Община Созопол отделя до 500 000 лева за реставрация и археология

Община Созопол отделя до 500 000 лева за реставрация и археология 1
снимка: прес център община Созопол

През последните три години община Созопол е заделяла между 250 000 и 500 000 лева за реставрация, за археология и за откриване на нови находки. Това сподели кметът на общината Панайот Рейзи по повод победата в класацията ТОП 10 на чудесата на България, която приключи в сряда.

Много се радвам, че сме на първо място в една такава сериозна класация за България. Това означава, че много хора от страната наистина оценяват Созопол като историческа светиня, като място, където наистина може да се види историята в нашия район. През последните три години всичко това, което сме направили по отношение на археология, на паметници, според мен, даде сериозно отражение върху резултатите, които в момента се жънат

Continue reading

Островите край Созопол - Свети Кирик и Юлита, Свети Иван и Свети Петър

Созопол е № 1

Созопол е № 1 2

Финансист номер 1 развърза кесията минути след като стана ясно крайното класиране в националния електронен вот за топ 10 на най-значимите културно-исторически обекти у нас.

Созопол с мощите на Йоан Кръстител, открити миналата година на остров Свети Иван, спечели първото място в класацията. След него се наредиха Перперикон и античният Несебър. Съвсем малко не достигна на Плиска, за да се класира в топ 10.

Парите ще са за инфраструктура и реклама на родните съкровища. Обектите имат нужда от указателни табели, изграждане на посетителски центрове и ударно популяризиране зад граница.

 

Continue reading

10 милиона за 10-те български чудеса – старинният Созопол оглави класацията за „Чудесата на България“

10 милиона за 10-те български чудеса - старинният Созопол оглави класацията за „Чудесата на България“ 3
Снимка: Илияна Лулева

Първите десет влизат в клипа, рекламиращ България

10 милиона допълнително финансиране обеща вицепремиерът Симеон Дянков за 10-те чудеса на България, които бяха избрани с електронно гласуване в класацията на „Стандарт“. Той даде предложението си на дискусията, организирана от вестник „Стандарт“ в НДК за съхраняване и показване на културно-историческото наследство. В дебата участваха освен вицепремиерът и министрите Вежди Рашидов, Трайчо Трайков, Томислав Дончев.

Експерти, историци и археолози, които се включиха в обществения съвет по класацията, също дадоха мнението си за бъдещето на обектите.

Continue reading

Министри гласуват за чудесата на България

Министри гласуват за чудесата на България 4Четирима министри публично ще дадат своя вот за топ 10 на чудесата в България. Вицепремиерът Симеон Дянков и министрите на икономиката Трайчо Трайков, на културата Вежди Рашидов и на еврофондовете Томислав Дончев ще гласуват в сряда, минути преди старта на дискусията за културно-историческото наследство, организирана от „Стандарт“ в НДК. Заедно с тях гласа си за най-значимите исторически и археологически обекти у нас ще могат за последно да дадат и участващите във форума кметове, депутати, представители на неправителствени организации и над 20 медии, историци, археолози, общественици.

Continue reading

Панайот Рейзи: Да гласуваме за Созопол!

Панайот Рейзи: Да гласуваме за Созопол! 5
Кметът на община Созопол - Панайот Рейзи гласува за родния си град

Само три дни остават до края на втория тур на вота за топ 10 на чудесата на България, който се провежда по инициатива на в-к „Стандарт“.

Към момента класацията води Созопол с Архитектурно-исторически резерват „Старинен Созопол“ и островите Свети Иван и Свети Кирик, като в процентно отношение преднината е 13,81 %. Само с 0,60% по- малко след Созопол се нарежда Несебър.

С почти 10% на трета позиция е Перперикон, а четвъртата позиция с 6,88% е за Тракийското светилище Татул.

Continue reading

Божидар Димитров: Созопол води в гласуването за чудо на България

Божидар Димитров: Созопол води в гласуването за чудо на България 6
Фотограф: Надежда Чипева

Созопол води в гласуването за чудо на България.

