Археолозите подновяват работа в Созопол 1

Археолозите подновяват работа в Созопол

Археолозите подновяват работа в Созопол 2
Алея пред Южната крепостна стена и кула; снимка: Sozopol.org

Разкопките в Созопол се „размразяват“. Екипът на доц. Цоня Дражева продължава работа по обектите „Крепостна стена“ и „Манастир „Свети Николай Чудотворец“ в града. Разкопките започнаха в края на октомври 2011 г. и бяха „замразени“ на 10 януари 2012 г. заради големите студове.
Екипът на доц. Дражева започна с летящ старт – археолозите откриха, че крепостната стена, закривана досега от два незаконно построени още през 70-те години на ХХ в. ресторанта, е запазена почти изцяло – на височина 8 м, което е уникално за България.

„Обикновено крепостните стени се намират на максимум 1-2 м. Но по-интересното бе, че се откри входът на града и крепостната порта. Тя е била между двойна крепостна стена, флангирана от 4 кули, които устройвали хитроумен капан за нападател, преодолял евентуално първата порта. Той е попадал под обстрела на четирите кули и е бил унищожаван“

обяснява Божидар Димитров.
Continue reading

Панайот Рейзи: Между 2 и 2,5 млн. лв. ще бъдат необходими за цялостното възстановяване на крепостните стени на Созопол

Панайот Рейзи: Между 2 и 2,5 млн. лв. ще бъдат необходими за цялостното възстановяване на крепостните стени на Созопол 309.III.2011г. Интервю с кметът на община Созопол Панайот Рейзи пред агенция „Фокус“ преди награждаването в класацията „Чудесата на България“:

Фокус: Г-н Рейзи, тази вечер ще получите награда за първото място на Созопол в класацията „Чудесата на България”. Ще представите и проекта за реставрация на крепостните стени. Какво представлява този проект и каква част от стените предвиждате да бъдат възстановени?
Панайот Рейзи: Град Созопол не е класиран на първо място в тази класация само заради проекта за реставрация на крепостните стени. В последните шест месеца, с откриване на мощите на Св. Йоан Кръстител, Созопол стана много атрактивен и при нас пристигат туристи-поклонници на Св. Йоан от цял свят. Този проект включва реставриране на крепостните стени на града, за да подчертаем, че в миналото градът е бил град-държава и крепост. Ще продължим да развиваме и вътрешните археологически разкопки. Друго важно място е островът Свети Иван. Развитието на острова обаче не го обявявам по тази програма. Там ще кандидатстваме по Норвежкия фонд, за да довършим проекта за реставриране на манастира. Но проектът за възстановяване на стената и кулите трябва да се реализира съвместно между общината и държавата.

Continue reading

Созопол изгражда крепостната стена

Созопол изгражда крепостната стена 4
Снимка: Булфото

Цялостно изграждане на крепостната стена на Стария Созопол предвижда проектът на града за финансиране по кампанията „Чудесата на България“.

Стане ли това ще конкурираме Дубровник, хвалят се местнихе хора.

Созопол има изготвен инвестиционен проект за консервация и реставрация на крепостната стена. Възстановяването ще започне от входа на стената, ще бъдат реставрирани 4 кули заедно със стълбите към тях. Предвижда се поставянето на осветление и указателни табели.

Continue reading