Празници на изкуствата "Аполония" 2011 2

Празници на изкуствата „Аполония“ 2011

Легендарният американски китарист и композитор Душан Богданович ще свири заедно с Милчо Левиев на 4 септември в Созопол като част от програмата на „Аполония 2011“. Богданович става прочут с уникалния си стил, синтез от джаз, класика и етническа музика. Той кръстосва света с грандиозен успех на партньорството си с известни музиканти като Джеймс Нютън, Чарли Хейдън, Мирослав Тадич, Антъни Кокс и др. Богданович е автор на над 50 композиции за китара и пиано и е издал над 20 албума, записани с прочути камерни оркестри и изпълнители.

Душан Богданович е част от масираното присъствие на музиканти от САЩ благодарение на партньорството на „Аполония“ с фондация „Америка за България“ и Посолството на САЩ в София. Ще слушаме великолепния саксофонист Чико Фрийман и триото на Фриц Пауер. Тромпетистът Том Харел ще открие фестивала като солист на Биг бенда на БНР, пианистът Пол Хефнер ще свири заедно с певицата Тара Нова.

Театралната програма включва една премиера и част от касовите представления на трисофийски сцени.

На 30 август театър „София“ показва премиерното си заглавие „Формата на нещата“ с режисьор Мартин Киселов, син на една от иконите на съвременната БГ режисура Младен Киселов.

Пиесата е на съвременния американски автор Нийл Лабют. Освен режисурата Мартин Киселов е автор на музиката и преводач на текста. Историята е за промяната на студент по скулптура под влияние на гаджето му. Той е свит, незабележителен, притеснителен, но под въздействието на любовната връзка става пробивен, енергичен и самонадеян. Промяната обаче влече негативи за момичето, което се принуждава да разкрие голямата си тайна.

В ролите са разпределени Лора Мутишева, Милко Йовчев, Марта Каменова и Борис Георгиев.

Другите две предложения на театър „София“ са „Суматоха“ по пиесата на Радичков с режисьор Боян Иванов ( ) и нашумялата „Тримата мускетари“ по Дюма с режисьор Атанас О’Махони и с участието на идола на тв зрителите Калин Врачански. И двете постановки са многолюдни, на сцената излизат повечето от артистите на театъра.

Йосиф Сърчаджиев режисира и играе в “Кралицата на красотата от малкия град”, спектакъл на театър“Възраждане”. На Сърчаджиев партнират Ивет Радулова, Мариана Жикич, Свежен Младенов, Петър Лъджев. Омразата между майка и дъщеря е описана с дълбоко познаване на женската психика от автора, ирландеца Мартин Макдона.. „След продължително премисляне и сънуване, видях, че не това е основното – обяснява Йосо Сърчаджиев тълкуването си. – Видях, че посланията на младия автор и наш съвременник са много по-дълбоки, че чрез героите на пиесата – полудeли от скука, диви копнежи, неизпълнени желания, страсти и омрази, геният на Макдона ни разкрива, че сме осъдени на несъвършенство, на слепота за красивото до нас. Че сме грешни и тленни. Че трябва да спрем, да се смирим, да се помолим.“

Както се личи от заглавието, любовното чувство е темата на спектакъла на Николай Поляков по пиесата на Мойра Бъфини „Любовни хватки“ с участието на Ивет Радулова, Мариана Жикич, Донка Аврамова, Даниел Цочев, Свежен Младенов, Анатоли Лазаров, Бояна Желязкова. Десетте истории се случват от античността през средновековието, просвещението, романтизма, 60-те години на XX век, белязани от хипитата и сексуалната революция, и до наши дни.

Роберт Янакиев е постановчикът на „Ало, ало“ по прочутия комедиен тв сериал на Дейвид Крофт и Джеръми Лойд. В кръчма по време на германската окупация на Франция през Втората световна война стават куп смешни случки между кръчмаря, жена му, любовницата му прислужница, немски офицери от частта, разквартирувана в селото, британски летци, паднали с парашути и укрили се в кръчмата. Еротични закачки оцветяват военния екшън и повдението, осмяно в националните недостатъци. Участват Свежен Младенов, Ивет Радулова, Надя Конакчиева, Йосиф Сърчаджиев, Анатоли Лазаров, Донка Аврамова и др.

“Зад канала” предлага свръхкасовата си “Ритъм и блус 2” на композитора Румен Цонев, „Балкански синдром“ от Станислав Стратиев в режисурата на Мариус Куркински и „Демонът на Скопие“ от Горан Стефановски в режисурата на босненеца Дино Мустафич с Филип Аврамов, Ирини Жамбонас, Христина Караиванова, Александър Кадиев, Владимир Пенев, Илка Зафирова, Иван Петрушинов и др.

ДИМИТЪР СТАЙКОВ

Васил Петров пее и рисува в Созопол

Рисунката е най-чистият порив за художника. В нея няма преднамереност, няма умишлено търсено послание към зрителя. Това ще докаже известният певец Васил Петров в нова роля – негова изложба е в програмата на празниците „Аполония“. А концертът му – на 3.9. в Амфитеатъра.

