Скалата "Паликари" в Созопол

Паликарито – една от емблемите на Созопол

Скалата "Паликари" в Созопол
Паликарито обляна във вълни

Няма начин, когато стане дума за романтика, някой да не спомене Созопол. Но две места около града носят особена атмосфера.

Едното е скалата Паликари, която повечето созополчани смятат за визитната картичка на града. В превод от гръцки името παλληκάρι означава юнак, смелчага, момче, младеж.

Continue reading

Остров Свети Иван събира християни

Остров Свети Иван събира християни 1
Панайот Рейзи, кмет на Созопол

Убеден съм, че нашият  град с всичките му забележителности ще бъде в челната тройка. На остров Свети Иван бяха открити мощи на Кръстителя. Това е голяма светиня не само за България, но и за целия християнски свят. Археолозите пък откриха още, че на острова е имало църква и манастир под юрисдикцията на Гръцката патриаршия. Що се отнася за резерват „Старинен Созопол“, това е най-старият български град. В миналото тук е имало 7-8 действащи църкви и около 60 параклиса. Те се свързват с една стара легенда – когато корабокрушенец се е спасявал по тези брегове, той изграждал параклис в знак на благодарност към светеца, който го е спасил.

Continue reading

Градски войни в нета за най-големите забележителности на България

Градски войни в нета за най-големите забележителности на България 2Ново преброяване запали народа. То е за топ 10 на чудесата в България. Първото по рода си гласуване у нас, организирано от „Стандарт“, предизвика истинска война в нета.

Кметове и губернатори призоваха земляците си да кликат на адрес www.standartnews.com за местните забележителности.

Националният вот трябва да определи топ 10 на най-значимите културно-исторически и археологически обекти. Те ще влязат в специална програма на правителството за приоритетно финансиране на инфраструктурата край тях.

След първите два дни най-често на върха се редуваха Перперикон и Созопол. След апел по шуменските радия Плиска и Преслав тръгнаха нагоре. Голямото кликане ще продължи до 16 февруари.

Continue reading