Созопол - Южната крепостна стена и кула

Чудесата на България бяха представени в Холандия

  • Десетте най-популярни български туристически обекти изложени в кампанията
  • Седмата световна среща на българските медии, организирана от БТА

Чудесата на България бяха представени в Холандия 1

Старинният Созопол с мощите на Йоан Кръстител, Перперикон, Античният Несебър, Тракийското светилище край с. Татул, Белоградчишките скали, Мадарският конник, Римският град Деултум край Дебелт, Царевец и Трапезица, Рилският манастир и Велики Преслав бяха определени за десетте най-популярни български туристически обекти в кампанията „Чудесата на България“, организирана от вестник „Стандарт“.

Значението, което това културно наследство може да има за България, не е само за историята, но и за икономиката

заяви археологът Николай Овчаров при представянето на обектите. Според него те трябва да работят за доброто на страната ни.

Чудесата на България бяха представени в Холандия 2
Снимка: Булфото

Continue reading

Небойша Иванов: Надявам се "Чудесата" да дойдат през септември 3

Небойша Иванов: Надявам се „Чудесата“ да дойдат през септември

Чудесата на България ще пътуват и до Сърбия?!

Небойша Иванов: Надявам се "Чудесата" да дойдат през септември 4
снимка: standartnews.com

Интервю с Небойша Иванов – член на Демократичният съюз на българите в Западните покрайнини.

– Г-н Иванов, пожелахте си първа спирка на „Чудесата“ да са Западните покрайнини…
– Надяваме се „Чудесата“ да дойдат през септември, когато са големите ни празници между 6-ти и 22-ри. Ще презентираме богатството на страната си – Созопол, Перперикон, Царевец, пред сърбите. Но и ще вдигнем самочувствието на българите. Нека сърбите знаят, че имаме какво да покажем на света. В Цариброд може и да сме най-бедни, но корените ни са велики. Може да сме съседи със сърбите, но съм сигурен, че не знаем достатъчно едни за други. А опознавайки се, ще започнем да живеем по-добре заедно. Най-ценни „Чудесата на България“ обаче са за нашето самочувствие.

Continue reading

Стандарт търси най-добрата снимка, подарява почивка на Царевец

Стандарт търси най-добрата снимка, подарява почивка на Царевец 5
снимка: infotourism.net

Един от всички, които изпратят снимка на тема „Моето чудо“, ще получи като подарък от вестник „Стандарт“ – великденски уикенд в „Гранд хотел Янтра“ във Велико Търново, част от веригата „Шарлопов хотелс“.

Предложенията можете да изпращате на електронен адрес chudo@standartnews.com.

В топ 10 на чудесата читателите на „Стандарт“ посочиха Созопол, Перперикон, Несебър, Татул, Велики Преслав, Белоградчишките скали, Деултум, Мадарския конник и Шуменската крепост, Рилския манастир, Царевец и Трапезица.

Continue reading

Созопол №1 и в новата битка за чудесата

Созопол №1 и в новата битка за чудесата 6
Казимир Попконстантинов държи мощите на Св. Йоан Предтеча

Созопол, Мадарският конник и Перперикон влязоха в нова интернет схватка за първите места в националното гласуване „Чудесата на България. От 14 ч вчера „Стандарт“ даде старт на втория тур от голямото кликане в сайта на агенцията ни „Стандарт нюз“ – Гласувай. Целта е с национален вот да определим топ 10 на най-значимите исторически и археологически паметници в България. Нетърпеливи, хората от трите града трескаво звъняха в редакцията, за да питат кога започва новият вот. Първа мобилизация обявиха кметовете. Фейсбук отново загря от агитация.
20 обекта отпаднаха след първия тур. Сред тях са античният резерват „Аугуста Траяна“ в Стара Загора, Софийската Мала света гора, Белинташ, римският стадион в Пловдив.

Continue reading

Находката в Созопол е важна за нашата духовност

Находката в Созопол е важна за нашата духовност 7Находката в Созопол е важна за нашата духовност, за духовната история повече, отколкото за археологията. Това каза на пресконференция проф. Николай Овчаров. По думите на проф. Овчаров мощите на Свети Йоан Предтеча са изключителна находка, която няма смисъл да бъде изследвана.

Няма практика за изследване на мощи и реликви – в тях хората или вярват, или не вярват

заяви археологът.

Continue reading