Александра Маринова - златен медал на световното първенство по карате

Александра Маринова е най-добрата каратистка в света

България спечели два златни медала на световното първенство по карате киокушин, което се проведе в зала „Арена Армеец“ през уикенда. При жените в категория над 70 кг Александра Маринова размаза с 5:0 Мария Панова (Русия).

Другото ни злато бе при мъжете в кат. до 75 кг., където Стилиян Петров надделя с 4:1 над Артьом Назаретян (Русия).

Александра Маринова - златен медал на световното първенство по карате

Александра спечели най-високото отличие като прегази противниците си и бе непобедима на татамито на първото световно първенство по карате, което се провежда извън Япония. Най-добрата каратистка на планетата е възпитаничка на Карате клуб „Буши До” в град Черноморец и няма състезание, което да не е спечелила и вече като състезател от Националния отбор.

Continue reading

Черноморец ще има рибарско пристанище 1

Черноморец ще има рибарско пристанище

Новото рибарско пристанище ще бъде на мястото на сега съществуващите лодкостоянки на местните рибари

Черноморец ще има рибарско пристанище 2
Рибарското пристанище в Черноморец, снимка: Willy

Черноморец е с най-големи шансове да започне изграждането на рибарско пристанище веднага след това в бургаския квартал “Сарафово”, съобщи изпълнителният директор на ИАРА Драгомир Господинов. То ще бъде изградено със средства по ОП „Рибарство”, а проектът вече е представен пред експертите от Изпълнителната агенция по рибарство за одобрение. Предстоят все още някои доуточнения и последно окомплектоване на документацията, съобщи за Радио „Фокус” – Бургас зам.-кметът в Община Созопол Петя Чапевова.

„Община Созопол положи много усилия за да подготви и внесе проекта за рибарско пристанище в град Черноморец. Малко остава до подписване на договора тъй като процедурите са доста тежки особено тези, които касаят статута на пристанището като цяло. Процедурата е към приключване и Община Созопол ще има предизвикателството да започне още един много сериозен инвестиционен проект”

каза Чапевова. Тя допълни, че се радва, че в Община Бургас ще бъде изградено първото рибарско пристанище по тази европейска програма, тъй като досега са срещали експертната помощ на колегите си от съседната община. Чапевова каза, че даденостите на град Черноморец съдействат именно там да бъде изградено рибарско пристанище на мястото на сега съществуващите лодкостоянки на местните рибари.
Continue reading

Празнична програма за Никулден в Черноморец 3

Празнична програма за Никулден в Черноморец

Празнична програма за Никулден в Черноморец 4
Черноморец, снимка: facebook.com

С двудневни тържества, организирани от кметството в град Черноморец ще бъде отбелязан празника на града – Никулден.

На 05.12.2012 г., сряда от 11.00 ч. ще бъде отслужен Благодарствен молебен в храм „Свети Никола”.

Празничната програма ще продължи с откриване на изложби по проект „УСПЕХ”  към ОУ ”Христо Ботев” в изложбената зала на Народно читалище ”Димо Николов” от 17.00 ч.

Continue reading

16 години затвор за бащата изнасилвач от Черноморец на последна инстанция 5

16 години затвор за бащата изнасилвач от Черноморец на последна инстанция

16 години затвор за бащата изнасилвач от Черноморец на последна инстанция 6Бащата насилник от Черноморец ще лежи в затвора 16 години при първоначален „строг” режим. Това е окончателното решение на Върховния касационен съд. Петко Полименов е признат за виновен за това, че от лятото на 2008 г. до февруари 2011 г. е насилвал 14-годишната си дъщеря.

Той бе осъден през август 2011 г. , но обжалва присъдата на втора инстанция, защото му се видяла тежка и неоправдана, тъй като се базирала изцяло на показанията на дъщеря му. Присъдата бе потвърдена от Апелативния съд, а на 16 май тази година и от Върховния касационен съд.

Continue reading

Училището в Черноморец празнува юбилей 7

Училището в Черноморец празнува юбилей

Училището в Черноморец празнува юбилей 8ОУ ”Христо Ботев” в град Черноморец отбеляза тържествено 130 годишен юбилей. Празникът събра в училищния двор ученици, учители, бивши възпитаници, родители и общественици. Гости на събитието бяха председателя на общински съвет – Созопол Красимира Германова, кметът на община Созопол Панайот Рейзи и кметът на Черноморец Добри Добрев.

Под звуците на националния химн бе издигнато държавното знаме, а училищното знаме бе внесено под звуците на песента „Тих бял Дунав”. Шествие от ученици и гости, сред които и директори и учители от други училища  преминаха през централната улица на Черноморец. В препълнената зала на читалище „Димо Николов” започна тържествения концерт, посветен на 130 годишният юбилей на училището и в чест на 24 май- деня на славянската азбука и българска култура.

