Горещото лято на BSTD и подводната археология

Горещото лято на BSTD и подводната археология 1
Росен Желязков преди гмуркането

Средновековни кораби, тайнствена съветска подводница и товари от VII век пр. Хр. са очакваните новини от кампания 2010

Каскадата от подводни новини от Черноморието тепърва предстои. Рекордът по дълбочинно спускане в Черно море на Росен Желязков (147 метра) и откриването на ветроход от XVIІ-XVIII век, на 90 метра дълбочина и 26 мили източно от Созопол са само началото от куп събития, за които ще научаваме през целия август и до края на септември. И от професионалисти, и от любители с нетърпение се очакват резултатите от лятната кампания на BSTD, спонсорирана от Риск инженеринг и GCR, и включваща търсенето на петата съветска подводница, потънала край Българското Черноморие – С-34, проучването на няколко тайнствени обекта на различни дълбочини, и търсенето на легендарно морско корабокрушение, за което има сведение, че носи безценни за археолозите товари от VII век преди новата ера. В дъното на това очакване стоят три имена – Михаил Заимов, Владимир Явашев и Росен Желязков – основателите на фондацията BSTD – Black sea technical diving

Continue reading

Световен рекордьор обучава млади водолази

Световен рекордьор обучава млади водолази 2
Паскал Бернабе се запозна лично със свои фенове © снимка: Георги Генчев

„Най-дълбокият човек на света” Паскал Бернабе се гмурна днес в Созопол. Французинът сподели, че за пръв път слиза в Черно море и е тук по покана на свой приятел. Целта на визитата му е да проведе курс за водолази в Созопол.

Световният рекордьор по дълбочинно спускане под вода разказа за невероятното си постижение от 330 метра. Целият му опит е продължил близо 9 часа под повърхността. Въпреки рисковете от декомпресионна болест и болките в ухото му по време на спускането рекордът е напълно успешен. Най-голямото предизвикателство за него било да се пребори със стреса преди гмуркането.

Continue reading

Световният шампион по дълбочинно спускане се гмурка в Созопол

Световният шампион по дълбочинно спускане се гмурка в Созопол 3
Утре 12.08.2010г. от 12.00 часа в сградата на общинския съвет в Созопол ще се проведе пресконференция на световния шампион по дълбочинно спускане под вода Паскал Бернабе

Световният шампион по дълбочинно спускане  под вода Паскал Бернабе вече е в България. Французинът започна обучението на първите си ученици по техническо гмуркане в Созопол.

Паскал Бернабе, единственият човек на планетата, покорил уникалната дълбочина от 330 метра под вода, пристигна преди дни за пръв път в България. На 12 август в Созопол той ще се срещне с българските медии. Бернабе се занимава с обучeнието на висококвалифицирани водолази в т.нар. система technical diving  /техническо гмуркане/ в различни точки на света. Учениците на Паскал Бернабе у нас са подбрани според важни критерии – трябва да имат най-високите степени в любителското гмуркане – поне 200 гмуркания под вода, от които поне 30 на дълбочина над 30 метра. Първите стъпки в обучението при световния шампион по дълбочинно гмуркане ще съдържат ползването на специфичната техника и екипировка.

Continue reading

Шампиона на планетата по техническо гмуркане е в Созопол

Шампиона на планетата по техническо гмуркане е в Созопол 4
Паскал Бернабе е поставил рекорда от 330 метра под вода край бреговете на Корсика © pascalbernabe.com

Световният шампион по дълбочинно спускане под вода Паскал Бернабе е в Созопол, където започна обучението на първите си ученици по technical diving („техническо гмуркане”).

Французинът Паскал Бернабе е единственият човек на планетата, спуснал се на невероятната дълбочина от 330 метра под вода. Той пристигна преди два дни, за пръв път, в България, за да проведе курса за водолази в Созопол.

Continue reading

Нов подводен рекорд в Черно Море

Нов подводен рекорд в Черно Море 5
Любен Дилов следи за тайминга на спускане на поддържащите водолази

Росен Желязков достига дълбочина 147 метра и подобри собственото си постижение

23 месеца след първия си рекорд за дълбочинно водолазно спускане в Черно море (123 метра дълбочина от 7 септември 2008 година) Росен Желязков от фондацията за подводни изследвания BSTD го подобри, като достигна 147 метра. На 4 август в 13,39 минути, при изключително силно подводно течение водолазът Желязков достигна тази дълбочина в рамките на предвиденото 10-минутно спускане към дъното на Черно Море. Гмуркането е осъществено с две лодки, на 32 мили (около 60 км) източно от Созопол, от екип в състав: Росен Желязков – планиращ и осъществяващ спускането, Михаил Заимов – ръководител на осигуряващия екип, видеооператор в зоната до 60 метра и капитан на втората лодка, Стоян Стоянов – осигуряващ водолаз до 65 метра, Явор Паунов, Илиян Добрев и Любен Дилов-син – осигуряващи водолази в зоната до 40 метра, Матей Матеев – капитан на експедицията и пилот на първата лодка, и Емил Шуманов – придружаващ лекар.

Continue reading

Още за ветрохода открит край Созопол

Още за ветрохода открит край Созопол 6Както вече знаете, родни подводни археолози откриха най-големия потънал кораб можете да откриете и видео интервю с Михаил Заимов на страницата на ТВ7

Корабът е най-големият потънал край морския курорт откриван до сега. В какво състояние е находката и как изглежда ще раберем от подводните водолази.

Видео материал: ТВ7

Единственият човек, слязъл на 330 м под вода, идва в Созопол

Единственият човек, слязъл на 330 м под вода, идва в Созопол 7
Фотограф: М. Славчев

Французинът Паскал Бернабе, единственият човек на планетата, покорил уникалната дълбочина от 330 метра под вода, пристига за пръв път в България. Това съобщи русенецът Мирослав Славчев, който е негов представител у нас. Бернабе в момента се занимава с обучeнието на висококвалифицирани водолази в т.нар. система technical diving (техническо гмуркане). Това той прави, обикаляйки интересните места на планетата и разкривайки пред желаещите тайните на дълбочинното гмуркане.

„Когато бях при него, за да изкарам моя технически курс, ми каза, че никога не е идвал да се гмурка в Черно море, а му е любопитно, тъй като тук видимостта е лоша, условията са тежки, а има разкошни потънали кораби, има страшно много история във водата“, разказа Мирослав Славчев.

Continue reading

Михаил Заимов: Крайно време е държавата да обърне внимание на културното си наследство под водата

Михаил Заимов: Крайно време е държавата да обърне внимание на културното си наследство под водата 8За бъдещето на подводната археология в България и за най-новото откритие на Центъра по подводна археология радио „Фокус”- Бургас разговаря с Михаил Заимов, член на “Блек Сий Техникъл Дайвинг”, организация, която провежда многократни експедиции, като локализира и изследва потънали кораби, подводници.

Фокус: Господин Заимов, бихте ли разказал в началото на нашия разговор с какво се занимава подводната археология?
Михаил Заимов: Подводната археология и също толкова значителна, колкото и археологията на сушата и е наивно да се мисли, че археологията и всички исторически паметници са концентрирани само на сушата. Под водата има също толкова значими археологически проучвания, които могат да бъдат извършени и да бъдат открити също толкова интересни паметници на културата, както и на сушата.

Continue reading