Водолаз от Созопол откри най-старата монета

Най-старата монета в България бе открита край Созопол

Созополски водолаз е открил най-старата монета в БългарияИзвадиха най-старата намерена монета у нас от морето край Созопол

На незначителна дълбочина от един метър на северния бряг на созополския полуостров водолаз видял на дъното малка златна монета и я предал на директора на НИМ Божидар Димитров, съобщиха от музея.

Нумизматът д-р Владимир Пенчев, смята, че това е най-старата монета, откривана в България. Тя е от електрон (сплав от злато и сребро), сечена през втората половина на VІІ век пр. Хр. или преди 2650 години в държавата Лидия

В Лидия са сечени първите монети в човешката цивилизация. До тази епоха хората използват като абстрактен символ на стоката метални слитъци с форма на бича кожа, стрели, камбанки, сърпове.

Continue reading

Безценни археологически находки от Созопол попълват Лувъра

Безценни находки от Созопол заминават Лувъра

Безценни археологически находки от Созопол попълват ЛувъраИзключително ценни артефакти от района на Созопол са в основата на националната изложба,която ще гостува в Лувъра през 2015 година.

Археологическият музей в Созопол предоставя 24 уникални археологически обекта от най-ранната антична история на града.

Според директора на музея Димитър Недев това са световни образци,които отдавна са познати на френските специалисти, но сега ще могат да бъдат достъпни за милионите посетители на Лувъра.
Сред артефактите от Созопол са уникални вази и кратери от VІв. началото на Vв., които са най-добре запазените образци на античната вазопис в цял свят.

Continue reading

Technical Wreck Diving

Центъра за подводна археология в Созопол ще получи 328 хил.лв.

Център за подводха археология – град Созопол

Technical Wreck Diving
photo: www.downsouthdivers.com

 

Центърът за подводна археология в Созопол ще получи средства за закупуването на специализирани уреди за изследване на морското дъно. Депутатът Димчо Михалевски, председател на Комисията по регионална политика в Народното събрание, е поставил проблемите на научната институция пред Министерството на финансите, откъдето спешно отпуснаха 328 000лв. по линия на Министерството на културата.

Директорът на Центъра за подводна археология – Христина Ангелова обясни, че с парите ще бъде закупен многолъчев ехолот, който дава картина на морското дъно и реална представа за терена. Ще се набави и поддънен профилограф, който прониква в морското дъно и в зависимост от релефа проучва до 40м дълбочина и изготвя много точна и прецизна профилограма на различните пластове.

„Благодарение на новата инвестиция, както и на наличното си собствено оборудване, ще можем много по-бързо и точно да установяваме и изследваме наличието на археологически обекти в акваторията на Черно Море при различните проучвания.

Така например кораб, потънал при корабокрушение, може да стои на дъното без да се забелязва, заровен в пластовете наноси. Техниката не само ще го открие, но и ще анализира за какъв съд точно става дума.“

Continue reading

Аполония Понтика - Днешен Созопол

Комплексът проучван в Созопол надмина очакванията на археолозите

Аполония Понтика - Днешен СозополПовече от 300 монети са открити при проучванията на античната баня, която разкриха археолозите в Созопол. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” археологът и директор на Историческия музей Димитър Недев. По думите му – сградата е с два периода – от края на IV век, който засега е малко спорен, но със сигурност я има в началото на V век. После е преустройвана през VI век, като е разрушена някъде през втората половина на века.

Установено е, че сградата е горяла.
Continue reading

Антична арка

1,2 млн. лв. за културната инфраструктура на Черноморец и Созопол

1,2 млн. лв. за културната инфраструктура на Черноморец и Созопол 1
снимка: Дарик

Четири са културните паметници в Созопол и Черноморец които ще бъдат с подобрена инфраструктура и достъп след като в общинския център се реализира проект „Интеграция на културно-историческите ценности и диверсификация на туристическите продукти на територията на община Созопол“ на стойност 1.2 млн. лв.

В него са предвидени строително-монтажни работи за приключване на трети етап от дейностите за консервиране и реставрация на Античния християнски комплекс. Включени са археологическите разкопки на храма в приземието на сградата на общинския съвет, експонирането и организация на достъпа до тях. Ще бъде изградено защитно, стъклено подово покритие на археологическата находка.

Другият обект в Созопол е Археологическия музей, който ще бъде ремонтиран. Предвижда се оборудване и обзавеждане. Ще бъде осигурен достъп за хора с увреждания довсички нива на музея.

