Основно училище „Отец Паисий” в созополското село Равна гора работи по проект „Етномагия 3 в 1” 1

Основно училище „Отец Паисий” в созополското село Равна гора работи по проект „Етномагия 3 в 1”

Основно училище „Отец Паисий” в созополското село Равна гора работи по проект „Етномагия 3 в 1” 2
снимка: прес център община Созопол

Основно училище „Отец Паисий” в созополското село Равна гора работи по проект „Етномагия 3 в 1”. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас директорът на училището Станка Коева.

Проектът е към Центъра за образователна интеграция за работа с деца от малцинства към град София.

„Освен това в проекта ни партнира ОУ „Пейо Яворов” в село Крушевец. Заедно с техните и нашите деца ние си партнираме и работим. Ние сме училище, в което се обучават деца от три етноса – български, турски и ромски. Работим в изключителен синхрон. Не искам да създавам идеална картина за нещата, но ежедневните проблеми или ситуации, които се провяват, ди разрешаваме, благодарение на това, че се стараем колегите ни да бъдат обучени за работа в мултикултурна среда. Децата от нашето училище към момента наброяват 88 ученика, а в село Крушевец са около 50”, обясни още Коева.

Continue reading

Панайот Рейзи и общинските съветници на Созопол положиха клетва 3

Панайот Рейзи и общинските съветници на Созопол положиха клетва

Панайот Рейзи и общинските съветници на Созопол положиха клетва 4
Панайот Рейзи и новите общински съветници положиха клетва; снимка: ПП Герб

Новоизбраният общински съвет в Созопол и кметът Панайот Рейзи положиха днес клетва и получиха от председателя на ОИК Ваня Кирязова удостоверенията си за техния избор.

Клетва положиха и кметове на град Черноморец Добри Добрев, на с. Равадиново Иван Пазвантов, на с. Атия Ренета Стоева, на с. Зидарово Стойчо Петков и новите кметове на с. Равна гора- Георги Станев, с. Росен Иван Динев и с. Крушевец Иван Тодоров. Това стана в препълнената зала на общинския съвет, където присъства и зам. областния управител Златина Дукова.

Първото заседание на новия общински съвет откри областния управител Константин Гребенаров, който пожела на съветниците да загърбят политическите си пристрастия и да имат само една партия- тази на жителите на Созопол.

Кметът на община Созопол – Панайот Рейзи благодари на всички за подкрепата и доверието и заяви, че ще продължи да бъде кмет на всички жители на общината и ще работи още по- активно за развитието на община Созопол.
Continue reading

Обръщение на кмета на община Созопол Панайот Рейзи 5

Обръщение на кмета на община Созопол Панайот Рейзи

Обръщение на кмета на община Созопол Панайот Рейзи 6
Панайот Рейзи е новият кмет на община Созопол

ГЕРБ със 17 от 11 съветника в местния парламент

С убийствена преднина кандидатът на ГЕРБ В Созопол Панайот Рейзи спечели на първия тур надпреварата за кмет на община Созопол за втори мандат. За Панайот Рейзи гласуваха 61% от гласоподавателите, което е най-високия резултат в провеждането на избори през последните 20 години в Созопол.

„Уважаеми съграждани, приятели!
Приключи първия тур от местните и президентските избори и с гордост можем да се похвалим с една от най- високите избирателна активност в страната при упражняване на правото ни на вот. Това покава за пореден път високата гражданска активност и отговорност на жителите на общината при взимане на важни национални и местни решения и упражняването на демократичните права.

Можем да се поздравим и с безапелационна победа на ПП ГЕРБ, при която за кмета на общината гласуваха над 60% от гласоподавателите и своя вот дадоха за 11 общински съветника в местния парламент. Това е твърда и категорична победа! Това е Вашата победа! Защото всички вие гласувахте за по- доброто бъдеще на жителите на община Созопол и за изграждането на Созопол като европейски град и перла на Българското Черноморие. Вие дадохте висока оценка на всичко свърщено досега и вдигнахте още по- високо нивото пред мен и моя екип за следващите четири години.

Continue reading

Хванаха крадци на кабели в Созопол

Хванаха крадци на кабели в Созопол 7
снимка: pa1.bg

На 24 Април 2011 в Созопол са задържани четирима крадци на кабел. 29-годишният Й.М. и 23-годишният  Т.С.  и двамата от село Зидарово, както и 25-годишният  И.Ч. и 29-годишният М.В. от село  Габър са хванати след извършване кражба на 37 метра далекосъобщителен кабел.

Кражбата е станала от подземното трасе в гориста местност край село Зидарово в посока село Крушевец. Кабелът е иззет, а четиримата извършители са задържани за срок да 24 часа.

Образувано е досъдебно производство.

Continue reading

В община Созопол няма шап

В община Созопол няма шап 8От взетите и изследвани проби от животни на територията на община Созопол категорично се доказва ,че няма нито едно заразено животно.

Пробите, които бяха взети от двукопитните животни от официалния ветеринарен лекар на общината и екип от ветеринарни лекари са отрицателни. Това потвърди министър Мирослав Найденов по време на посещението си в село Резово. До пълното отпадане на опасността от коварната болест в района на Странджа планина, ще продължава наблюдението и периодично изследване на проби от животни на стопаните в община Созопол. Превантивните мерки се налагат, заради  информацията ,че в с. Резово има ново огнище на шап.

Continue reading

Златни медали от Копривчица

Златни медали от Копривчица 916 Август 2010. Община Созопол бе представена по блестящ начин на фолклорния фестивал Копривчица. Участниците от общината се завърнаха с два златни медала и грамоти  на всички участници и на читалищата за цялостна дейност, както и на индивидуалните участници. Многохилядната публика на най- престижния  български фолклорен фестивал бе очарована от представянето на местните изпълнители, а журито ги оцени по достойнство.

Златен медал спечели Народно читалище „ Ангел Величков” с. Росен за цялостна дейност и отлично представяне на двете битови групи с ръководител Ана Стоянова. С най- много участници на събора в Копривчица от името на община Созопол се представи читалището в с. Росен- две битови групи за автентичен фолклор. Детска формация „Росенче”,и смесена група за автентичен фолклор вдигнаха на крака публиката на фестивала. Четири индивидуални изпълнители Кристияна Живкова, Илия Райчев, Гергана Димитрова и Катерина Здравкова бяха отличени с поименни грамоти.

Continue reading