Обръщение на кмета на община Созопол Панайот Рейзи 1

Обръщение на кмета на община Созопол Панайот Рейзи

Обръщение на кмета на община Созопол Панайот Рейзи 2
Панайот Рейзи е новият кмет на община Созопол

ГЕРБ със 17 от 11 съветника в местния парламент

С убийствена преднина кандидатът на ГЕРБ В Созопол Панайот Рейзи спечели на първия тур надпреварата за кмет на община Созопол за втори мандат. За Панайот Рейзи гласуваха 61% от гласоподавателите, което е най-високия резултат в провеждането на избори през последните 20 години в Созопол.

„Уважаеми съграждани, приятели!
Приключи първия тур от местните и президентските избори и с гордост можем да се похвалим с една от най- високите избирателна активност в страната при упражняване на правото ни на вот. Това покава за пореден път високата гражданска активност и отговорност на жителите на общината при взимане на важни национални и местни решения и упражняването на демократичните права.

Можем да се поздравим и с безапелационна победа на ПП ГЕРБ, при която за кмета на общината гласуваха над 60% от гласоподавателите и своя вот дадоха за 11 общински съветника в местния парламент. Това е твърда и категорична победа! Това е Вашата победа! Защото всички вие гласувахте за по- доброто бъдеще на жителите на община Созопол и за изграждането на Созопол като европейски град и перла на Българското Черноморие. Вие дадохте висока оценка на всичко свърщено досега и вдигнахте още по- високо нивото пред мен и моя екип за следващите четири години.

Continue reading

Шестима са кандидатите за кмет на Община Созопол 3

Шестима са кандидатите за кмет на Община Созопол

Шестима са кандидатите за кмет на Община Созопол 4
Снимка: И.Лулева

Шестима кандидат-кметове за община и 16 кандидатски листи за общински съветници са регистрирани в Общинска избирателна комисия (ОИК)-Созопол. Това съобщи за радио „Фокус”-Бургас председателят на комисията Иванка Кирязова.

Това са Тихомир Янакиев от БСП, КП „На чисто” издигат Константин Палазов, Мария Райнова от ПП „Атака”, Панайот Рейзи – ПП ГЕРБ, Земеделски съюз „Александър Стамболийски” издига Зафира Хорусанова и КП „Селото” издига Мирослав Гочев.

Continue reading

Изложба "Кметовете на Созопол" 5

Изложба „Кметовете на Созопол“

Празниците на Созопол стартират с изложба за кметовете на града

Изложба "Кметовете на Созопол" 6
снимка: Пламен Илиев (Mark Max)

Празниците на Созопол, посветени на светицата-закрилница на града Света Марина ще стартират с изложба „ Кметовете на Созопол”, която ще бъде открита официално на 15 юли, петък от 17.30 ч. в сградата на общината.

Постоянната експозиция ще включва  табло с имената на 35 личности, които са ръководили община Созопол 55 мандата и обхваща периода от Съединението на България до наши дни.

В експозицията са включени и т.нар. „гръцки„ кметове, които са управлявали града до 1925 г. Портрети на 14 градоначалника от съвременната история на община Созопол ще допълват постоянната изложба, която ще бъде наредена на първия етаж в сградата на общината. Тя ще се допълва и обогатява през годините.

Continue reading

Музика, поезия и море от Созопол по БНТ! 7

Музика, поезия и море от Созопол по БНТ!

Българската Национална Телевизия гостува на Созопол с предаването „В неделя с…”

Музика, поезия и море от Созопол по БНТ! 8
снимка: Чайков

В неделя водещите [1] разговаряха с кмета на града Панайот Рейзи, главния  архитект на община Созопол Румен Александров, както и с други изтъкнати имена на Созопол. Домакини бяха управителят на Марина Порт Созопол и председателят на общинския яхт клуб Созопол.

 

Вдъхновението, което ни носи морето зрителите на БНТ разбраха от младата ни съгражданка – поетесата Теодора Стефчева и художничката Ани Недин.

Continue reading

Млечна кухня за 1,50 в Созопол 9

Млечна кухня за 1,50 в Созопол

На 1 юни – Международния ден на детето бе официално открита Детската млечна кухня в Созопол

Млечна кухня за 1,50 в Созопол 10
Кметът Панайот Рейзи и председателят на общински съвет Созопол - Красимира Германова прерязват лентата

Церемонията започна с водосвет за здраве и благополучие отслужена от отец Иван. Гости на събитието бяха председателят на общинския съвет Красимира Германова, общински съветници, общественици и много майки с дечица в бебешки колички, нетърпеливи да  ползват най-новата социална придобивка в града.

Млечната кухня е разположена на две нива, като кухненските помещения са оборудвани с най- модерна техника. Готовата храна ще бъде пренасяна на горното ниво по вътрешен асансьор, а приготвянето и в канчета за децата ще се прави в приемната. В момента тече записването на желаещите родители да ползват социалната услуга, като цената на храноден за жителите на града е 1,50лв.

