Созопол ще има изкуствени плажове

Созопол ще има изкуствени плажове 1В Созопол-запад, в Ахелой, където естественият плаж е малък и Свети Влас ще има изкуствени плажове, съобщиха от регионалното министерство. Вече има заявен инвеститорски интерес за изграждането на изкуствени плажове пред луксозни хотели, каза зам.-министър Екатерина Захариева. Информацията е получена от областните управители и кметовете на морските общини.

Създаването на изкуствени плажове и острови в морето ще бъде уредено нормативно с промените в Закона за черноморското крайбрежие. Това ще става на базата на публично-частно партньорство между държавата и инвеститора, като предприемачът ще има право да ползва изкуствения плаж, без да плаща такса за определен период от време.

Continue reading

Константин Гребенаров: Плажът на залива Вромос е опасен за здравето на хората

Константин Гребенаров: Плажът на залива Вромос е опасен за здравето на хората 2
Снимка: burgas24.bg

Плажът на залива Вромос е опасен за здравето на хората. Това съобщи на пресконференция областният управител на Бургас Константин Гребенаров. Изводът се налага след направените повторни замервания на естествения радио фон, както и на радиоактивността на пясъчната ивица. В писмо до областния управител от Министерство на околната среда и Министерство на здравеопазването посочват да се оповестят резултатите от изследването до населението, както и да се поставят информационни табели на плажа. 

Проведените лабораторни анализи на проби от плажната ивица на залива Вромос показват, че естественият радиофон е в рамките на 0,27 до 0, 42 микросиверта.

Continue reading

Мъртвото вълнение е сила, с която не можеш да се бориш

Мъртвото вълнение е сила, с която не можеш да се бориш 3
© Burgas24.bg

Тази година промените във времето закъсняха, иначе от началото на август те са факт, посочи специалистът по водно спасяване в Българския червен кръст във Варна Лавренти Силов. Сред показателни промени през август са мъртвите вълнения, които не могат да се разпознаят, ако гледаш повърхността на морето. „Мъртвото вълнение е сила, с която не можеш да се пребориш. На брега няма ветрова вълна, няма гребен, нищо не подсказва, че има подобен феномен. Тихо е, като погледнеш морето не се познава. Но тази огромна водна маса е разлюляна – водните течения могат да бъдат с най-различна посока и скорост. И са такива, че и най-добрият плувец не може да се справи“, казва Силов.

Continue reading

Константин Гребенаров: Никога не съм предлагал плажове за бедни и богати

Константин Гребенаров: Никога не съм предлагал плажове за бедни и богати 4
© Пресцентър - Областна управа

„Несериозно е да се твърди, че един областен управител може да предложи „частни плажове“, тъй като по Конституция и Закона за държавната собственост плажовете са изключителна държавна собственост. В тази връзка съм изненадан, че ми се приписват идеи, за които дори не съм помислял и които по същество са противоконституционни,“ това заяви областният управител Константин Гребенаров във връзка с нашумялата идея да се отделят плажове за „бедни“ и „богати“.

Continue reading

Разделят плажовете за бедни и богати

Разделят плажовете за бедни и богати 5
Снимка: "24 Часа"

Нова категоризация на плажовете, която ще позволи затварянето на ивици само за избрани клиенти на хотелски комплекси, готви регионалното министерство. Тя ще е записана в промени на Закона за Черноморското крайбрежие.

Идеята е плажовете да бъдат разделени на плажот национално значение, които са в национален курорт, и на такива от затворен тип, коитоса пред големите и скъпи хотелски комплекси от типа ол инклузив. На тях няма да се допускат туристи, които не спят в хотела, или пък ще бъдат принудени да плащат такса за ползване на плажната ивица.

И в момента няколко хотелски комплекса искат от външни туристи такса за плажните ивици пред тях, но тя е незаконна.

Идеята за промените в Закона за Черноморското крайбрежие дали управителите на крайморските области.
Continue reading

Кметът на Созопол: Има свободен достъп до плажа на Дюни

Кметът на Созопол: Има свободен достъп до плажа на Дюни 6Интервю на bTV: След като разбрахме, че на плажа на „Русалка” има вход, от който можете да влезете без да плащате пакета „ол инклузив”, на Дюни се оказва, че трябва да платиш такъв пакет, за да се изкъпеш в морето.

Проблемът на Дюни съществуваше още миналата година. Ситуацията не е по-различна и това лято. От двете страни на ваканционното селище има бариери, през които няма как да минете, ако не сте гост на хотела.

– А защо не може от тук?
Охраната: Защото се ползва, в смисъл, това е частна собственост. Ако Ви пусна от тук, не е сигурно. Защото има и дневен престой, защото е „ол инклузив“ самият хотел и за това просто трябва да заобиколите хотела и пак може да си ходите на плажа.

Continue reading

Няма радиация на залива „Вромос“

Няма радиация на залива "Вромос" 7Няма радиация на плажа „Вромос” е категоричата оценка институциите, които направиха измервания там през миналата седмица.

Измерванията на плажа бяха извършени от независима лаборатория в София, РИОКОЗ, РИОСВ и „Гражданска защита”- Бургас. Измерванията бяха инициирани от кмета на община Созопол Панайот Рейзи и кмета на гр. Черноморец Добри Добрев след като жителите на Черноморец се вдигнаха на протест срещу заповедта на областния управител Константин Гребенаров за забрана за плажуване на плажа „Вромос” заради наличието на радиация.

Continue reading