Приоритет на Община Созопол: социалната политика

Приоритет на Община Созопол: социалната политика 1
снимка: Чайков

Планът за действие по изпълнение на Общинската стратегия за 2011 г. е обезпечен с близо 800 000 лв.

Общинските съветници единодушно приеха два основни документа на община Созопол, свързани със реализация на социалната политика на територията на общината и планиране на дейности и мероприятия за повишаване на стандарта на социалните услуги в периода до 2015 г.

Това стана по време на 54-то редовно заседание на Общински съвет Созопол.

Continue reading

1700 козунака за Великден в Созопол

1700 козунака за Великден в Созопол 2
Великденски козунак, снимка: gotvach.bg

Великденска картичка с поздрав от кмета на общината Панайот Рейзи, шарено яйце и козунак ще получат за християнския празник хората, които ползват услугите на Домашния социален патронаж, детските градини, училищата и ползвателите на услугата „личен асистент“ по проекта на община Созопол „Достоен живот“.

Община Созопол за втори път отправя тази жест, към най-уязвимите и най-малките с надежда Великден да влезе във всеки дом и да докосне сърцата на хората.

Една част от приготвените козунаци и яйца ще бъдат подарени на празника в Созопол – „Великденско хоро“, който ще се проведе в неделя от 16.00 часа на амфитеатъра.

Continue reading

Днес е Цветница! Празнична програма в Созопол 3

Днес е Цветница! Празнична програма в Созопол

Днес е Цветница! Празнична програма в Созопол 4
Цветница - един от най-хубавите пролетни празници

Празникът е посветен на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим. В началото е бил строго религиозен. Библията и свещените книги разказват, че при идването на Христос в Йерусалим, хората го посрещат с палмови клонки и възгласи „Осанна!“. Само няколко дни след това, те викат отново, но този път „Разпни го!“.

По стечение на обстоятелствата, православни и католици са заменили палмовите клонки с върбови, поради което този празник е известен сред българите и като Връбница. В цялата страна Връбница се почита като голям църковен празник. Сутринта, на празника, църковнослужителите осветяват в църква върбови клончета. Всички отиват на тържествена служба, вземат от върбовите клонки и ги отнасят в домовете си.

Continue reading