Мощите на Свети Йоан Кръстител бяха пренесени с литийно шествие в храм "Св.Св.Кирил и Методий" в стария Созопол

Мощите на Свети Йоан Кръстител бяха тържествено пренесени в храм „Св.Св.Кирил и Методий“

На 07 Май 2017 г. мощите на Свети Йоан Кръстител и чудотворната икона на Света Богородица Косиница, в която са вградени мощи на Света Петка, Свети Харалампий, Свети Панталеймон и Свети Дионисий бяха тържествено пренесени в храм „Св.Св.Кирил и Методий“ в стария Созопол с литийно шествие.

„Благодарим Ти, Господи, че ни удостои да имаме частици от мощите на Твоя Кръстител, и на още първостепенни светци, за Твоя слава, наше спасение и вечен живот! Амин!“

Continue reading

Остров Свети Иван

Мощите на Йоан Кръстител и остров Свети Иван- филм на National Geographic

Филм за светите мощи открити край Созопол

 Изгубените мощи на Свети Йоан Кръстител

Изследване на костиците на Свети Йоан Кръстител, открити край Созопол

Преди повече от година Sozopol.org извести своите читатели, че екип от National Geographic ще заснеме изследването на мощите на Свети Йоан Кръстител.
В последствие откритите археологически находки край Созопол бяха подложени под обстоен анализ от доктор Лъчезар Савов и в присъствието на откривателя на светите мощи – професор Казимир Попконстантинов.
Continue reading

Ксантана през 60те години - Созопол

Романтичният полъх на древен Созопол

Ксантана през 60те години - Созопол
снимката предостави Michael Zaimov

От 7 септември 1974 г.Старият град на Созопол е обявен за музей. Около 180 къщи от камък и дърво от средата на XVIII и началото на XIX в. оформят облика на резервата.

Интересни обекти за посещение са Археологическият музей и Художествената галерия.

Continue reading

Анатема за крадеца на светите мощи 1

Анатема за крадеца на светите мощи

Анатема за крадеца на светите мощи 2
Реликварият с мощите на Свети Йоан Кръстител

Сливенският митрополит Йоаникий призова крадеца светите мощи на Свети Йоан Кръстител да се разкае и да ги върне. Посегателството на свети мощи не само е кощунство, но и един от най-тежките грехове, който няма да остане ненаказан. Дядо Йоаникий може да анатемоса крадеца на мощите на Свети Йоан Кръстител, които изчезнаха от храм „Свети Димитър“ в Сливен по време на вечерната служба.

Светите мощи, открити в Созопол, бяха посрещнати в Сливен тържествено на 29 март и останаха за поклонение през Страстната седмица.

„Няма да има мира нито на този, нито на онзи свят. Затова аз го моля… Това е тежък грях. Много тежък, много голям. Небето стои високо. Сега може Божието правосъдие да се забави, но рано или късно то ще задейства“, призова Сливенският митрополит Йоаникий.

Continue reading

Сливен ще посрещне за поклонение мощите на Св. Йоан Кръстител 3

Сливен ще посрещне за поклонение мощите на Св. Йоан Кръстител

Сливен ще посрещне за поклонение мощите на Св. Йоан Кръстител 4
Откриването на мощите на Свети Йоан Кръстител е най-значимото събитие за 2010 година

С благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий в гр. Сливен ще бъдат занесени за поклонение мощите на св. Йоан Кръстител.

Светите мощи ще бъдат посрещнати пред катедралния храм ”Св. Димитър” в Сливен на 29 март- четвъртък 2012 година около 11. 30 часа, и ще бъдат поставени в храма за поклонение от православните християни. Там те ще останат до 3 април, когато ще бъдат пренесени обратно в гр. Созопол.

Светите мощи ще бъдат поставени на специално място в катедралния храм, който ще e отворен с удължено работно време през дните 29, 30, 31 март и 1и 2 април. Всички православни християни от Сливен и съседните населени места ще могат през упоменатите дни, да се поклонят пред тази изключителна светиня на Българската православна църква и в частност на Сливенска епархия.