Continue reading

Център за деца с увреждания ще отвори врати на есен в Черноморец 9

Център за деца с увреждания ще отвори врати на есен в Черноморец

Център за деца с увреждания ще отвори врати на есен в Черноморец 10Център за деца с увреждания ще отвори врати на есен в Черноморец. Той се изгражда по проект „Повишаване капацитета на пограничните общини за предоставяне на социални услуги и прилагане на политиката на ЕС в социалната сфера“.
Партньори по проекта са община Созопол и община Алпуллу, Турция. Водещ партньор е фондация „Деметра“. Средствата по проекта са на стойност 320 626 евро. По него е предвидено да бъде изграден център за деца в община Созопол и центъра за възрастни хора в община Алпуллу.

Кметът на морската община Панайот Рейзи и колегата му от турска страна – Ахмед Дургун дадоха съвместна пресконференция. Те изразиха заводолството си от общата работа по проекта.

„Това, което се случва е важно за двете страни. Ще покажа на моя гостенин моя град Созопол и това, с което ние се гордеем“

Continue reading

снимка на Созопол

Културен туризъм рекламира община Созопол

Културен туризъм рекламира община Созопол 11
Созопол; снимка: Иван Костов

Културен туризъм и възможностите за отдих на деца рекламира община Созопол на международното туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо”, съобщи за Радио „Фокус” – Бургас Петя Димитрова от пресцентъра на общината.

Тази година на изложението община Созопол се представя с два щанда. Освен туристическия продукт като цяло в общината с отделен щанд се представя и град Черноморец.

Continue reading

Созопол и Черноморец се включиха в кампанията за с.Бисер 12

Созопол и Черноморец се включиха в кампанията за с.Бисер

Созопол и Черноморец се включиха в кампанията за с.Бисер 13Жителите на Созопол за пореден път проявиха съпричастност към изпаднали в беда хора и благотворителност в помощ на пострадалите от наводненията бедстващо с. Бисер.

Още през първите дни след трагедията в с. Бисер от синдиката на общинските служители беше проведе разговор с кмета на селото Златка Огнянова Ангелова за най- належащите нужди на пострадалите жители. Веднага бе организирана благотворителна кампания за набиране на финансови средства за пострадалото българско село.

В кампанията се включиха служители на общинска администрация, общински съветници, симпатизанти на ГЕРБ и граждани на Созопол. Първата сума, която вече е изпратена е 1 000 лв., от които 200 лв. са дарени от НСЖ ”Света Марена”. Continue reading

Антична арка

1,2 млн. лв. за културната инфраструктура на Черноморец и Созопол

1,2 млн. лв. за културната инфраструктура на Черноморец и Созопол 14
снимка: Дарик

Четири са културните паметници в Созопол и Черноморец които ще бъдат с подобрена инфраструктура и достъп след като в общинския център се реализира проект „Интеграция на културно-историческите ценности и диверсификация на туристическите продукти на територията на община Созопол“ на стойност 1.2 млн. лв.

В него са предвидени строително-монтажни работи за приключване на трети етап от дейностите за консервиране и реставрация на Античния християнски комплекс. Включени са археологическите разкопки на храма в приземието на сградата на общинския съвет, експонирането и организация на достъпа до тях. Ще бъде изградено защитно, стъклено подово покритие на археологическата находка.

Другият обект в Созопол е Археологическия музей, който ще бъде ремонтиран. Предвижда се оборудване и обзавеждане. Ще бъде осигурен достъп за хора с увреждания довсички нива на музея.

Continue reading

Започва първият етап от изграждането на пречиствателната станция 15

Започва първият етап от изграждането на пречиствателната станция

Започва първият етап от изграждането на пречиствателната станция 16
Снимка: Илияна Лулева

Стартира проектът за изграждане на пречиствателната станция в Созопол ”Интегриран проект за водния цикъл на гр. Созопол-І-ви етап”. В първият етап от изграждането на пречиствателната станция са включени шест подобекта, за които държавното предприятие ПУДООС ще отпусне безлихвен кредит на община Созопол до 35 млн.лева. Подобектите, които ще се изграждат в рамките на първия етап от изпълнение на дейностите по проект „Интегриран проект за водния цикъл на гр. Созопол” са „КПСт Пристанище„ и напорни тръбопроводи до изливна шахта, „ Колектор „Крайбрежен ( от СРШ ( ОК 8 ) на ул. ”Морски скали „ до КПСт ”Пристанище и Колектор „ Провлака „ (от съществуващ канал ( ОК 205 ) на ул. ”Хан Крум„  до КПСт „Пристанище„, КПСт „Хармани” и напорни тръбопроводи до изливна шахта, : „Довеждащ колектор „Созопол” (от изливна шахта на напорни тръбопроводи от КПСт „Пристанище„ и КПСт ”Хармани„ до ПСОВ ”Созопол”, Входна помпена станция на ПСОВ-Созопол и подобект „Дълбокоморско заустване”.

Continue reading