Казимир Попконстантинов разкрива малко известни факти свързани с откриването на мощите на остров Свети Иван 1

Казимир Попконстантинов разкрива малко известни факти свързани с откриването на мощите на остров Свети Иван

Казимир Попконстантинов разкрива малко известни факти свързани с откриването на мощите на остров Свети Иван 2
проф. Попконстантинов с част от находката

Среща с откривателя на мощите на Свети Йоан Кръстител организират от Ротари клуб в Търговище. Професор доктор на историческите науки Казимир Попконстантинов ще представи познати и малко известни факти, свързани с откриването на мощите на остров Свети Иван, близо до Созопол.

Срещата е озаглавена „Да докоснеш мощите на Кръстителя”. Ще се състои на 15 декември /сряда/, от 17.30 ч., в Концертната зала на Младежкия дом.

Проф. Казимир Попконстантинов е роден на 17 септември 1942 г., син е на свещеник. Завършва Духовната семинария в София и история във ВТУ. През 1978 г. защитава дисертацията „Гражданската архитектура в средновековна България (VIII-XI в.)“.

Continue reading

Министри четат за мощите на Кръстителя

Министри четат за мощите на Кръстителя 3Премиер и министри се зачетоха в историята за мощите на Йоан Кръстител преди вчерашното заседание на кабинета. Книжката, която написа министър Божидар Димитров, заедно с откривателя на светинята археолога Казимир Попконстантинов е тънка, но изключително интересна.

Това бяха първите отзиви на шефовете на ведомства, които взеха в ръце труда на двамата историци.

„На Бойко с приятелство!“, гласи автографът на министъра за българите в чужбина в екземпляра за премиера.

Continue reading

Върнаха мощите на Свети Йоан в Созопол

Върнаха мощите на Свети Йоан в Созопол 4Созопол. След пренасянето на реликвария, съдържащ откритите през лятото мощи на Свети Йоан Предтеча до София, на 16-и ноември, около 14 часа те бяха върнати за съхранение и поклонение в църквата „Свети Георги“, съобщават от пресцентъра на община Созопол.

Ценната реликва бе изложена в храма „Свети Александър Невски“ в столицата за периода от пет дена, за да може колкото се може повече граждани да се поклонят пред светинята. От този момент нататък всеки, който желае да се докосне до тях може да го направи в досегашното им хранилище в Созопол в църквата „Свети Георги“.

Continue reading

Завърши поклонението пред мощите на Свети Йоан Кръстител в София

Завърши поклонението пред мощите на Свети Йоан Кръстител в София 5
Това е кутийката, в която са мощите на Св. Йоан Кръстител

Завърши поклонението пред мощите на Свети Йоан Кръстител в храм „Свети Александър Невски” в София.

С благословението на Светия Синод на Българската православна църква, светите мощи на свети Йоан Предтеча, намерени през това лято край Созопол, бяха в София за поклонение от миналия петък до днес. Те бяха посрещнати от синодалните архиереи, множество клирици на Българската православна църква, държавната власт и софийското гражданство.

Молебен пред реликвите за здравето и благоденствието на българския народ отслужи Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим заедно със синодалните архиереи.

Continue reading

Мощите още ден в София

Мощите още ден в София 6Мощите на свети Йоан Кръстител остават за поклонение в столицата и понеделник. Това съобщи предстоятелят на храма „Св. Александър Невски“ епископ Тихон.

Не е уточнено още кога точно те ще отпътуват обратно за Созопол, но вероятно това ще стане след вечерната служба, уточни главният секретар на синода епископ Наум.

Той обаче не изключи възможността светинята да остане в София и във вторник, ако все още има голяма опашка от поклонници пред храма. Решението кога мощите да поемат обратно към Созопол обаче ще бъде взето от Светия синод, уточни владиката.

Continue reading

Стотици софиянци чакат на опашка, за да се поклонят пред мощите на Свети Йоан Кръстител

Стотици софиянци чакат на опашка, за да се поклонят пред мощите на Свети Йоан Кръстител 7Стотици граждани и гости на София чакат на опашка пред храм „Свети Александър Невски“, за да се поклонят пред мощите на Свети Йоан Кръстител, донесени от Созопол.

От петък вечерта, когато пристигнаха мощите, пред храма е създадена специална организация на движението и за пешеходците и чакащите на опашка пред църквата.

В района има полиция, линейка и пожарна.

Continue reading

Хиляди пред мощите на Свети Йоан Кръстител

Хиляди пред мощите на Свети Йоан Кръстител 8С песнопения бяха посрещнати мощите на Свети Йоан Кръстител в катедралния храм „Св. Александър Невски“. Те бяха превозени от Созопол до столицата с брониран автомобил и храна. Районът около кадетралата е със засилени мерки за сигурност, тъй като в събота се очаква пред мощите на светеца да се поклони и руският премиер Владимир Путин.

Очаква се три часа преди да пристигне премиерът Путин, да бъде спрян достъпът на поклонници до мощите. По-рано днес да се поклони пред светите мощи на Йоан Кръстител бе пристигна министърът без портфейл Божидар Димитров.

Continue reading

Созопол не си дава мощите

Созопол не си дава мощите 9„Мощите на св. Йоан Кръстител трябва да останат в Созопол. Който иска да ги види – да дойде на крака“, категорични са местните хора.

Новината, че светините ще бъдат откарани за поклонение в столичния храм „Св. Александър Невски“, предизвика бурно недоволство. Созополци се страхуват, че ако бъдат изнесени веднъж от града, това ще се превърне в прецедент и в порочна практика. Зад страховете им обаче прозират и тънките сметки. По всичко личи, че местните се тревожат, че градът им ще загуби доста оборот от потенциални поклонници, ако мощите на

Continue reading

Мощите в София заради Путин

Мощите в София заради Путин 10
Това е кутийката, в която са мощите на Св. Йоан Кръстител

Руският премиер Владимир Путин ще може да се поклони на мощите на свети Йоан Кръстител, които бяха открити през лятото край Созопол.

Вчера Светият синод реши светинята да пристигне в София в четвъртък и да остане за поклонение в “Св. Александър Невски” до понеделник, научи “Труд” от министъра без портфейл проф. Божидар Димитров. Ако има голям интерес от поклонници, мощите вероятно ще останат по-дълго. “ Светинята идва освен за Путин, и за софиянци”, обясни Димитров.

Continue reading

София чака мощите на Йоан Кръстител

София чака мощите на Йоан Кръстител 11
Министър Божидар Димитров и зам.-шефът на културата Тодор Чобанов настояха за рекламиране на реликвите

Всенародно поклонение пред мощите на свети Йоан Кръстител в катедралния храм „Свети Александър Невски“ в София поискаха всички участници в националната дискусия, организирана от „Стандарт“. Мощите на Йоан Предтеча ще привлекат стотици хиляди миряни от Гърция, Западните Балкани и Русия, заяви кметът Йорданка Фандъкова.
Вече сме предложили на Светия синод светините да дойдат в София, съобщи главният редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова. Тя изрази надежда това да стане за Деня на християнското семейство – 21 ноември.

„София разполага с инфраструктура и условия възможно най-много хора да се докоснат до реликви като мощите. Затова, когато се инвестира в културно-исторически обекти, трябва да мислим как да включим столицата като център на туристическите маршрути в страната“, обясни Фандъкова. Тя припомни, че базиликата „Св. София“, която допреди един месец не е имала акт за собственост, има 300 гробници, които могат да привлекат туристи от цял свят.

Continue reading