Антична арка

Християнски некропол в центъра на Созопол

Антична арка
Антична арка; снимка: Дарик

Внушителен християнски некропол откриха археолози на пъпа на Созопол. Става въпрос за огромен брой християнски погребения, които са били извършвани в продължение поне на два века. Останките са били полагани в подземието на старинна църква, която бе открита едва преди месец. Според археолозите храмът, който датира от VІ век е бил превърнат в костница и е изпълнявал функцията на гробно място. Историците смятат, че по времето на Османската империя християнските църкви са били единственото място, където православните са можели да погребват своите мъртви.

Continue reading

монета с лика на Иван Шишман

Уникалната монета на Иван Шишман открита преди дни в Созопол

Уникалната монета на Иван Шишман открита преди дни в Созопол 1
снимка: Булфото

На връчването на Годишната награда за заслуги в обществено-икономическото развитие на област Бургас, директорката на археологическия музей Цоня Дражева показа уникална медна монета с монограма на цар Иван Шишман открита в Созопол от бургаски археолози.

Ценната находка е намерена на 30-ти Ноември в новооткритата църква пред входа на Средновековната крепост. Монетата е била намерена заедно с уникална керамика и други монети, датиращи от IV век до XIV век. Монетата е медна, със сребърно покритие. Сечена е в централната монетарница на Старопрестолния град, съобщи директорът на Бургаския регионален музей – Цоня Дражева.

На едната страна е монограмът на последния български цар, а от другата страна има християнски кръст и надпис.
Continue reading

Дъждът изми скелет при разкопките на нос Скамни в Созопол 2

Дъждът изми скелет при разкопките на нос Скамни в Созопол

Дъждът изми скелет при разкопките на нос Скамни в Созопол 3
Дъждът изми скелет при разкопките на нос Скамни в Созопол

Дъждът изми скелет при разкопките на крепоста Каструм Домини в Стария Созопол. След проливните дъждове тази седмица леко се показал десния крак и така археолозите намерили скелета. Предполага се, че той е погребан в Некропола, който се е намирал в съседство с църквата в рамките на крепостта.

Финансовият министър Симеон Дянков бе на място на разкопките днес. Подопечното му ведомство е осигурило средства за архологическия сезон в града, в размер на 250 000 лева. Същото министерство ще финансира и реставрацията и консервацията на манастира „Свети Йоан Предтеча“ на остров Свети Иван, където бяха открити мощите на свети Йоан през лятото на миналата година.

Continue reading