Кукери и кукерски игри, маски и маскарадни игри в Созопол 1

Кукери и кукерски игри, маски и маскарадни игри в Созопол

И тази година Сирни Заговезни, наричан още Кукеровден събра в Созопол над 200 колоритни кукери, преобразени с най-различни маски и пъстри костюми.

В парада на кукерите и маските се включиха групи от цялата община. Сред публиката бяха жителите и гостите на Аполония, представителите на медиите и организаторите от община Созопол.

Continue reading

Кукеровден в Созопол

Кукери гониха злите духове в Созопол

Кукеровден в Созопол
Кукеровден в Созопол; снимка: www.sozopol-life.ru

За шести път община Созопол организира спектакъл, посветен на Сирни Заговезни. Осем кукерски групи от цялата община взеха участие в традиционните Кукерски и маскараден общински празник.

250 участника дефилираха по улиците на града и представиха народни обичаи, свързани с Кукеровден на сцената на Амфитеатъра.

Кметът на община Созопол Панайот Рейзи поздрави участниците и жителите на града с празника и поиска прошка от своите съграждани.
Continue reading

Кукеровден в Созопол с бяло вино и бели курабии 2

Кукеровден в Созопол с бяло вино и бели курабии

На днешният ден – Сирни заговезни, денят във който си искаме прошка – Созопол отпразнува и кукеровден. Във възстановката на ритуала и празника взеха участвие клуб „Българка“- Созопол, Тракийско дружество „Яни Попов“ гр.Созопол, Клуб на пенсионера „Чайка“ от град Созопол, групи от село Зидариво, село Росен и село Равадиново, общ. Созопол.

Участниците представиха традиционни кукерски облекла и ритуали и получиха награди от община Созопол за участието си. Бяха връчени награди за най-малък участник, най-възрастен участник, най-многобройна група, най-автентичен ритуал и други.

Continue reading

V-ти Общински събор „Кукери и маскарадни игри” 3

V-ти Общински събор „Кукери и маскарадни игри”

V-ти Общински събор „Кукери и маскарадни игри” 4
Кукери и маскарадни игри

За пети път община Созопол организира събор „Кукери и маскарадни игри”. Той ще се проведе на 26.02.2012 г., неделя от 11.00 ч. на Амфитеатъра.

Кукерските дружини ще се събират на пл. Черно море от 9.00 ч. до 10.30 ч., откъдето ще тръгне и празничното дефиле по улиците на Созопол към сцената на Амфитеатъра.

източник: www.sozopol.bg