Хотел гневи Созопол

Хотел гневи Созопол 1
Триетажната постройка ще стъпи върху гранитните скали на брега на Созопол снимка: sozo.bg

Триетажен ултрамодерен хотел по проект на брата на Сергей Станишев – Георгий, от няколко дни е трън в очите на жители в Созопол. Част от масивната постройка ще бъде вградена в скалите над залива откъм новата част на града. В момента се копаят основите и съседите се притесняват да не им се напукат стените.

“Вече имаме слаби прорези”, твърдят от отсрещните къщи, разделени с цяла улица от хотела. На 28 март местните пратили сигнал до МРРБ и ДНСК да проверят законни ли са разрешенията за сградата. Според тях хотелът нарушавал Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, тъй като навлизал в зона А, където строителството е забранено.

Проверили сме документацията, всичко е изрядно при нас

заяви кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Шефът на РДНСК в Бургас Георги Георгиев обясни, че не е виждал сигнала.

Не знам дали е заради брата на Станишев, но не ни обръщат внимание

коментира съседът Георги Пазвантов.

Опитват се да направят въпроса политически, но при нас всичко е изрядно. Да не говорим, че Георгий Станишев е капацитет от международна величина

заяви Йордан Георгиев, шеф на българо-руската фирма “Инти” ООД. От 2006 г. дружеството водело дела със съседите за строежа и спечелило.

Сградата ще е най-модерната на юг от Бургас. Корпусът ще е като кораб, облицован с тиково дърво като пристанището на Йокохама.

Теренът е 926 кв. м и за него има изготвен подробен устройствен план. Хотелът ще е на 3 етажа плюс тераса върху 470 дка, а партерните етажи ще са вкопани в скалата на 271 квадрата.

Навремето мястото било на съюза на кинодейците и за него фирмата играла на търг. То било преотдаден на “Инти” ООД срещу обезщетение от 35%. Това предвижда 1/3 да е база за кинодейците.

Няма никакво място за притеснение. Направили сме пълни геоложки проучвания и работим по най-съвременните и надеждни методи, като използваме багер чук за разбиване на скалата. Още повече че тя е от гранит и е много здрава. До 10 дни ще стигнем нивото за изливане на бетон

успокои шефът на бургаската строителна фирма изпълнител “Кредо Г-4” Дичо Трифонов. За всеки случай, преди да започнат строителството, фирмата заснела постройките наоколо като застраховка срещу бъдещи спекулации за пукнатини.

Хотел гневи Созопол 2
арх. Георгий Станишев - проектирал сградата снимка: 24chasa.bg

Арх. Георгий Станишев: Аз съм авторът, но нищо повече

Имам проект за строителството на хотел в Созопол, но ангажиментите ни са само като проектанти и са приключили преди около година, каза арх. Георгий Станишев, потърсен за коментар.

Проектът е минал всякакви одобрения и е защитен по строителните закони, ако е имало пропуски, би трябвало институциите да са ни ги посочили още при съгласуването. Не бихме нарушили закона, въпреки това, ако се види нещо незаконосъобразно в самото строителство, да го спрат. Аз не съм страна

категоричен беше архитектът.

Направени били всички геоложки проучвания и проверки за конструктивната здравина на бъдещия обект от експерти.

Хотел гневи Созопол 3
Бъдещият хотел разгневи Созопол снимка: sozo.bg

Според проектанта основната причина за недоволството на съседите вероятно е в това, че парцелът, в който се строи, е на първа линия и бъдещата сграда би закрила изгледа към морето, с който хората са свикнали.

Нямам никакъв интерес от този строеж – нито имотен, нито финансов, освен от самия проект, който отдавна е изплатен

допълни Георгий Станишев.

ред.бел. В събота /02 април/ в социалната мрежа Фейсбук /Facebook/ около обяд бе създадена групата “Да спасим Созопол от безумните строежи и разрушаването на морския бряг“, където гражданското общество се противопоставя срещу бъдещото архитектурното “бижу”.

Източник: 24часа