Една книга, която проследява пътя на православието в Созопол от древността до днес

Православието в Созопол – Минало и настояще

ПРАВОСЛАВИЕТО В СОЗОПОЛ
(минало и настояще)
Щелиян Д. Щерионов.
София, 2017

Continue reading

"И станаха созополци" - Книга за тракийските бежанци в Созопол 1

„И станаха созополци“ – Книга за тракийските бежанци в Созопол

И станаха созополци от Иван МарковИ СТАНАХА СОЗОПОЛЦИ

„И станаха созополци…” е първата книга, която представя исторически факти и данни за живота на тракийските бежанци, заселили се в Созопол и Равадиново. Автор на книгата е журналиста и публицист Огнян Марков, а идеята и реализацията са дело на председателя на Тракийско дружество „Яни Попов” – Гено Пухов и наследниците на тракийските родове. Редактор на първата по рода си история за тракийските бежанци е Божидар Димитров, който ще представи книгата на 23.03.2013 г., събота от 17.00 ч. в ресторант „Селена”.

Поканени са всички тракийци и жители на Созопол и Равадиново, които ще могат да се запознаят отблизо с произведението, да получат автограф от автора и да си закупят екземпляр.

Continue reading

Министри четат за мощите на Кръстителя

Министри четат за мощите на Кръстителя 2Премиер и министри се зачетоха в историята за мощите на Йоан Кръстител преди вчерашното заседание на кабинета. Книжката, която написа министър Божидар Димитров, заедно с откривателя на светинята археолога Казимир Попконстантинов е тънка, но изключително интересна.

Това бяха първите отзиви на шефовете на ведомства, които взеха в ръце труда на двамата историци.

„На Бойко с приятелство!“, гласи автографът на министъра за българите в чужбина в екземпляра за премиера.

Continue reading

Книга нищи тайните на остров Свети Иван

Книга нищи тайните на остров Свети Иван 3Уникален тандем от историци е автор на поредната книга на в. „Стандарт“ от серията „Големите загадки“ – „Да се докоснеш до Кръстителя„. Уникален, защото единият автор – проф. Божидар Димитров, е роден в Созопол. И естествено като патриот на своя град е проучвал надълго и нашироко неговото минало. А другият автор е човекът, открил това лято на остров Свети Иван мощите на Предчета – проф. Казимир Попконстантинов.

Читателите ще се запознаят с малко известни и любопитни факти от историята на морския град през последните две хилядолетия и как там християнството е пуснало корени още през IV век.


Continue reading