Оловен печат на Стефан Созополски открит в Созопол 1

Оловен печат на Стефан Созополски открит в Созопол

Оловен печат на Стефан Созополски открит в Созопол 2
Оловен печат на Стефан Созополски подсказва името на църквата открита наскоро в Созопол; снимка: sozopol-life.ru

Оловен печат от ХІ век, скрепяващ дарителна грамота от пергамент, е бил намерен в църквата пред входната порта на Созопол.

Това съобщи Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, предаде „Фокус“.

„Грамотата естествено е изтляла от времето, но печатът и надписът върху него свидетелстват, че някой си Стефан Созополски е дарил, неизвестно с какво, средновековната църква пред входната порта на града.

Кой е този Стефан Созополски? 

Обстоятелството, че има правото на печат, подсказва, че или е висше духовно лице, може би – митрополитът на града (не случайно определението е Созополски), или просто – знатен богат гражданин, който е направил дарение на църквата”

Continue reading

монета с лика на Иван Шишман

Уникалната монета на Иван Шишман открита преди дни в Созопол

Уникалната монета на Иван Шишман открита преди дни в Созопол 3
снимка: Булфото

На връчването на Годишната награда за заслуги в обществено-икономическото развитие на област Бургас, директорката на археологическия музей Цоня Дражева показа уникална медна монета с монограма на цар Иван Шишман открита в Созопол от бургаски археолози.

Ценната находка е намерена на 30-ти Ноември в новооткритата църква пред входа на Средновековната крепост. Монетата е била намерена заедно с уникална керамика и други монети, датиращи от IV век до XIV век. Монетата е медна, със сребърно покритие. Сечена е в централната монетарница на Старопрестолния град, съобщи директорът на Бургаския регионален музей – Цоня Дражева.

На едната страна е монограмът на последния български цар, а от другата страна има християнски кръст и надпис.
Continue reading