Немога да рискувам здравето и на един човек дори

Немога да рискувам здравето и на един човек дори 1Министърът на финансите Симеон  Дянков и Областният управител Гребенаров се срещнаха с протестиращите в гр. Черноморец. В кметството на гр. Черноморец, община Созопол се проведе среща между финансовият Министър Симеон Дянков, областният управител Константин Гребенаров, народните представители от ГЕРБ Иван Алексиев и Стоян Гюзелев с представители на местното население, кмета на Черноморец и общински съветници. Повод за срещата бе заповедта за забрана ползването на плаж Вромос, която преди броени дни издаде областният управител. Два бяха основните въпроса, които тревожат местното население. На въпроса „Има ли връзка между издадената заповед и проекта „Бургас – Александруполис“, Симеон Дянков категорично заяви, че промяна в становището на правителството относно проекта няма и заповедта не свързана по никакъв начин с него.

Continue reading

Чешки туристи са отказали резервации в България заради забраната за ползване на плажа Вромос, твърдят хотелиери

Чешки туристи са отказали резервации в България заради забраната за ползване на плажа Вромос, твърдят хотелиери 2
Снимка: segabg.com

Черноморец. Чешки туристи са отказали резервации в България. Причината е забраната за ползването на плажа Вромос, който се намира между Бургас и Созопол. Това заявиха днес хотелиери в Черноморец, които се събраха на протест в града.

Толкова съм възмутен, че вече нямам думи да коментирам. Отказват резервации заради радиацията. Това е нещо много смешно, много подло и много трагично за нас в България

възмущаваше един от местните хора в Черноморец. „Преди време плажът беше изчистен от край до край.

Министър Манева, която и сега е в Министерски съвет, откри официално плажа. Не разбирам по какъв начин областният управител може да отменя акт на МС.

Вчера ние направихме независимо изследване с военни прибори, замерихме и се установи, че там няма замърсяване.

Continue reading

Бетон заля и малкото девствени плажове край Созопол

Снимка: Булфото

Бизнесмени и строителни босове строят хотелите си върху непроучени антични гробове в Созопол, сигнализира адвокат Свилен Овчаров.


Тези хотели са в местностите Буджака и Калфата… това е липса на етика. Там има уникални скали, които вече са бетонирани

каза още той.

По думите му и защитените местности на юг от Созопол са напълно унищожени.

Continue reading

Бургас-София само за 30 лева с кола на метан

Бургас-София само за 30 лева с кола на метан 4С 30 лева може да заредите автомобила си с метан и да изминете разстоянието от София до Бургас. Предимствата на тези возила бяха презентирани на международната конференция „Синьо гориво за синьо небе“.

Тя се организира от „Овергаз Си Ен Джи“ АД в Созопол. „Опел Зафира 1.6 CNG турбо“ е първият ван с турбодвигател на природен газ. Той разполага с мощност 150 к.с и постига максимална скорост 200 км/час, но се задоволява с разход едва 5.3 килограма природен газ на 100 км.

Continue reading

Общините отбелязват ръст в транспортните средства на природен газ

Общините отбелязват ръст в транспортните средства на природен газ 5Много български общини вече започнаха да подменят превозните средства в автопарковете си с такива, които се движат на природен газ. Това стана ясно по време на втората международна конференция „Синьо гориво за синьо небе”, организирана от Овергаз. Тя се провежда в Созопол и е посветена на ролята и ползите от употребата на сгъстеното синьо гориво във всички сектори на икономиката.

Continue reading

Созопол е домакин на Асамблея на асоциацията на еколозите

Созопол е домакин на Асамблея на асоциацията на еколозите 6Созопол е домакин на 34-та Асамблея на асоциацията на еколозите от общините в България.

Това са традиции, които ние в продължение на 17 години създаваме, на толкова години и е нашата асоциация. Основната цел на асоциацията е да подпомага експертите в общините, които решават проблемите на опазването на околната среда да могат да го правят по най-добрия начин, най- ефективен и икономически изгоден за общините и за гражданите. Основната тема ,която на този тридневен форум се разглежда и която започна е регионалното управление на отпадъците. Това е изключително актуално като въпрос, защото в цялата наша страна теч(е много активен процес. Част от 56 – те регионални системи за управление на отпадъците вече са в някаква фаза на изграждане или вече работя. На практика 23 системи остават за доизграждане

Continue reading

Созопол, Черноморец и Ахтопол все още не пречистват отпадните води 7

Созопол, Черноморец и Ахтопол все още не пречистват отпадните води

Созопол, Черноморец и Ахтопол все още не пречистват отпадните води 8В повечето големи селища край Черно море има пречиствателни станции, но има проблеми във вътрешността на страната. Това каза зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева, цитирана от БНР.

Един от градовете, в които все още не се пречистват отпадните води, е Созопол. Изграждането на пречиствателната станция там започва през 2004-а година, но 6 години след това, съоръжението все още не е готово.

За довършването ще бъдат отпуснати европари по програмата „Околна среда“. Финансирането е било основният проблем до сега при изграждането на пречиствателната станция в Созопол.

Continue reading

В Созопол ще дискутират за приложенията на компресирания природен газ

В Созопол ще дискутират за приложенията на компресирания природен газ 9В 13.30 часа на 24 юни 2010 година, четвъртък, започва втората международна конференция „Синьо гориво за синьо небе”, организирана от Овергаз. Форумът е посветен на ролята и ползите от употребата на компресирания природен газ (КПГ) във всички сектори на икономиката. 
Continue reading

Китайски инвестиции за пречиствателната станция край Созопол

Китайски инвестиции за пречиствателната станция край Созопол 10
Китайската банка за развитие е готова да инвестира в пречиствателната станция на Созопол

Китайската банка за развитие  е готова да инвестира в пречиствателната станция на Созопол. Това стана ясно по време на среща на кмета на община Созопол Панайот Рейзи с Ван Я Шън, изпълнителен директор за Международни връзки на Китайската банка за развитие и постоянен представител за Югоизточна Европа.

Continue reading