Кметът Панайот Рейзи увери присъстващите, че екипът му полага всички усилия и успява да осигури добри условия за отглеждане на децата както в Созопол, така и в цялата община. Continue reading

Писатели от Европа и Америка се събират за четвърти път в Созопол 11

Писатели от Европа и Америка се събират за четвърти път в Созопол

Писатели от Европа и Америка се събират за четвърти път в Созопол 12За четвърта година в Созопол се провежда „Созополски семинар за творческо писане“

Той бе открит от кметът Панайот Рейзи и Елизабет Костова.
Форумът дава възможност на талантливи млади писатели да се срещнат с творчеството на известни автори от цял свят.

На откриването присъства и културното аташе на Американското посолство Сюзън Сътън, която даде висока оценка на фондация „Елизабет Костова“ в търсенето и подпомагането на талантливи писатели и обмяната на културни ценности.

Continue reading

Проектът за пречиствателната станция в Созопол е в напреднала фаза

Проектът за пречиствателната станция в Созопол е в напреднала фаза 13
Така изглеждаше терена на пречиствателната станция, докато държавата отпускаше регулярно средства за изграждането й; снимка: dariknews.bg

Екип на община Созопол ще участва на 28 април, сряда в Министерството на околната среда и водите в консултация с министерски екип за уточняване на параметрите на пречиствателната станция. На срещата ще бъде определен съвместно с двете работни групи еквивалента жители, за които ще се строи пречиствателното съоръжение.

Това е важно за бъдещото съоръжение, защото Созопол като туристическа дестинация има специфични особености. При планирането на обема на дейността на пречиствателната станция трябва да бъде отчетено, че през летния сезон градът и прилежащите курорти нарастват до 100 хил. души. Това ще бъде обсъдено утре в МОСВ-стана ясно по време на редовното заседание на Общински съвет след въпрос на общински съветник към кмета Панайот Рейзи.

Continue reading

Висока оценка за Фондация „Созопол“

Висока оценка за Фондация "Созопол" 14
Тове Скарстейн, посланик на Норвегия снимка: Прес център община Созопол

В Созопол  се състоя заключителната среща по проекта на Фондация „Созопол”, благодарение на който започнаха разкопките на остров Свети Иван и Свети Петър. По този проект също беше открит посетителски център на реставрираната Крепостна стена и ефектно осветени старините.

Отпуснатите финансови средства за проекта на стойност 649 000 евро бяха осигурени от правителството на Норвегия, а партньор е община Созопол. Реализацията на проекта донесе световна слава на Созопол с откритите от проф. Попконстантинов мощи на Свети Йоан Предтеча.

В заключителната среща, специално участие взе посланикът на Кралство Норвегия Н.Пр. Тове Карстейн, която даде висока оценка на проекта и потвърди ,че норвежското правителство ще отпусне още средства за проекти в България.

Continue reading

Симеон Дянков: Созопол е готов с проекта за „Чудесата на България“

Симеон Дянков: Созопол е готов с проекта за „Чудесата на България" 15
от ляво на дясно: Панайот Рейзи, Константин Гребенаров и Симеон Дянков с лазарките в Созопол

Министър Дянков: Созопол първи с готов проект за „Чудесата на България“

Градовете, които са в топ десет в класацията „Чудесата на България“ и вече имат изготвени проекти за развитието си ще бъдат финансирани. До момента такива проекти имат Созопол и Шумен“

Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков днес в Созопол.

Финансовият министър пристигна в морския град за да провери за втори път тази година как се изпълнява консервацията и реставрацията на църковния храм „Свети свети Кирил и Методий“, който по думите му трябва да бъде завършен до 24 юни, а за дейностите са отпуснати от Министерски съвет 420 000 лева до сега.

Continue reading

Проект за превенция на горските пожари в общината

Проект за превенция на горските пожари в общината 16
снимка: AFP

Община Созопол ще реализира проект за превенция на горските пожари, съобщи кметът на общината Панайот Рейзи. Около 80 хил. лв. ще бъдат отпуснати по програмата за „Прилагане на ефективни мерки за борба с горските пожари в землищата на с. Равадиново, гр. Черноморец и град Созопол“.

Предвижда се да бъдат изградени 4 наблюдателни кули – две за землището на гр. Созопол и по една за с. Равадиново и гр. Черноморец.

Предвидено е още оборудване на стационарни наблюдателни пунктове с акумулаторни прожектори, бинокли, преносими радиостанции за горските служители, както и подръчни инструменти за предотвратяване и ограничаване на евентуални пожари – брадви, кирки, метални кофи, лопати, моторни пръскачки за вода, тупалки в пунктовете.

Continue reading