Това каза историкът Божидар Димитров в предаването „Нека говорят с Росен Петров“ по бТВ.

Равностойни на Созопол са Несебър и Дръстър, а ако трябва да бъдем честни Плиска, Търново трябва да са водещи, защото са били столици. За Созопол си обяснявам интереса, защото е курорт

Continue reading

Съвет на мъдреците решава за чудесата

Съвет на мъдреците решава за чудесата 7
Божидар Димитров настоя държавата да финансира пълна реставрация на най-значимите археологически обекти

Историци, археолози, представители на туристическия бизнес, неправителствени организации и 20 медии ще имат последната дума в определянето на топ 3 от чудесата на България. Това реши общественият съвет на националната кампания „Чудесата на България“, организирана от в. „Стандарт“. Над 30 експерти се събраха вчера в редакцията ни, за да определят критериите, по които да предложим на държавата три обекта за финансиране.
Решението на съвета ще е третият, последен етап от вота за чудесата. Над 450 000 гласа събраха родните светини в първия тур на националното електронно гласуване на www.standartnews.com. От сряда в агенцията ни „Стандарт нюз“ тече вторият етап на вота. Той ще излъчи топ 10 на най-значимите културно-исторически паметници у нас.
Градски страсти, местни коалиции и надпревара досущ като на изборите отприщи електронният вот. Затова общественият съвет на кампанията реши последната дума кои да са трите обекта за финансиране от топ 10 да имат експертите в него.

Continue reading

Созопол №1 и в новата битка за чудесата

Созопол №1 и в новата битка за чудесата 8
Казимир Попконстантинов държи мощите на Св. Йоан Предтеча

Созопол, Мадарският конник и Перперикон влязоха в нова интернет схватка за първите места в националното гласуване „Чудесата на България. От 14 ч вчера „Стандарт“ даде старт на втория тур от голямото кликане в сайта на агенцията ни „Стандарт нюз“ – Гласувай. Целта е с национален вот да определим топ 10 на най-значимите исторически и археологически паметници в България. Нетърпеливи, хората от трите града трескаво звъняха в редакцията, за да питат кога започва новият вот. Първа мобилизация обявиха кметовете. Фейсбук отново загря от агитация.
20 обекта отпаднаха след първия тур. Сред тях са античният резерват „Аугуста Траяна“ в Стара Загора, Софийската Мала света гора, Белинташ, римският стадион в Пловдив.

Continue reading

Созопол №1 с над 41 000, от днес почва втори тур на вота

Созопол №1 с над 41 000, от днес почва втори тур на вота 9400 000 гласа събраха чудесата на България за една седмица. Това показва статистиката на агенция „Стандартнюз“. Градски войни, местни коалиции и интернет страсти текат на адрес www.standartnews.com от миналата сряда. Тогава „Стандарт“ даде старта на първия по рода си у нас национален вот за определяне на топ 10 на най-значимите исторически и археологически паметници.

Целта е да настояваме пред държавата за приоритетно финансиране на пътища и инфраструктура до поне три от тях.

Continue reading

Остров Свети Иван събира християни

Остров Свети Иван събира християни 10
Панайот Рейзи, кмет на Созопол

Убеден съм, че нашият  град с всичките му забележителности ще бъде в челната тройка. На остров Свети Иван бяха открити мощи на Кръстителя. Това е голяма светиня не само за България, но и за целия християнски свят. Археолозите пък откриха още, че на острова е имало църква и манастир под юрисдикцията на Гръцката патриаршия. Що се отнася за резерват „Старинен Созопол“, това е най-старият български град. В миналото тук е имало 7-8 действащи църкви и около 60 параклиса. Те се свързват с една стара легенда – когато корабокрушенец се е спасявал по тези брегове, той изграждал параклис в знак на благодарност към светеца, който го е спасил.

Continue reading