Моторна ветроходна яхта Destiny 1

Моторна ветроходна яхта Destiny

Моторна ветроходна яхта Destiny предлага туристически разходки край бреговете на Созопол.

Моторна ветроходна яхта Destiny

Плавателният съд разхожда гостите на Созопол от 2016 година

Предлага туризъм и развлечение, възможност за наем, панорамни едночасови разходки, пикници и партита.

Размерите – 20 метра дължина и 5,50 метра ширина –  удобен туристически кораб по нашето Черноморие. Може да приеме до 50 пасажера, включително домашни любимци.

Continue reading

Кораб Магелан 2

Кораб Магелан

Магелан е двупалубен кораб, конструиран специално за нуждите на туристическия бизнес.

Кораб Магелан 3

На борда на плавателният съд можете да изпратите едни от най-красивите залези край Созопол.

Размерите – 25 метра дължина и 4 метра ширина –  удобен туристически кораб по нашето Черноморие. Максималният капацитет е 116 пасажера, така че да се чувствате напълно комфортно.

Continue reading

Созопол търси възможност за акостиране на круизни кораби 4

Созопол търси възможност за акостиране на круизни кораби

Созопол търси възможност за акостиране на круизни кораби 5В Областна администрация Бургас се проведе среща, целта, на която бе да се обсъдят възможностите за създаване на пасажерско пристанище в град Созопол и във връзка с писмо изпратено от кмета на Община Созопол Панайот Рейзи.

            Към настоящия момент градът разполага само с рибарско такова, което през натоварения летен сезон, трудно успява да обслужи нуждите на туристическите плавателните съдове – две комети по направление Варна – Несебър – Созопол, редовните линии Созопол – Поморие и Созопол – Несебър, както и други такива. В последните години се наблюдава ръст на туристическия поток в града, което е и основната причина за необходимостта от изграждане на пасажерско пристанище с цел и предназначение – обслужване на туристически кораби. За това информира със свое писмо и кметът на общината Панайот Рейзи.

Continue reading

Паскал Бернабе ще обучава водолази край Созопол на 100 метра под вода 6

Паскал Бернабе ще обучава водолази край Созопол на 100 метра под вода

Паскал Бернабе ще обучава водолази край Созопол на 100 метра под вода 7
Паскал Бернабе ще води курсове за технически водолази на 100 метра под морското равнище край Созопол

Курсове за обучение на технически водолази ще се проведат в Созопол, Китен и Царево

Паскал Бернабе ще обучава водолази край Созопол на 100 метра под вода 8Обучение на технически водолази на дълбочина 100 метра ще бъде проведено през това лято за пръв път в България. Това ще се случи в рамките на курсовете, които ще проведе у нас световният шампион по дълбочинно спускане под вода Паскал Бернабе, съобщи председателят на Асоциация “Техникъл дайвинг България” Мирослав Славчев.

Continue reading

Румънски научно-изследователски кораб акостира в български води

Румънски научно-изследователски кораб акостира в български води 9
Steaua de Mare I Снимка: rmri.ro

С решение на правителството научно-изследователският кораб „Steaua de Mare I”, плаващ под румънски флаг, ще премине през българското териториално море и в периода от  15 септември до 15 ноември 2010 г. ще пребивава във вътрешните морски води на страната. Той ще посети и пристанищата във Варна, Несебър и Созопол.

Корабът ще извърши второто от двете съвместни сезонни изследвания на състоянието на запасите от дънни и пелагични видове риба и разпределението им в българската и румънска акватория на Черно море.

Continue reading

Неизследван до момента кораб бе открит по време на курсовете на Паскал Бернабе в България

Неизследван до момента кораб бе открит по време на курсовете на Паскал Бернабе в България 10 Първият цялостен набор от курсове по системата technical diving  /техническо гмуркане/ в България приключи успешно. Обучението бе под ръководството на французина  Паскал Бернабе, единственият човек на планетата, покорил уникалната дълбочина от 330 метра под вода. По време на работата си край Созопол курсистите на „най-дълбокия човек на планетата“ и самият им ръководител откриха неизвестен и неизследван досега потънал плавателен съд. Това съобщи председателят на асоциацията Technical Diving Bulgaria /Техникъл дайвинг България/ – русенецът Мирослав Славчев.