Continue reading

Разкопките на о.Св.Кирик и Юлита и нос Скамний вече са зазимени 2

Разкопките на о.Св.Кирик и Юлита и нос Скамний вече са зазимени

Разкопките на о.Св.Кирик и Юлита и нос Скамний вече са зазимени 3
Зазимиха разкопките на остров Свети Кирик и Юлита и нос Скамний

Ръководителят на разкопките на остров Свети Кирик и Юлита и нос Скамний в Созопол Кръстина Панайотова каза, че те вече са зазимени.

„Откритите архитектурни останки са покрити с геотекстил и чували с пясък. Това е практика от миналата година, която сме изпробвали на остров Свети Крик и Юлита и се надяваме, че така ще запазим откритите църква и параклис на нос Скамний, където са още повече изложени на силните атмосферни влияния. Всички движими находки са вече предадени в Археологическия музей на Созопол, а някои от които и вече са предадени за реставрация като монетите например“

Continue reading

Творбите на Захари Зограф гостуват в Созопол 4

Творбите на Захари Зограф гостуват в Созопол

Творбите на Захари Зограф гостуват в Созопол 5
Един от най-прочутите стенописи на Захари Зограф – „Колелото на живота“ се намира върху външната стена на църквата на Преображенския манастир © Дарик Бургас

Оригинални творби на големия български художник Захари Зограф ще бъдат представени на изложба в Созопол. Те са предоставени от Националния музей за българско изобразително изкуство и за първи път напускат София.

Изложбата започва от 21 август (неделя) и ще продължи до 6 септември (вторник) в реставрираната църква „Свети Свети Кирил и Методий“, организира се по повод 200 години от рождението на големия българин и ще гостува в Созопол по покана на кмета Панайот Рейзи.

Експозицията включва десетки икони, картини, стенописи и писма на Захари Зограф, затова част от нея ще бъде разположена и в Археологическия музей. Безценните експонати ще пристигнат в Созопол днес с блиндирани автомобили и при засилена охрана.

Continue reading

Котвата в Созопол, The anchor in Sozopol

БНТ ще излъчва на живо фестивалните франкофонски дни от Созопол

БНТ ще излъчва на живо фестивалните франкофонски дни от Созопол 6
снимка: Стоян Чайков

Първи Международен франкофонски фестивал „Солей” ще се проведе в Созопол в рамките на три дни. Той включва концерти, модно ревю и изложба. Специални гости на франкофонския фестивал ще бъдат Н.Пр. посланикът на Република Франция у нас Филип Отие, посланикът на Румъния Антон Пъкурецу, посланикът на Конфедерация Швейцария Регина Ешер, посланикът на Кралство Белгия Марк Михилсен и директора на Френския културен институт Дидие Талпен.

Continue reading

Четвърта национална археологическа изложба

На 14 февруари се открива четвъртата национална археологическа изложба

Четвърта национална археологическа изложба 7За поредна година Националният археологически Музей (НАИМ-БАН) в София е основен инициатор и домакин в представянето пред широката общественост на най-впечатляващите археологически открития от изтеклата година. Изложбата „Българска археология” се превърна в една великолепна традиция на археологическата общност от цялата страна. Събитието се очаква с голяма интерес, както от специалистите, така и от широката публика. Откриването на изложбата е насрочено за Деня на археолога: 14-ти февруари. Мястото на срещата е също традиционно и добре известно: Залата за времени експозиции на Националния археологически Музей.

Това четвърто издание на най-голямата временна изложба, посветена изцяло на археологическите открития, се реализира с подкрепата на Министерство на Културата на Република България и съдействието на Българската Народна Банка. Съорганизатори на „Българска археология 2010” са НАИМ-БАН и 24 музея от страната – регионални, археологически, исторически и други общински музейни структури: РАМ-Пловдив, РИМ-Кърджали, РИМ-Хасково, РИМ-Ямбол, РИМ-Сливен, РИМ-Бургас, АМ-Варна, РИМ-Добрич, РИМ-Велико Търново, РИМ-Видин, ОП „Стара София” с исторически музей, ИМ-Чирпан, АМ-Раднево, ИМ-Карнобат, АМ-Созопол, ИМ-Поморие, ИМ-Провадия, ИМ-Търговище, ИМ-Исперих, ИМ-Каварна, ИМ Пещера, ИМ-Велинград, ИМ-Самоков, ИМ-Малко Търново.

Continue reading