Созопол предлага рекреативен, културен и исторически туризъм 1

Созопол предлага рекреативен, културен и исторически туризъм

Созопол предлага рекреативен, културен и исторически туризъм 2
Алея пред Южната крепостна стена и кула; снимка: Sozopol.org

Рекреативен, културен и исторически туризъм предлага Община Созопол и в тази насока ще са основните туристически услуги, и продукти, които ще бъдат рекламирани по време на участието на общината в туристическите изложения, съобщи за „Радио „Фокус” Бургас Петя Чепевова,зам.-кмет в Община Созопол.

„Ще представяме прекрасните ни плажове и възможностите за рекреативен туризъм, наличната все по-обновяваща се материална база, но същевременно с това възможностите за културен и исторически туризъм. Ще представим новите обекти, които тази година бяха разкрити. Манастирът „Свети Николай Чудотворец” в центъра на Созопол до църквата „Свети Свети Кирил и Методий”, църквата „Свети Апостоли” на нос Скамний също ще бъде достъпна за посетители, а на остров Свети Иван, в манастира „Свети Йоан Предтеча , където бяха открити мощите е осигурена достъпност и е направен кей. Така островът е достъпен за лодки и може да се отиде да се разгледа. Това ще е интересно и за българските, и за чуждите посетители”

Continue reading

Созопол иска управлението на остров "Свети Иван" 3

Созопол иска управлението на остров „Свети Иван“

Созопол иска управлението на остров "Свети Иван" 4
Остров Свети Иван край Созопол; фотограф: Татяна Атанасова, dnevnik.bg

Докладна записка за искане за безвъзмездно предоставяне на община Созопол на управлението на остров „Свети Иван” ще внесе кметът Панайот Рейзи на предстоящата сесия на Общински съвет- Созопол, която ще се състои на 24.11.2011г.,четвъртък.

След 1985 г. на острова, който е държавна собственост са проведени частични археологически разкопки, които разкриват останки от два християнски храма, библиотека, царска резиденция и др.

Continue reading

Тодор Чобанов: Целта е да се удвоят средствата за развитие на туризма

Тодор Чобанов: Целта е да се удвоят средствата за развитие на туризма 5
Тодор Чобанов, зам.министър на културата

Голямата цел на национална кампания „Чудесата на България” е да се обединят усилията на всички, за да има ясна визия кои са обектите и как ще се обгрижват. Това заяви заместник-министърът на културата Тодор Чобанов по повод гласуването, което върви за избор на културно-исторически обекти, които ще влязат в програмата. Платформата е отворена могат да бъдат правени всякакви предложения, обясни Чобанов и допълни, че фаворити засега са Созопол и Несебър.

Continue reading