Програма за развитие на поклонническият туризъм в Созопол 1

Програма за развитие на поклонническият туризъм в Созопол

Божидар Димитров: Около 20 обекта ще влязат в програмата за развитие на поклонническия туризъм в Созопол

Програма за развитие на поклонническият туризъм в Созопол 2
24 Юни 2011, снимка: sozopol8130.blogspot.com

За възстановяването на църквата „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол, възможностите за поклоннически туризъм и културните и исторически обекти в региона, Агенция “Фокус” разговаря с Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Фокус: Г-н Димитров, как премина възстановяването на църквата „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол със средствата, отпуснати от Министерски съвет и кога евентуално тя ще бъде завършена и ще може там да бъдат поставени мощите на Св. Йоан Кръстител и да стане част от туристическите атракции на града?
Божидар Димитров: Както беше предвидено по план още през август миналата година. Тогава беше предвидено, че на 24 юни, в деня на рождението на Св. Йоан Предтеча, църквата ще бъде напълно завършена, неосветена, ще има само водосвет, защото се оказа, че тя е неосквернена и не се налага ново освещаване, а само водосвет. Оказа се, че основният Continue reading

Откриха древен олтар в Созопол 3

Откриха древен олтар в Созопол

Откриха древен олтар в Созопол 4
Археолозите откриха и фрагмент от специален съд кернос, който се свързва с култа към Деметра фото:Росица Стоянов

Древен мраморен олтар смая археолозите в Созопол

Сензационната находка бе открита вчера от екипа на доц д-р Кръстина Панайотова, който проучва храма „Свети Апостоли и 20 000 мъченици“ на нос Скамни.

Според археолозите става дума за много качествен мрамор.

Изображенията върху намерените плочи наподобяват лисица, различават се и растителни орнаменти

обясни директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Четири обредни ями, свързани с култа към Деметра и Персефона, откри още екипът на Панайотова. Ритуалните ниши са около църквата, некропола и кулата на крепостта „Каструм домини“.

Continue reading

Откритият преди година гроб на благородник на остров Свети Иван най-вероятно е на ктитора на манастира, според археолози

Откритият преди година гроб на благородник на остров Свети Иван най-вероятно е на ктитора на манастира, според археолози 5
Остров Свети Иван, на който бяха открити мощите на Кръстителя

През миналото археологическо лято на остров Свети Иван Край Созопол археолозите попаднаха на странно погребение на благородник в предверието на църквата Свети Йоан Предтеча . Гробът бе датиран от 12 век. Тогава беше загадка кой е този човек, тъй като според канона в манастирския комплекс са погребвани само духовни лица. Това, че мъжът не е духовник свидетелстваха и шпорите на ботушите му, с които е бил погребан. До рамото на благородника археолозите откриха и стъкленица с благовония. Наличието на шпори изключваше това да е свещеник и имаше предположения, че погребаният е войн или вестоносец. За да бъде погребан обаче светски човек в манастирския комплекс, той е трябвало да има висок сан или големи заслуги за манастира. Днес споровете са уталожени и преобладава мнението, че на това място е бил погребан ктиторът на манастира, каза Цоня Дражева, зам.-ръководител на разкопките на остров Свети Иван.


Continue reading

Археолозите продължават с откритията на созополския остров Свети Иван

Археолозите продължават с откритията на созополския остров Свети Иван 6
Остров Свети Иван край Созопол, където бяха открити останките, за които беше съобщено че са на Йоан Кръстител. Снимка: Дневник

Наред с активните проучвания на археолозите на созополския остров Свети Иван продължават и интересните открития там. Това каза директорът на Бургаския регионален исторически музей Цоня Дражева, която е и зам.-ръководител на проучванията там. „В моята компетенция е да работя главно върху манастирските сгради. Тази година продължиха находките, свързани със скрипториума (манастирската библиотека), с една огромна металургична база, която не е просто ковачница, а там са леяни бронзови, оловни предмети. Открихме още доказателства за начина, по който са били украсявани книгите, открихме метални пера, с които са изработвани самите букви. Находките, макар и незначителни за някои на вид, всъщност показват, че в този духовен център, който е бил посветен на един от най-големите светци в християнската религия продължават делото му чрез словото и подпомагат развитието на духовността.

Continue reading