Строителството на старинната аламана в Созопол започна с водосвет 2

Строителството на старинната аламана в Созопол започна с водосвет

Строителството на старинната аламана в Созопол започна с водосвет 3В присъствието на кмета на община Созопол Панайот Рейзи и зам. кмета Катя Стоянова и с водосвет отслужен от отец Иван бе дадена благословията за строителството на старинна аламана.

Риболовната лодка ще бъде най-новата туристическа атракция, която ще привлича вниманието на гостите на града, но и ще запознава със славната риболовна история на Созопол. Община Созопол финансира проекта, по който от дни работи екип от корабостроители начело с майстор Димитър Хрусов. Автентичният прототип на лодките, с които местните рибари са извършвали промишлен риболов до недалечното минало ще бъде изработен от странджански дъб.

”Това е най-здравия дървен материал, с който хората навремето са разполагали, за построяването на своите аламани”

сподели Димитър Хрусов.

Аламаната ще бъде 12 метра дълга и широка 2 метра. Ще бъдат изработени гребла за 8 гребци, а външната част на лодката ще бъде с оригинална дърворезба, която също ще бъде направена от майстор Димитър Хрусов. Всяка аламана е имала екипаж от 10 души, един капитан, управляващ посоката на лодката и осем гребци.

До средата на миналия век в Созопол все още са извършвали риболов с аламани

спомнят си възрастните хора. Созополските рибари са били известни с уменията си за богат улов. Обикновено всеки по-заможен созополчанин притежавал по две аламани, които при риболов се разполагали така, че рибния пасаж оставал между двете лодки и с мрежите заграждали богатия улов. След водосвета бе извършен старинен ритуал за вграждане на метална монета в основата на лодката, за да бъде здрава и желязна в своя поход в морето.

Кметът Панайот Рейзи пожела на екипа спорна работа и изрази увереност, че аламаната ще стане поредната атрактция, която ще направи ваканцията на туристите в Созопол интересна и незабравима.

 

източник: nariba.com