Дар Божий: Мощите на Св. Йоан Кръстител в Горещо!

“Дар Божий”: Мощите на Св. Йоан Кръстител в “Горещо”!

“Дар Божий”: Мощите на Св. Йоан Кръстител в “Горещо”! 1„Околните страни от камъни правят история, ние от историята правим камъни и се замерваме с тях!” – казва отец Иван от църквата „Свети Георги” в Созопол, в която са положени мощите на Свети Йоан Кръстител

Тази събота, 11 септември, в първото за новия си седми сезон издание, телевизионният таблоид „Горещо” представя на своите зрители интересни и непознати факти за невероятната находка на остров Свети Иван край Созопол, станала причина България да влезе в световните медии.

На 28 юли точно в 13:30 часа, по време на разкопки на остров „Св. Иван” край Созопол, екипът на проф. Казимир Попконстантинов открива мощехранителница. За себе си професорът е убеден чии са мощите в реликвария. На следващия ден той открива и доказателството, което целият християнски свят очаква с трепет – малка кутийка с надпис на гръцки, който съобщава, че с нея са донесени част от мощите на Св. Йоан Кръстител:

„Извиках от вълнение!” – разказва археологът. – „Открих това, което никога не съм очаквал, че мога да открия в съчетание!… Осъзнавайки, че е в ръцете ми е реликварий с части от светите мощи на св. Йоан – това е като дар Божий!… Прекръстих се и благодарих на Бог, че ми даде тази радост на душата!”

Continue reading

Венета Райкова изпревари National Geographic 2

Венета Райкова изпревари National Geographic

Венета Райкова изпревари National Geographic 3
Венета Райкова пред мощите на св. Йоан Кръстител в Созопол. Снимка "Горещо"

Венета Райкова успя да изпревари екипа на National Geographic и да заснеме филм за мощите на свети Йоан Кръстител преди тях. Документалната лента ще бъде излъчена още в първия епизод от новия сезон на предаването „Горещо“ по Нова телевизия.

Венета Райкова придружи археолога Казимир Попконстантинов до остров Свети Иван край Созопол, където той демонстрира как точно е била открита находката. Екипът на „Горещо“ снимали кадрите с Попконстантинов, докато той се готвел да посрещне гости от телевизия National Geographic.

Continue reading