Провериха храната в детските градини в община Созопол 1

Провериха храната в детските градини в община Созопол

Провериха храната в детските градини в община Созопол 2
снимка: www.petel.bg

Инспектори от Регионалната здравна инспекция Бургас проверяват храната на децата в детските градини. От 15 септември влезе в сила Наредба на Министерството на здравеопазването за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детските заведения. С тази наредба се определят изискванията за хранене в общински, държавни и частни детски заведения.

До момента са проверени детските заведения в общините Руен и Созопол. Инспекторита се установили, че като цяло са спазени изскванията на наредбата. В детските заведения храната се предлага по предварителни изготвени дневни и седмични менюта с участието на медицински специалист. При разработването на менютата се използват препоръчителни среднодневни продуктови набори. Предлага се пълноценна и разнообразна храна. Храната се приготвя с печене и варене. На децата е осигурен веднъж седмично прием на риба. Предлагат се плодове и зеленчуци.

В община Руен са извършени 10 проверки от тях в 7 детски заведения е осигурено предлагането на плод като подкрепителна закуска в 10 часа. Осъществена бе среща с общинското ръководство и от вчера вече във всички детски заведения в общината се предлага плод.

Continue reading

Три училища и детска градина ще бъдат санирани с европейски средства 3

Три училища и детска градина ще бъдат санирани с европейски средства

Три училища и една детска градина в община Созопол ще бъдат санирани с европейски средства

Три училища и детска градина ще бъдат санирани с европейски средства 4Поредният спечелен проект от Община Созопол „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура на територията на община Созопол“ е на стойност 1 028 186,43 лв.

С тези средства в срок от една година ще бъдат извършени строително ремонтни дейности в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“  и ЦДГ „Здравец“ в гр. Созопол, ОУ „Христо Ботев“ в с. Зидарово и ОУ „Христо Ботев“ в с. Росен.

Проектът е по Приоритетна ос „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, Операция1.1 „Социална инфраструктура“ и схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.1-09/2010 „Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура в градските агломерации“. 15 % от стойността на проекта – 181 44,67 лв. се осигуряват от бюджета на Община Созопол.
Continue reading

1700 козунака за Великден в Созопол

1700 козунака за Великден в Созопол 5
Великденски козунак, снимка: gotvach.bg

Великденска картичка с поздрав от кмета на общината Панайот Рейзи, шарено яйце и козунак ще получат за християнския празник хората, които ползват услугите на Домашния социален патронаж, детските градини, училищата и ползвателите на услугата „личен асистент“ по проекта на община Созопол „Достоен живот“.

Община Созопол за втори път отправя тази жест, към най-уязвимите и най-малките с надежда Великден да влезе във всеки дом и да докосне сърцата на хората.

Една част от приготвените козунаци и яйца ще бъдат подарени на празника в Созопол – „Великденско хоро“, който ще се проведе в неделя от 16.00 часа на амфитеатъра.

Continue reading

От община Созопол „затварят“ детските градини с цел икономия на средства

От община Созопол "затварят" детските градини с цел икономия на средства 6Източник burgas24.bg:

Близо 200 деца на възраст от 1 до 6 години излизат в принудителна „Пролетна ваканция“ по решение на кмета на Община Созопол.

ОДЗ „Здравец“ /80 деца и детска ясла – 25 деца/, ЦДГ „Снежанка“ /50деца/ в гр. Созопол и ЦДГ „Делфинче“ /60 деца/ в гр. Черноморец, Община Созопол няма да посрещат деца в периода от 30.03.2011г. до 08.04.2011г., с мотива да се спестят средства от общинския бюджет.

За успокоение на близо 200 семейства остават да работят две „дежурни“ групи с по един възпитател. По Закона за народната просвета, обаче, „дежурните“ групи не могат да поемат повече от 26 деца и е задължително да бъдат обслужвани от двама възпитатели. В тази връзка питаме на какъв принцип ще бъдат избирани децата, които да посещават „дежурните групи“ и какво ще правят останалите родители, чиито деца няма да попаднат в тях?

Continue reading

Зидарово с нова детска градина – пет звезди

Зидарово с нова детска градина - пет звезди 7
снимка: livetolift.com

Целодневна детска градина на три нива, върху площ от 500 кв. м откри вчера кметът на Созопол Панйот Рейзи.

Сградата на детското заведение наподобява луксозен хотел и е без аналог в Бургаска област, заради модерното обзавеждане и архитектура. Преди година и половина кметът Рейзи направи първа копка на заведението за деца, а днес беше прерязана лентата му в присъствието на жителите на село Зидарово и на близо 100-те възпитаници на възраст от 3 до 6 години.  отвори врати в едно от най -големите созополски села Зидарово.

Това е най-хубавата къща в Зидарово и е добре дошла за младите семейства. Добре, че я вдигнаха дано да има и още много деца в селото

Continue reading