съвместния живот и ги увери ,че в негово лица имат подкрепата на община Созопол, за да бъде живота на децата им по- добър и по- сигурен.

Continue reading

На учителя с любов

На учителя с любов 9Вчера, 5-ти октомври, у нас и в още над 100 страни по света, бе отбелязан  Денят на учителя. Традицията води началото си от недалечната 1994г., когато по повод 40-тата годишнина от приемането на препоръките за статута на учителите от ЮНЕСКО и МОТ, ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи 5-ти октомври като Международен ден на учителя. От тогава до днес тази дата се е приела като празник в повече от 100 страни по света. България се присъединява към тях през 2006, когато правителството официално приема празника.

Сравнително новият празник бе отбелязан и във всички училища на територията на община Созопол. Самите учители приеха различно празника, заради  специалното отношение към тях.

Continue reading

Започва Аполония 2010 – БНТ предава на живо блясъка!

Започва Аполония 2010 – БНТ предава на живо блясъка! 10
БНТ ще излъчи пряко от Созопол откриването на Празници на изкуствата „Аполония 2010”

На 28 август (събота) от 20:30 ч. БНТ ще излъчи пряко от Созопол откриването на 26-тото издание на Празниците на изкуствата „Аполония”. Марио Григоров, Елица Тодорова, Стоян Янкулов и Веселин Веселинов – ЕКО ще изнесат концерт в амфитеатър Аполония. Празниците на изкуствата ще продължат от 28 август до 5 септември.

На 28 август в информационната емисия на БНТ „По света и у нас” от 12:00 ч. и 20:00 ч. ще има преки включвания от Созопол.

Continue reading

Изложба, представяща хроника на празника на Света Марина, откриват в Созопол

Изложба, представяща хроника на празника на Света Марина, откриват в Созопол 11
Снимка: Община Созопол

„Света Марина-хроника от празника. Портрети и пейзажи от града“ се нарича фотоизложбата на Маргарита Федина, която ще бъде открита на 29 юли, четвъртък от 18.00 ч. в Етнографския музей в Созопол, съобщават от пресцентъра на града. Изложбата, която включва черно- бели фотоси от празниците на града, посветени на Света Марина ще гостува три дни- до 31 юли,събота.

Московската фотографка за втора година представя подобна изложба в Созопол. Иначе фотографии от Созопол са и донесли много награди в международни конкурси и изложби, като последното и участие в САЩ се увенчава с първо място за фотографската й картина наречена „Дъжд в Созопол“.Първата подобна изложба на руската фотографка Маргарита Федина бе представена миналата година в навечерието на празника на града.

Continue reading

Народни борби и демонстрации по карате на празника на Созопол

Народни борби и демонстрации по карате на празника на Созопол 12Над 100 елитни състезатели се включиха в традиционните народни борби днес в Созопол. Турнирът се провежда за трета поредна година в чест на светицата закрилница Марина. В местността „Света Марина” водещи национални състезатели от всички категории  премериха сили в атрактивни схватки. Между участниците има републикански шампиони и носители на титли от европейски и световни първенства. Преди откриването на борбите организаторите представиха всички 10 спортни клубове в община Созопол. Бяха представени демонстрации по карате на клуб „Шогун” Созопол и клуб „Бу-ши-до” от Черноморец и Равна гора, както и демонстрации по културизъм на клуб „Киборг”.

Continue reading