България вече има три рибарски пристанища 2

България вече има три рибарски пристанища

България вече има три рибарски пристанища 3
снимка: Прес център община Созопол

Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията прехвърли рибарските пристанища във Варна и Балчик на „Рибни ресурси” ЕООД към Министерство на земеделието и храните.

С това рибарските пристанища в страната стават 3, каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Така изпълняваме обещанието да запазим дейността на рибарите. Пристанищата ще могат да кандидатстват за модернизиране по Оперативна програма Рибарство, допълни още той. Другото рибарско пристанище е в Созопол. То получи сертификат през 2010г.. По програма Рибарство са предвидени общо 16 млн. евро за създаване на 4 рибарски порта.

Continue reading

Танцовият състав на Созопол взима участие на "Песни и танци без граници" 4

Танцовият състав на Созопол взима участие на „Песни и танци без граници“

Днес танцовия състав на гр.Созопол взима участие с ръченица и шопски танци на Третия международен фолклорен фестивал „Песни и танци без граници“ в гр.Свиленград

Танцовият състав на Созопол взима участие на "Песни и танци без граници" 5
снимка: архив; Кети Коларова

Над 1000 изпълнители от повече от 100 формации от България, Турция, Гърция и Украйна ще се изявят на фестивалната сцена до 8 юни.

Очаква се сред специални гости на събитието да бъдат министърът на културата проф. Стефан Данаилов, областния управител на Хасково Райна Йовчева и народни представители от областта Continue reading

135 г. от гибелта на Ботев 6

135 г. от гибелта на Ботев

Официално Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници

135 г. от гибелта на Ботев 7Днес отбелязваме 135 години от гибелта на Христо Ботев.

В 12 ч. сирените в цялата страна ще оповестят минутата, в която отдаваме почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

Официално Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници.

От 1953 г. до 1988 г. празникът се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Continue reading

Ватикана увери: Подобно откритие не е правено от 500 години

Ватикана увери: Подобно откритие не е правено от 500 години 8
Отваряне на реликвариум с мощите на свети Йоан Кръстител. снимка: Теодора Свиридова

По всяка вероятност мощите на Свети Йоан Предтеча са пренесени у нас от Константинопол или от Йерусалим, обяви в Созопол проф. Казимир Попконстантинов, цитиран от „Бургас Нюз“. Реликвата беше открита през юли 2010 г. по време на разкопки на манастира на остров Свети Иван край Созопол, ръководени от професора. Откритието им предизвика световен интерес.

В реликвария има части от ръка, лицева кост и зъб. Мощите се съхраняват в църквата „Свети Георги“.

Анализите са изключително обнадеждаващи и дори надминаващи очакванията. Те се правят в София, почвените – в института „Пушкаров“. Анализи се извършват още в Института по изкуствознание, СУ „СветиКлимент Охридски“, НИМ. Ангажирани с тях са 16 души, които издирват писмени извори за мощи на Свети Йоан Предтеча по света. В България за първи път се прави подобна комплексна експертиза.

Стъпваме на една широка база, която ни е необходима за крайния резултат

подчерта професорът.

Continue reading

Остров Свети Иван събира християни

Остров Свети Иван събира християни 9
Панайот Рейзи, кмет на Созопол

Убеден съм, че нашият  град с всичките му забележителности ще бъде в челната тройка. На остров Свети Иван бяха открити мощи на Кръстителя. Това е голяма светиня не само за България, но и за целия християнски свят. Археолозите пък откриха още, че на острова е имало църква и манастир под юрисдикцията на Гръцката патриаршия. Що се отнася за резерват „Старинен Созопол“, това е най-старият български град. В миналото тук е имало 7-8 действащи църкви и около 60 параклиса. Те се свързват с една стара легенда – когато корабокрушенец се е спасявал по тези брегове, той изграждал параклис в знак на благодарност към светеца, който го е спасил.

Continue reading

Градски войни в нета за най-големите забележителности на България

Градски войни в нета за най-големите забележителности на България 10Ново преброяване запали народа. То е за топ 10 на чудесата в България. Първото по рода си гласуване у нас, организирано от „Стандарт“, предизвика истинска война в нета.

Кметове и губернатори призоваха земляците си да кликат на адрес www.standartnews.com за местните забележителности.

Националният вот трябва да определи топ 10 на най-значимите културно-исторически и археологически обекти. Те ще влязат в специална програма на правителството за приоритетно финансиране на инфраструктурата край тях.

След първите два дни най-често на върха се редуваха Перперикон и Созопол. След апел по шуменските радия Плиска и Преслав тръгнаха нагоре. Голямото кликане ще продължи до 16 февруари.

Continue reading

Фондация „Созопол“ получи наградата за изграждане на имиджа на България като туристическа дестинация

Фондация "Созопол" получи наградата за изграждане на имиджа на България като туристическа дестинация 11Почти половината от туристите в Европа и България през 2020 г. ще са от Далечния изток, най-вече китайци. Тази прогноза направи министърът на икономиката Трайчо Трайков на връчването на годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в сряда.

Атракции като мощите на Йоан Кръстител ни поставят на европейската туристическа карта

заяви Трайков, докато връчваше наградата в категорията за изграждане имиджа на България като туристическа дестинация. Тя отиде във фондация „Созопол“, която реставрира голяма част от Стария град, нейно откритие бяха и мощите.

Continue reading

Бюрократични пречки бавят парите за храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол

Бюрократични пречки бавят парите за храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол 12Бюрократични пречки от българска страна бавят превеждането на парите, които Норвегия е  отпуснала за реставрацията на храм „Свети Свети Кирил и Методий” в Созопол.

Това заяви проф. Николай Овчаров, който е в Созопол заедно със семейството си. Финансирането на разкопките на остров „Свети Иван“ също е затруднено. Парите обещани от българското правителство още не са пристигнали. Средства са отпуснати единствено от  фондация „Аполония“, чийто председател е Кирил Арнаудски.

Continue reading

123 турски радиостанции в Бургаско. И 30 български.

123 турски радиостанции в Бургаско. И 30 български. 13
© снимка: Веселин Максимов

Екип на Комисията за регулиране на съобщенията извърши през изминалата седмица замервания на силата на сигналите на радиостанции от територията на съседната република Турция. Оказа се, че турските радиа са над 4 пъти повече от българските.

Измерванията бяха направени по молба на бургаската организация на партия ВМРО, на тях присъстваше и председателя на КРС Веселин Божков. В района на Несебър бяха засечени 93 турски и 31 български радиостанции, а в района на Малко Търново 123 турски и 30 български.

Continue reading