Созопол открива Лято 2012 с изложба на минерали и фойерверки 1

Созопол открива Лято 2012 с изложба на минерали и фойерверки

Созопол открива Лято 2012 с изложба на минерали и фойерверки 2
Созопол; снимка: Иван Костов

„С изложба на минерали и богата илюминация ще бъде открит летният туристически сезон в Созопол на 1 юни“, това каза зам.-кметът на общината Петя Чапевова.

Планиран е и концерт на Графа. Ще има и една много богата илюминация, както всяка година, както и съпътстваща изложба на минерали във връзка с балканския конгрес, която ще е през следващата 2013 година. Созопол активно се подготвя за новия летен сезон. В ход е почистването на улиците.

Continue reading

Строителството на старинната аламана в Созопол започна с водосвет 3

Строителството на старинната аламана в Созопол започна с водосвет

Строителството на старинната аламана в Созопол започна с водосвет 4В присъствието на кмета на община Созопол Панайот Рейзи и зам. кмета Катя Стоянова и с водосвет отслужен от отец Иван бе дадена благословията за строителството на старинна аламана.

Риболовната лодка ще бъде най-новата туристическа атракция, която ще привлича вниманието на гостите на града, но и ще запознава със славната риболовна история на Созопол. Община Созопол финансира проекта, по който от дни работи екип от корабостроители начело с майстор Димитър Хрусов. Автентичният прототип на лодките, с които местните рибари са извършвали промишлен риболов до недалечното минало ще бъде изработен от странджански дъб.

”Това е най-здравия дървен материал, с който хората навремето са разполагали, за построяването на своите аламани”

сподели Димитър Хрусов.

Continue reading

Аламана става символ на Созопол 5

Аламана става символ на Созопол

Аламана става символ на Созопол 6Голяма рибарска лодка аламана ще бъде поставена в центъра на Созопол. Идеята е на кмета Панайот Рейзи. За BurgasNews той сподели, че една от най-старите лодки, с които се е ловила риба – аламана, ще се превърне в един от символите на града. Тя ще бъде дълга около 12 метра, напълно оборудвана така както са ловували нашите прадеди.

„Надявам се, че туристите ще си тръгнат с много снимки и спомени от тази лодка“

каза Рейзи, но запази в тайна дали лодката ще бъде измайсторена сега или ще се търси такава от стари рибари. Идеята за другия символ на града – статуята на Аполон, все още не е изоставена. Кметът се надява тя да се реализира в този мандат.

Continue reading