Ред на службите за Великден в Созопол 1

Ред на службите за Великден в Созопол

РЕД НА СЛУЖБИТЕ ЗА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИИ

Храм „Св.Вмчк Георги Победоносец“ гр.Созопол
от 29.04.2021г. до 09.05.2021г.

Continue reading

С Месните заговезни се подготвяме за Великия пост

С Месните заговезни се подготвяме за Великия пост 2
снимка: Getty Images / Guliver

Църковният празник Месни заговезни е седмицата, в която хората се подготвят да влязат във Великия пост, като се отказват да употребяват месни храни.

Това каза отец Стилиян, свещеник на храм „Свети Никола” в Черноморец, община Созопол, предаде Фокус.

По думите му на този ден хората отиват на църква, споменават покойниците за последен път, защото е последният ден от Задушница.

Говорят за подготовката за дългото пътуване на духовната си практика, която искат да изпълняват. Това са дни, в които хората трябва да преосмислят начина си на живот и на изказ. Да не са в празнословие, а да осмислят малко живота и да заговорят за духовното.

Continue reading

Пост за тялото – храна за душата

Пост за тялото – храна за душата 3Нека за известно време се откъснем от ежедневието и се доближим до духовното” – казва отец Иван в църквата „Свети Георги Победоносец” в Созопол.

За Православието постът представлява омаломощаване на телесното за възвишаване на духовното. В този период се извършва подготовката за изповед, а после и приемане на светото Причастие. Постът не е самоцелна диета, а един дълбоко философски личностен акт на устояване на изкушения.

Continue reading

Созопол не си дава мощите

Созопол не си дава мощите 4„Мощите на св. Йоан Кръстител трябва да останат в Созопол. Който иска да ги види – да дойде на крака“, категорични са местните хора.

Новината, че светините ще бъдат откарани за поклонение в столичния храм „Св. Александър Невски“, предизвика бурно недоволство. Созополци се страхуват, че ако бъдат изнесени веднъж от града, това ще се превърне в прецедент и в порочна практика. Зад страховете им обаче прозират и тънките сметки. По всичко личи, че местните се тревожат, че градът им ще загуби доста оборот от потенциални поклонници, ако мощите на

Continue reading

100 хиляди се помолиха за здраве на св. Йоан в Созопол

Чудо! Туристите по Южното Черноморие смениха коктейлите със свещи. И вместо на плажа, вече два дни събират тен на опашка пред созополския храм „Свети Георги“. Причината – там са чудодейните мощи на Йоан Кръстител. А те вършат чудеса. Невероятната вест, че глухоняма рускиня е проговорила с помощта на св. Йоан, обиколи за часове курортите около Бургас. И вчера Несебър, Слънчев бряг, Поморие и Приморско се изсипаха пред храма „Св. Георги“. Само за два дни 100 хиляди се поклониха пред мощите на свети Йоан Кръстител.

100 хиляди се помолиха за здраве на св. Йоан в Созопол 5През септември храмът „Св. Георги“ ще посреща поклонници до 20 часа

Слепи и глухи. Болни и сакати. Млади и стари. Ирландци и румънци. Бедняци и милионери. Звезди и посланици. Всички – свели глави, на опашка и със свещ в ръка. Вчера Созопол отесня за вярващите, дошли да се поклонят пред мощите на св. Йоан Кръстител в малката църква „Св. Георги“. „Не можем да върнем никой, затова цял ден църквата няма да затвори врати“, обеща отец Иван, който от 33 години служи в храма. И сподели, че заради опашките от богомолци от църковното настоятелство обмислят през септември църквата да работи извънредно – чак до 20 ч.

Continue reading