Находката е случайна. При едно от излизанията в морето по време на обучението Паскал Бернабе изисква да се отиде на място, където може да се осигури дълбочина около 30 метра. „Скочихме във водата, потънахме и слизайки на дъното, видяхме кораб“, обясни Мирослав Славчев. Интересно е, че обикновено рибарски плавателни съдове „закачат“ със съоръженията си потъналите кораби, но този не бе попадал на такава ситуация, допълни той. „Като огледахме, се оказа, че това е така, защото целият кораб е вкопан в пясъка и може би след скорошна буря е започнал да се показва“, каза русенският водолаз. „Стърчи около метър и половина от носа на съда, подава се и една от надстройките. Палубата се подава, след като поразровиш пясъка. Корабът не е обрасъл с миди, само е доста ръждясъл“, разказа водолазът.

„Предстои да го обследваме, да намерим имената му“, допълни Славчев. Потъналият кораб е близо до брега на Созопол. Интересно е, че стари рибари не помнят на това място да е имало корабокрушение. След изследването корабът ще е прекрасен обект за водолазен туризъм, каза още Мирослав Славчев.

Continue reading

„Гранична полиция“ извършва пълна проверка на кораба и корабната документация по случая в Созопол

"Гранична полиция" извършва пълна проверка на кораба и корабната документация по случая в Созопол 11„Гранична полиция“ извършва пълна проверка на кораба и корабната документация по случая в Созопол, съобщиха от Областната диркеция на МВР в Бургас.

Вчера в 15.30 часа в РУ “Полиция” – Созопол е получено съобщение по телефона за възникнал инцидент на рибното пристанище в града. Изпратеният незабавно полицейски екип е установил, че е нанесен побой на 46-годишна жена, която се легитимирала като главен експерт “Бизнес развитие” към Министерство на земеделието и офицер по сигурността към държавните пристанища на РБългария.

Continue reading

Световният шампион по дълбочинно спускане се гмурка в Созопол

Световният шампион по дълбочинно спускане се гмурка в Созопол 12
Утре 12.08.2010г. от 12.00 часа в сградата на общинския съвет в Созопол ще се проведе пресконференция на световния шампион по дълбочинно спускане под вода Паскал Бернабе

Световният шампион по дълбочинно спускане  под вода Паскал Бернабе вече е в България. Французинът започна обучението на първите си ученици по техническо гмуркане в Созопол.

Паскал Бернабе, единственият човек на планетата, покорил уникалната дълбочина от 330 метра под вода, пристигна преди дни за пръв път в България. На 12 август в Созопол той ще се срещне с българските медии. Бернабе се занимава с обучeнието на висококвалифицирани водолази в т.нар. система technical diving  /техническо гмуркане/ в различни точки на света. Учениците на Паскал Бернабе у нас са подбрани според важни критерии – трябва да имат най-високите степени в любителското гмуркане – поне 200 гмуркания под вода, от които поне 30 на дълбочина над 30 метра. Първите стъпки в обучението при световния шампион по дълбочинно гмуркане ще съдържат ползването на специфичната техника и екипировка.

Continue reading

Нов подводен рекорд в Черно Море

Нов подводен рекорд в Черно Море 13
Любен Дилов следи за тайминга на спускане на поддържащите водолази

Росен Желязков достига дълбочина 147 метра и подобри собственото си постижение

23 месеца след първия си рекорд за дълбочинно водолазно спускане в Черно море (123 метра дълбочина от 7 септември 2008 година) Росен Желязков от фондацията за подводни изследвания BSTD го подобри, като достигна 147 метра. На 4 август в 13,39 минути, при изключително силно подводно течение водолазът Желязков достигна тази дълбочина в рамките на предвиденото 10-минутно спускане към дъното на Черно Море. Гмуркането е осъществено с две лодки, на 32 мили (около 60 км) източно от Созопол, от екип в състав: Росен Желязков – планиращ и осъществяващ спускането, Михаил Заимов – ръководител на осигуряващия екип, видеооператор в зоната до 60 метра и капитан на втората лодка, Стоян Стоянов – осигуряващ водолаз до 65 метра, Явор Паунов, Илиян Добрев и Любен Дилов-син – осигуряващи водолази в зоната до 40 метра, Матей Матеев – капитан на експедицията и пилот на първата лодка, и Емил Шуманов – придружаващ лекар.

Continue reading

Родни подводни археолози откриха най-големия потънал кораб

Потънал 50-метров ветроход намерен край Созопол

Дву-или тримачтов ветроход от 18-19 век откриха подводни археолози на 90 метра дълбочина на 26 мили източно от Созопол.

Това е най-големият документиран кораб до момента от Центъра за подводна археология, съобщи специално за BurgasNews неговият директор Христина Ангелова. Проучванията се извършват съвместно с Фондация  BSTD (Black Sea Technical Diving).  Основната им цел е локализирането и идентифицирането на археологически обекти под вода – изключително важно условие за последващи действия, насочени към тяхното опазване от дейности, които биха могли да доведат до тяхното разрушаване.

Continue reading