Излагат откритията на нос Скамни в Созопол в изложба на Националния археологически музей 1

Излагат откритията на нос Скамни в Созопол в изложба на Националния археологически музей

Излагат откритията на нос Скамни в Созопол в изложба на Националния археологически музей 2
снимка: manager.bg

Откритията, направени на нос Скамни в Созопол ще бъдат представени в общата изложба на Националния археологически институт и музей след края на сезона, когато се представят всички направени открития през годината от археолозите. Ръководителят на разкопките там доц. д-р Кръстина Панайотова каза, че е възможно след това да бъдат изложени и в музей. Вчера екипи на созополския нос, които разкриват останките от манастир „Свети Апостоли”, откриха и предмети, свързани с култа към античната богиня Деметра и дъщеря й Персефона. Continue reading

Дар Божий: Мощите на Св. Йоан Кръстител в Горещо!

“Дар Божий”: Мощите на Св. Йоан Кръстител в “Горещо”!

“Дар Божий”: Мощите на Св. Йоан Кръстител в “Горещо”! 3„Околните страни от камъни правят история, ние от историята правим камъни и се замерваме с тях!” – казва отец Иван от църквата „Свети Георги” в Созопол, в която са положени мощите на Свети Йоан Кръстител

Тази събота, 11 септември, в първото за новия си седми сезон издание, телевизионният таблоид „Горещо” представя на своите зрители интересни и непознати факти за невероятната находка на остров Свети Иван край Созопол, станала причина България да влезе в световните медии.

На 28 юли точно в 13:30 часа, по време на разкопки на остров „Св. Иван” край Созопол, екипът на проф. Казимир Попконстантинов открива мощехранителница. За себе си професорът е убеден чии са мощите в реликвария. На следващия ден той открива и доказателството, което целият християнски свят очаква с трепет – малка кутийка с надпис на гръцки, който съобщава, че с нея са донесени част от мощите на Св. Йоан Кръстител:

„Извиках от вълнение!” – разказва археологът. – „Открих това, което никога не съм очаквал, че мога да открия в съчетание!… Осъзнавайки, че е в ръцете ми е реликварий с части от светите мощи на св. Йоан – това е като дар Божий!… Прекръстих се и благодарих на Бог, че ми даде тази радост на душата!”

Continue reading

Младежи на инвалидни колички при мощите в Созопол

Младежи на инвалидни колички при мощите в Созопол 4
© Burgas24.bg

Младежи на инвалидни колички ще се докоснат до мощите на Йоан Кръстител в Созопол. Групата е от около 25 души с различни физически увреждания, а посещението им е организирано от Бюрото за социално обслужване, съобщи неговият директор Марионела Стоянова. Планирали са екскурзията за следващата седмица.

Освен светите мощи, за които вече се твърди, че лекуват, в Созопол младежите ще видят и музея „Южна крепостна стена“. Той е обновен и адаптиран за хора с увреждания. Обиколката в региона ще се извърши с адаптирания микробус на общинския превозвач Бургасбус.

Continue reading

Бюрократични пречки бавят парите за храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол

Бюрократични пречки бавят парите за храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол 5Бюрократични пречки от българска страна бавят превеждането на парите, които Норвегия е  отпуснала за реставрацията на храм „Свети Свети Кирил и Методий” в Созопол.

Това заяви проф. Николай Овчаров, който е в Созопол заедно със семейството си. Финансирането на разкопките на остров „Свети Иван“ също е затруднено. Парите обещани от българското правителство още не са пристигнали. Средства са отпуснати единствено от  фондация „Аполония“, чийто председател е Кирил Арнаудски.

Continue reading

Около 50 000 лв. ще бъдат отпуснати за консервация на откритията на остров „Свети Кирик и Юлита” край Созопол

Около 50 000 лв. ще бъдат отпуснати за консервация на откритията на остров „Свети Кирик и Юлита” край Созопол 6Около 50 000 лева ще бъдат отпуснати за консервация на откритията на остров „Свети Кирик и Юлита” край Созопол. Това каза за археологът ст. н. с. Кръстина Панайотова. Това са част от средствата, които се отпускат за проучвания, реставрация и консервация на археологически обекти в цялата страна.

Очаква се до края на седмицата да приключи работата по документацията и следващата седмица да археолозите да започнат работа. Панайотова обясни, че тези средства ще бъдат достатъчни за проучване на междухрамовото пространство на острова и да се вземат мерки за тяхното съхраняване през идващата зима и докато се изготви проект за реставрация и консервация.

Continue reading

След седмица може да започне консервацията на откритията на созополския остров "Св. Кирик и Юлита" в Созопол 7

След седмица може да започне консервацията на откритията на созополския остров „Св. Кирик и Юлита“ в Созопол

След седмица може да започне консервацията на откритията на созополския остров "Св. Кирик и Юлита" в Созопол 8
Остров свети Кирик и Юлита; снимка: www.sozopol.org

До края на тази седмица се очаква да бъде подписан договор и да бъдат предоставени допълнително средства за консервацията на археологическите открития, които миналата година бяха направени на остров „Свети Кирик и Юлита“ в Созопол. Това каза археологът ст.н.с.Кръстина Панайотова. По думите и работата на археолозите може да започне след седмица.

