30 младежи в надпреварата за кръста в Созопол

Снимка: Архив

В последните години около 30 са младежите, които скачат във водите на Черно море в търсенето на кръста. Това е една компания младежи, надяваме се обаче тази година да са дори повече, съобщи Мариана Паскалева, директор отдел “Култура” в община Созопол.

Програмата за 6 януари освен спасяването на кръста включва и празнична Света литургия. Тя ще бъде водена от отец Иван в 8 часа, в храм “Свети Георги”, където се помещават всички светини на Созопол. Около 10 часа отец Иван ще извърши празничен водосвет и час по-късно започва литийното шествие от храма до Морската градина в стария град. Там се извършва ритуала по спасяването на кръста. Всички, които участват трябва са здрави, да имат навършени 16 години и да не са женени. Традицията е такава – отец Иван хвърля Светия кръст и след като бъде спасен, той се чупи на две части и втората част още веднъж се хвърля отново в морето.
След това обикновено младежите взимат кръста и осветена вода с менче, и обикалят града и влизат във всички онези домове с широко отворени врати и канят да бъде направен водосвет в домовете. Отделно отец Иван с жени от църковното настоятелство също освещават къщите в града.
На ритуала по спасяването на Светия кръст се събират много хора и всички са здрави, никой до сега не се е разболявал и по това кой от младежите ще вземе кръста хората предричат каква ще бъде предстоящата година
Източник: novini.dir.bg

2 thoughts on “30 младежи в надпреварата за кръста в Созопол”

  1. mnogo zdrave i kasmet na tia mladi xora na vsi4ki pozelavam mhoooogo zdrave neka ima pove4e takiva prazni4i c tezi xubavi traditsii v grada ni stava po veselo badete zdravi i mnogo kasmet

  2. Мариана Щерева

    Господ,да дава здраве,живот и късмет на всички младежи и мъже ,които имат смелостта да скочат в морето, за спасение на Божия кръст!

Leave a Comment