През зимата на 2012 бурните вълни на Черно Море нанесоха поражения по цялото българско крайбрежие. Видео от Созопол и Царево

Бурята по Южното Черноморие [ВИДЕО]

На 8ми Февруари 2012г. бурните вълни на Черно Море нанасоха поражения по цялото българско крайбрежие на черно море. Тук ви показваме видео материали заснети в Созопол и Царево

Continue reading

Морето отнася заведенията по плажа в Созопол 1

Морето отнася заведенията по плажа в Созопол

08.02.2012г.

Морето отнася всичко по пътя си.

Повечето заведения на плажната ивица са разрушени.

Рибари бедстват край Созопол 2

Рибари бедстват край Созопол

Осем рибари са бедствали вчера край Созопол, съобщиха  от полицията. Те са били в две лодки. В едната е имало шест души, а в другата – двама
Рибари бедстват край Созопол 3Гранична полиция и Гражданска защита са изпратили екипи на мястото, предаде БТА.Силен вятър и вълнение усложняват операцията по спасяването. Вчера вечерта бе отправено и предупреждение за бурни ветрове.Няколко от местните рибари са се опитали да достигнат до бедстващите лодки. Техните плавателни съдове обаче не могли да стигнат далеч заради високите вълни.

Continue reading

От днес застудява, температурите падат с 10 градуса

От днес застудява, температурите падат с 10 градуса 4Днес настъпва промяна на времето. От северозапад с умерени и силни ветрове, в страната ни, ще нахлува доста хладен въздух, който ще понижи чувствително температурите в Западна и Централна България, на места понижението ще е с около и над 10 градуса. В Югоизточна България и крайните югозападни райони, ще е все още горещо. Облачността ще е променлива, по-значителна след обяд и през нощта срещу понеделник, когато на места ще превали и прегърми. Максимални температури – от 23°-25° в Северозападна, до 32°-34° на места в Югоизточна България и към Петрич и Сандански; в София максимална температура 23°-24°.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за август – ще се повишава.

Continue reading

Мъртвото вълнение е сила, с която не можеш да се бориш

Мъртвото вълнение е сила, с която не можеш да се бориш 5
© Burgas24.bg

Тази година промените във времето закъсняха, иначе от началото на август те са факт, посочи специалистът по водно спасяване в Българския червен кръст във Варна Лавренти Силов. Сред показателни промени през август са мъртвите вълнения, които не могат да се разпознаят, ако гледаш повърхността на морето. „Мъртвото вълнение е сила, с която не можеш да се пребориш. На брега няма ветрова вълна, няма гребен, нищо не подсказва, че има подобен феномен. Тихо е, като погледнеш морето не се познава. Но тази огромна водна маса е разлюляна – водните течения могат да бъдат с най-различна посока и скорост. И са такива, че и най-добрият плувец не може да се справи“, казва Силов.

Continue reading

Кратките почивки по морето набират скорост

Кратките почивки по морето набират скорост 6
Фотограф: Асен Тонев

„През седмицата беше добре. Като дойде петък, обаче заприиждаха всякакви хора и стана много пренаселено.“ Така читател на „Дневник“ описва във форума на сайта почивката си на един от къмпингите на Созопол.

Пренаселените курорти по Черноморието преди началото на почивните дни стават все по-честа гледка и причината за това е увеличението на кратките пътувания. Тенденцията, описвана от анализатори в цяла Европа, започва да се засилва и в България.

Това пък кара хотелиерите да променят стратегиите си, създавайки все по-богати оферти за по-кратък престой. Очакванията са през следващите години този туризъм да се засили, като факторите за това са комплексни – ефектът от кризата, желанието за посещения на повече места, все повече индивидуални пътувания, по-масовото използване на нискотарифни авиокомпании и др.

Българите – еврошампиони по кратки пътувания

Допреди няколко години беше много трудно да намериш хотел на морето в разгара на сезона, в който да пренощуваш за 2-3 дни. Същата беше ситуацията и с частните квартири, чиито собственици буквално отказваха настаняване за по-малко от 6-7 нощувки. Застрояването на курорти, довело до засилена конкуренция, обаче започна постепенно да преобръща тази тенденция.

Continue reading

Два автобуса и един влак повече пътуват до морето през лятото

Два автобуса и един влак повече пътуват до морето през лятото 7
© dariknews.bg/ Архив

Два допълнителни автобуса и един влак повече пътуват от Пловдив до морето през летния сезон. Извънредните автобуси заминават за Черноморието всеки ден в 6 часа сутринта и 23 часа преди полунощ от автогара „Юг“. Те се движат по следния маршрут: Пловдив – Бургас – Черноморец – Созопол – Приморско – Китен – Лозенец – Царево – Ахтопол. Цената на билета до съответните курортни дестинации е от 20 до 26 лева.

Continue reading