През август министърът без портфейл Божидар Димитров обяви в Созопол, че Министерството на финансите отпуска над 850 000 лева на Министерството на културата за археологически проучвания и консервация на различни обекти в страната. Сред обектите са проучвания на остров „Свети Иван“, които не влизат в проекта, финансиран от норвежкото правителство и за консервация на откритията на остров „Свети Кирик“.

Continue reading

Неизследван до момента кораб бе открит по време на курсовете на Паскал Бернабе в България

Неизследван до момента кораб бе открит по време на курсовете на Паскал Бернабе в България 9 Първият цялостен набор от курсове по системата technical diving  /техническо гмуркане/ в България приключи успешно. Обучението бе под ръководството на французина  Паскал Бернабе, единственият човек на планетата, покорил уникалната дълбочина от 330 метра под вода. По време на работата си край Созопол курсистите на „най-дълбокия човек на планетата“ и самият им ръководител откриха неизвестен и неизследван досега потънал плавателен съд. Това съобщи председателят на асоциацията Technical Diving Bulgaria /Техникъл дайвинг България/ – русенецът Мирослав Славчев.

Находката е случайна. При едно от излизанията в морето по време на обучението Паскал Бернабе изисква да се отиде на място, където може да се осигури дълбочина около 30 метра. „Скочихме във водата, потънахме и слизайки на дъното, видяхме кораб“, обясни Мирослав Славчев. Интересно е, че обикновено рибарски плавателни съдове „закачат“ със съоръженията си потъналите кораби, но този не бе попадал на такава ситуация, допълни той. „Като огледахме, се оказа, че това е така, защото целият кораб е вкопан в пясъка и може би след скорошна буря е започнал да се показва“, каза русенският водолаз. „Стърчи около метър и половина от носа на съда, подава се и една от надстройките. Палубата се подава, след като поразровиш пясъка. Корабът не е обрасъл с миди, само е доста ръждясъл“, разказа водолазът.

„Предстои да го обследваме, да намерим имената му“, допълни Славчев. Потъналият кораб е близо до брега на Созопол. Интересно е, че стари рибари не помнят на това място да е имало корабокрушение. След изследването корабът ще е прекрасен обект за водолазен туризъм, каза още Мирослав Славчев.

Continue reading

Информация за контакт с храма и археологическия музей Созопол

Информация за контакт с храма и археологическия музей Созопол 10
Снимка: Десислава Рошманова

Община Созопол уведомява всички гости на града, че мощите на Свети Йоан Предтеча, Свети Андрей и частица от кръста на Исус Христос са постоянно изложени в храм „Свети Георги”. Реликварят е в археологическия музей.

За повече информация:

Тел. 0550 22383 – храм

0550 22226 – археологически музей

Пресцентър Община Созопол

100 хиляди се помолиха за здраве на св. Йоан в Созопол

Чудо! Туристите по Южното Черноморие смениха коктейлите със свещи. И вместо на плажа, вече два дни събират тен на опашка пред созополския храм „Свети Георги“. Причината – там са чудодейните мощи на Йоан Кръстител. А те вършат чудеса. Невероятната вест, че глухоняма рускиня е проговорила с помощта на св. Йоан, обиколи за часове курортите около Бургас. И вчера Несебър, Слънчев бряг, Поморие и Приморско се изсипаха пред храма „Св. Георги“. Само за два дни 100 хиляди се поклониха пред мощите на свети Йоан Кръстител.

100 хиляди се помолиха за здраве на св. Йоан в Созопол 11През септември храмът „Св. Георги“ ще посреща поклонници до 20 часа

Слепи и глухи. Болни и сакати. Млади и стари. Ирландци и румънци. Бедняци и милионери. Звезди и посланици. Всички – свели глави, на опашка и със свещ в ръка. Вчера Созопол отесня за вярващите, дошли да се поклонят пред мощите на св. Йоан Кръстител в малката църква „Св. Георги“. „Не можем да върнем никой, затова цял ден църквата няма да затвори врати“, обеща отец Иван, който от 33 години служи в храма. И сподели, че заради опашките от богомолци от църковното настоятелство обмислят през септември църквата да работи извънредно – чак до 20 ч.

Continue reading

Местната власт и бизнесът зад Божидар Димитров за мощите на Йоан Предтеча

Местната власт и бизнесът зад Божидар Димитров за мощите на Йоан Предтеча 12Представители на местната власт защитиха министър Божидар Димитров по отношение на позицията му за мощите на Свети Йоан Предтеча, съобщиха от кабинета на министъра.

Панайот Рейзи – кмет на Созопол, Николай Димитров — кмет на Несебър, Благой Филипов – председател на общинския съвет на Несебър, Иван Николов- кмет на град Свети Влас и Елена Иванова – председател на УС на Съюза на собствениците в Слънчев бряг са изпратили обръщение до министъра без портфейл проф. Божидар Димитров, в което се казва:

Continue reading