Панайот Рейзи: В Созопол няма незаконни постройки

Панайот Рейзи: В Созопол няма незаконни постройки 1Г-н Рейзи, повечето морски общини, включително и Созопол имаха проблеми със събирането на курортната такса. Успяхте ли след края на сезона да съберете очакваните приходи от нея?

Откакто съм станал кмет, вече четвърта година, всяка година имаме ръст на събирането на курортните такси. Той е около 20-30%. Тази година курортната такса, която до момента сме събрали е около 480 хиляди лева. Истината е, че това е перото, където имаме резерв. Аз мисля, че по скоро трябва да се мисли за корекция и за контрол. Сега се говори, че ще стане данък, но аз мисля, че ще е грешка.
Коментира се данъкът да бъде на легло – от 20 до 60 лева, в зависимост от решението на общинския съвет.

Continue reading

Курортната такса трябва да се запази и да остане в правомощията на общините, според кмета на Созопол Панайот Рейзи

Курортната такса трябва да се запази и да остане в правомощията на общините, според кмета на Созопол Панайот Рейзи 2
Снимка: Булфото

Кметът на Созопол Панайот Рейзи смята, че курортната такса трябва да се запази, а не да се заменя с данък туризъм.

Таксата трябва да остане в правомощията на общините и общинските съвети да се разпореждат с нея, смята Панайот Рейзи.

Тази такса не е свързана с плажа на туристите, а е свързана с ползваната от тях инфраструктурата, която е на територията на общините и се поддържа от тях, и за това не бива да се ограничават общините в нейното ползване. Относно идеята тази такса да се замени с данък туризъм, аз съм твърдо против, защото ще се получи двоен данък. Един път хората ще плащат патентен данък на легло, и втори път да плащат курортен данък, пак по същият начин върху легловата база. Ние също сме си направили сметка, че ако от догодина влезе в сила този данък ще събираме по-малко пари, защото не е тайна, специално за Созопол, че при нас големите хотели са малко и основно са частни квартири. Ние и сега ги молим да регистрират по две-три легла, а тогава няма да регистрират и толкова. Това означава, че нито ще съберем патентен данък, нито курортен данък

Continue reading