Децата на Равна гора празнуваха Международния ден на майчиния език 1

Децата на Равна гора празнуваха Международния ден на майчиния език

Децата на Равна гора празнуваха Международния ден на майчиния език 2С тържество в читалището на с.Равна гора бе отбелязан Международния ден на майчиния език. Музикално-артистичната програма бе подготвена от ръководството на ОУ ”Отец Паисий” в селото и в нея с удоволствие участваха ученици от различни класове на училището. Залата бе препълнена от ученици и родители, а гости на събитието бяха председателя на общинския съвет Красимира Германова, зам. кмета Петя Чапевова и секретаря на Комисията за противообществени прояви на непълнолетните и малолетните Яна Сотирова.

Continue reading

В училище „Отец Паисий” в с. Равна гора работят в изключителен синхрон с деца от три етноса 3

В училище „Отец Паисий” в с. Равна гора работят в изключителен синхрон с деца от три етноса

В училище „Отец Паисий” в с. Равна гора работят в изключителен синхрон с деца от три етноса 4
Станка Коева

-Г-жо Коева, вие сте директор на ОУ „ Отец Паисий” с. Равна гора, общ. Созопол и към момента училището реализира два проекта. Първият проект е „ Етномагия 3 в 1” и е насочен към образователната интеграция на деца и ученици от етнически малцинства. Кои са институциите освен вас които участват в проекта?
Станка Коева: Тази година наистина работим по два проекта. Единият от проектите е към Центъра за образователна интеграция за работа с деца от малцинства към гр. София. Освен това ни партнира в проекта ОУ „Пейо Яворов” в село Крушевец. Заедно с техните и нашите деца ние си партнираме и работим.
– Колко деца са включени и от какви етноси? Има едно становище, че когато не познаваме нещо ние се страхуваме от него, а когато го опознаем сме склонни да го разберем дали това също е цел на вашия проект?
Станка Коева: Това е и основната цел по проектите, по които работи. Ние сме училище, в което се обучават деца от три етноса – български ,турски и ромски. Работим в изключителен синхрон. Не искам да създавам идеална картина за нещата, но ежедневните проблеми или ситуации, които се провяват и те по-скоро са ситуации, а не проблеми разрешаваме, благодарение на това, че се стараем колегите ни да бъдат обучени за работа в мултикултурна среда. Децата от нашето училище към момента наброяват 88 ученика, а в село Крушевец са около 50.
Continue reading

Основно училище „Отец Паисий” в созополското село Равна гора работи по проект „Етномагия 3 в 1” 5

Основно училище „Отец Паисий” в созополското село Равна гора работи по проект „Етномагия 3 в 1”

Основно училище „Отец Паисий” в созополското село Равна гора работи по проект „Етномагия 3 в 1” 6
снимка: прес център община Созопол

Основно училище „Отец Паисий” в созополското село Равна гора работи по проект „Етномагия 3 в 1”. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас директорът на училището Станка Коева.

Проектът е към Центъра за образователна интеграция за работа с деца от малцинства към град София.

„Освен това в проекта ни партнира ОУ „Пейо Яворов” в село Крушевец. Заедно с техните и нашите деца ние си партнираме и работим. Ние сме училище, в което се обучават деца от три етноса – български, турски и ромски. Работим в изключителен синхрон. Не искам да създавам идеална картина за нещата, но ежедневните проблеми или ситуации, които се провяват, ди разрешаваме, благодарение на това, че се стараем колегите ни да бъдат обучени за работа в мултикултурна среда. Децата от нашето училище към момента наброяват 88 ученика, а в село Крушевец са около 50”, обясни още Коева.

Continue reading