Ремонтираната църква "Св.св. Кирил и Методий" в Созопол приютява мощите на Кръстителя 1

Ремонтираната църква „Св.св. Кирил и Методий“ в Созопол приютява мощите на Кръстителя

Мощите на свети Йоан Кръстител ще бъдат преместени на 25 юни в реставрирания храм “Свети свети Кирил и Методий” в Созопол

Ремонтираната църква "Св.св. Кирил и Методий" в Созопол приютява мощите на Кръстителя 2
Ковчежето с мощите на Йоан Кръстител ще бъдат сложени за поклонение в реставриран храм в Созопол. Снимка“Труд”

Тленните останки на Предтечата са на временно съхранение в църквата “Свети Георги” в града, която обаче е малка за потока от поклонници.

“Св. св. Кирил и Методий” е строена след Освобождението, но през 1944 г. комунистическият режим я превръща в музей – първо на Созопол, после на подводната археология, съобщи шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Докато той бе министър без портфейл, правителството отпусна 520 000 лв. за реставрацията на храма. До идеята се стигна, след като проф. Казимир Попконстантинов откри мощите на Кръстителя.

Continue reading

Иконата „Мъчениците от Батак” - дарение на църквата „Св. Св. Кирил и Методий в Созопол 3

Иконата „Мъчениците от Батак” – дарение на църквата „Св. Св. Кирил и Методий в Созопол

Иконата „Мъчениците от Батак” - дарение на църквата „Св. Св. Кирил и Методий в Созопол 4Екземпляр на иконата на Мъчениците от Батак беше дарен на църквата „Свети свети Кирил и Методий“ в Созопол от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров.

 

До официалното откриване на храма, който в момента се възстановява, баташката икона ще се съхранява в църквата „Свети Георги“, където са изложени и мощите на Свети Йоан Предтеча, открити преди близо година край Созопол.

Continue reading

Нов параклис „Свети Иван Рилски“ отвори врати в Созопол

Нов параклис "Свети Иван Рилски" отвори врати в Созопол 5
© Пресцентър - Община Созопол

Най- новият параклис в Созопол, който носи името на Свети Иван Рилски бе осветен от сливенския митрополит Йоаникий.  Той  е построен изцяло със средства на д-р Наньо Иванов, бивш заместник- директор на Военна болница- София.

Параклисът е с дърворезбен иконостас, направен от майстор от Тревненската школа и богато изографисан с изображения на български светци. Сред светиите може да се види и Св.цар Тервел. Според министър Божидар Димитров този български светец трябва да намери достойно място както в историята, така и във вярата ни, защото неговото дело е историческо не само за нас, българите, но и за цяла Европа..

Continue reading

Пътна маркировка от най-висок клас получава АПИ от асоциация „Пътна безопасност”

Пътна маркировка от най-висок клас получава АПИ от асоциация „Пътна безопасност” 6Созопол. На официална церемония сдружение “Българска браншова асоциация Пътна безопасност” в 13.00 часа ще предаде на Агенция „Пътна инфраструктура” дарение – маркировка и обезопасяване на опасен пътен участък при завоя на река Ропотамо на Път II-99, км. 284+300 /нов км. 37+165/, съобщиха от агенцията.

На участъка е поставена еластична предпазна ограда с три вълни и с висок клас на задържане, вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка събразени с най-добрите европейски практики, делинеатори и алуминиеви кабъри.

Continue reading