1700 козунака за Великден в Созопол

1700 козунака за Великден в Созопол 1
Великденски козунак, снимка: gotvach.bg

Великденска картичка с поздрав от кмета на общината Панайот Рейзи, шарено яйце и козунак ще получат за християнския празник хората, които ползват услугите на Домашния социален патронаж, детските градини, училищата и ползвателите на услугата „личен асистент“ по проекта на община Созопол „Достоен живот“.

Община Созопол за втори път отправя тази жест, към най-уязвимите и най-малките с надежда Великден да влезе във всеки дом и да докосне сърцата на хората.

Една част от приготвените козунаци и яйца ще бъдат подарени на празника в Созопол – „Великденско хоро“, който ще се проведе в неделя от 16.00 часа на амфитеатъра.

Continue reading

Созопол се готви за най-дългото Великденско хоро 2

Созопол се готви за най-дългото Великденско хоро

Созопол се готви за най-дългото Великденско хоро 3
архив: Самодеен състав за народни танци към читалище "Отец Паисий" - Созопол

Община Созопол и читалище „Отец Паисий” канят жители и гости на най-дългото Великденско хоро, съобщиха от пресцентъра на община Созопол.

Празникът, посветен на Великден, ще се състои на 24 април, неделя от 16.00 ч. на амфитеатъра. В него ще вземат участие фолклорната група и танцов състав към читалището, фолклорна група към Тракийско дружество „Яни Попов” и групата за стари градски песни към Клуб на пенсионера „Чайка”.

Курсистите по народни танци с ръководител Калина Маринова ще поведат Великденското хоро.
Община Созопол кани всички на най-дългото Великденско хоро.

източник: ИА „Фокус“

Днес е Цветница! Празнична програма в Созопол 4

Днес е Цветница! Празнична програма в Созопол

Днес е Цветница! Празнична програма в Созопол 5
Цветница - един от най-хубавите пролетни празници

Празникът е посветен на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим. В началото е бил строго религиозен. Библията и свещените книги разказват, че при идването на Христос в Йерусалим, хората го посрещат с палмови клонки и възгласи „Осанна!“. Само няколко дни след това, те викат отново, но този път „Разпни го!“.

По стечение на обстоятелствата, православни и католици са заменили палмовите клонки с върбови, поради което този празник е известен сред българите и като Връбница. В цялата страна Връбница се почита като голям църковен празник. Сутринта, на празника, църковнослужителите осветяват в църква върбови клончета. Всички отиват на тържествена служба, вземат от върбовите клонки и ги отнасят в домовете си.

Continue reading

200 лазарки на празника във всяко населено място от община Созопол

200 лазарки на празника във всяко населено място от община Созопол 6Великденските празници ще бъдат отбелязани с пъстри и весели събития, които община Созопол организира всяка година за един от най-обичаните християнски празници. Празниците ще преминат под наслов: „Червен, червен Великден! Зелен, зелен Гергьовден”.

На 16.04.2011г.,събота лазарски групи ще възстановят обичая във всяко едно от населените места в община Созопол. Същият ден от 8.00 ч. до 12.00 ч. на пл.” Хан Крум” ще се проведе благотворителен базар за цветя, на който ще бъдат предлагани рязани, саксийни и градински цветя.

Continue reading