Тазгодишното издание сякаш има амбицията да „подскаже“ какво трябва да влезе в новооткрития Музей на съвременното изкуство. Защото събира на брега на морето работите на Свилен Блажев и Станислав Памукчиев – доказано модерно мислещи творци. Свилен продължава да разработва своите „градежи“, работейки с пясък, слама, кирпич, полимерни смоли, метал, гума, фолио, тапети… А проф. Памукчиев със своята инсталация „Стъпки“не крие от зрителя, че пътяът към изкуството е труден и безкраен.

Фотографията на Михаил Заимов (от подводния свят) удивява с изтънчения си естетизъм и находчивост. „Обективът превръща рибата в йероглиф- своеобразен ключ към тайните на екзотичните морета. Пред неговите обекти мълчанието е привилегия“, казва Греди Асса.

„Художникът рисува това, което знае. Но истинското изкуство е да нарисуваш това, в което вярваш…“. Под това мото ще е изложбата, посветена на 110-годишнината на големия художник и карикатурист Илия Бешков.

Лично доц. Георги Лозанов препоръчва да се видят металните пластики на Евгени Йонов. Според него работите му са „готови да се конкурират по зрелищност с образите от екрана, билбордовете и списанията“ и да бъдат разбрани и от масовия зрител.

На „Аполония“ се задават цели 17 премиери на български книги! Буквално са по 2 на вечер. Безспорно най-голям ще е интересът на 3.9., когато Георги Господинов (ИК „Жанет 45“) ще чете от ръкописа на все още неозаглавения си роман. ИК „Сиела“ се представя много силно – води на празниците Даниел Вълчев, Людмила Филипова, Васил Георгиев, Радослав Парушев, Калин Терзийски. Сред имената на пишещите, които ще се срещнат с почитатели в Созопол, са още Румен Леонидов, Момчил Николов, Людмил Станев, Златко Енев, Ани Илков (излизат негови събрани текстове), Марин Бодаков, Иван Теофилов, Борис Минков, Керана Ангелова, Катерина Стойкова, Васил Балев.

МИЛА ВАЧЕВА

Коравите старчета на Масларов вдигат купон с млади мацки

Няколко хита, вече признати от публика и журита на международни фестивали, влизат във филмовата програма на „Аполония“. Това са Love.net на режисьора Илиан Джевелеков, „Подслон“ на Драгомир Шолев, „Лора от сутрин до вечер“ на Димитър Коцев и „Лов на дребни хищници“ на Цветодар Марков. Заедно с тях ще се въртят нови игрални и документални ленти, които тепърва ще бъдат гледани от масовия зрител.

В знак на почит към режисьора Пламен Масларов, една от най-колоритните фигури на БГ киното, в Созопол ще гледат тв комедията „Корави старчета“, завършена снимачно дни преди смъртта му. Героите са възрастни селяни от безлюдно село, които решават да вдигнат купон и да поканят на гости няколко млади момичета, защото единствената жена там е починала. В ролите са големи актьори от по-старите поколения – Васил Банов, Иван Джамбазов, Стефан Бобадов, Иван Самоковлиев, Владимир Бонев, Никола Чиприянов и др.

„Правилата на ергенския живот“ е документална продукция на Тонислав Христов на любовна тема. Четирима нашенци, емигранти във Финландия, са преживели любовни разочарования и си поставят за цел до една година да си намерят гаджета в Хелзинки . Следват забавни ситуации с участието на Зоран Атанасов, Радост Димова, Християн Димов, Тонислав Христов, Кирил Йовчев.

Георги Тенев екранизира разказите си от книгата „Свещена светлина“ и пуска филм със същото заглавие. Авторът на „Роман на годината“, „Кристо и свободната любов“, „Вундеркинд“, както и на пиесата „Частите на нощта“,въвежда героите си във фантастични ситуации, повлиян от Оруел и филма „Гатака“.

“Аве” на Константин Божанов също нашумя с участието си в програми в Кан и Карлови Вари. Момче и момиче се запознават на автостоп, срещата им е изпълнена с изненади и за двамата. Играят Ованес Торосян и новачката Анджела Недялкова. Партнират им Николай Урумов, Йосиф Сърчаджиев, Евгений Михайлов, Койна Русева, Светлана Янчева, Красимир Доков.

„Манчестер Юнайтед от Свищов“ е документалният филм на Стефан Вълдобрев за българина, толкова откачил по любимия си британски отбор, че си сменил името.

Ново заглавие е и „Опасни игри” на Темелко Темелков, познат като оператор и фотограф. Модерната тема за отслабването на съвременната жена, за да има успех в живота и кариерата, е превърната в сюжет на лентата. Дебелачката Христина проявява страхотна воля да стане харесвано момиче.

източник: 24 часа