Continue reading

Вече две години туристи в Созопол има не само през лятото 5

Вече две години туристи в Созопол има не само през лятото

Вече две години туристи в Созопол има не само през лятото 6
Работата край Главната порта на Аполония Понтика не спира; снимка: www.sozopol.org

Вече две години туристи в Созопол има не само през лятото, каза в интервю за Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

„Преди през лятото туристи в Созопол в миналото имаше до 10-ти септември, когато свършваха празниците „Аполония”. След това градът изглеждаше като поразен от неутронна бомба. Жив човек не може да се види, нито по улиците, нито по плажовете, нито по кръчмите, нито по хотелите, които затваряха, нито по ресторантите. Понякога човек нямаше едно кафе къде да изпие (както ми се случи веднъж). Обаче през последната зима Созопол беше пълен (и тази зима също е било така) с туристи. Туристи, не само от България. Пристигаха организирани групи да се поклонят на мощите и да разгледат културно-историческите забележителности. Също така и от Гърция, където Вселенският патриарх е разпространил енциклика, която казва, че в Созопол има мощи на Свети Йоан Предтеча – да ходят да се поклонят. И гръцки свещеници катадневно водят туристически групи от Гърция, които идват да се поклонят на мощите. След като министър Дянков имаше добрата идея, при посещението на Путин да докара мощите в София, руските сайтове също съобщиха, и десетки хиляди религиозни руснаци също посещават Созопол. И украинци посещават Созопол. Решиха да идват и много румънци. Така че Созопол не може да се оплаче”

Continue reading

Откритият археологически комплекс ще се изгражда на два етапа 7

Откритият археологически комплекс ще се изгражда на два етапа

Откритият археологически комплекс ще се изгражда на два етапа 8
Алея пред Южната крепостна стена и кула; снимка: Sozopol.org

Проучванията приключиха, но за да бъде завършена реставрацията и консервацията на археологическите обекти са необходими около милион и половина лева.

Според кмета на община Созопол този мащабен за Созопол проект трябва да се раздели на два етапа.

Първия етап е укрепването на новооткритата крепостна стена и новооткритата църква, за да могат през лятото туристите да влязат вътре в археологическия комплекс да го разгледат, да си направят снимки. Изграждане на  двата подхода от южната стена и от центъра към археологическия обект ще завършат цялостно първия етап преди началото на летния сезон.

Continue reading

В Созопол е имало митница 9

В Созопол е имало митница

В Созопол е имало митница 10
Източната порта на Аполония; снимка: НИМ

Древен митнически пункт откриха преди дни археолозите край крепостната стена на Аполония Понтика. Средновековната митница се е намирала на входа на манастир и е регламентирала търговията в морския град. Находките впечатлиха и финансовия министър, който осигури спешно 30 000 лева за проучването им.

Древната митница пред манастира е до новооткритата източна порта на крепостта, използвана като второстепенен вход, през който са минавали търговците. Специално назначен служител е бил натоварен със задачата да подпечатва документите на внасяните в града стоки.

Има една изключителна концентрация на монети, на предмети, които са свързани с описване, с някаква чиновническа дейност. Открихме стила – някогашни перодръжки, с които се пише, една глинена мастилница и за сега имаме 13 оловни ядра – това са т.нар. „оловни пломби”, които са били отлети в калъп, три различни размера“

разказа Цоня Дражева – ръководител на разкопките.

Continue reading

National Geographic засне изследването на мощите на Свети Йоан Кръстител 11

National Geographic засне изследването на мощите на Свети Йоан Кръстител

National Geographic засне изследването на мощите на Свети Йоан Кръстител 12
Това е триизмерен образ от костицата на Йоан Кръстител. снимка: Елена Фотева

Модерен медицински скенер видя отвътре и направи 3D изображение на мощите на св. Йоан Кръстител, които бяха открити на остров Свети Иван в Созопол, съобщава 24 часа.

Изследването е извършено в бургаска кардиоболница и е заснето от екип на National Geographic (Нешънъл Джиографик). То ще бъде показано във филма „Изгубените мощи на Свети Йоан Кръстител“ за най-коментираната археологическа находка за годината.

Потвърдиха се изводите, направени по-рано по други методи – че костите са на мъж, средиземноморски тип, между 30 и 40-годишен, употребявал растителна храна, каза пред “24 часа” Цоня Дражева, шеф на бургаския музей и зам.-ръководител на разкопките на остров Свети Иван.

Continue reading

Икони на български светци при мощите на Кръстителя 13

Икони на български светци при мощите на Кръстителя

Икони на български светци при мощите на Кръстителя 14
снимка: standartnews.com

Иконите на осем български светци ще бъдат положени в иконостаса на църквата „Свети свети Кирил и Методий“ в Созопол, в който се пазят мощите на Свети Йоан Кръстител. Сред тях са изображенията на  Софроний Врачански, Паисий Хилендарски, патриарх Евтимий, света Петка, цар Петър и др. Те ще бъдат редом до иконите на 12-те апостоли и на два ангела.

Continue reading