Кметът на община Созопол: Проверили сме документацията, всичко е изрядно

Кметът на община Созопол: Проверили сме документацията, всичко е изрядно 1Проверили сме документацията, всичко е изрядно, твърди кметът Панайот Рейзи

Силно недоволство в Созопол предизвика строежът на нов ултрамодерен хотел, проектиран от брата на Сергей Станишев – Георгий, известиха от Созопол Новините. Гневът идва основно от собствениците на съседни имоти, които се страхуват, че строителството може да повреди къщите им. Част от триетажната постройка ще бъде вградена в скалите над залива откъм новата част на града и в момента се копаят основите й. Именно това отприщило гнева на околните.

“Вече имаме слаби прорези”, твърдят пред вестника живеещите в отсрещните къщи, макар че от бъдещия хотел ги разделя цяла улица. На 28 март те пратили сигнал до МРРБ и ДНСК да проверят законни ли са разрешенията за сградата. Според тях хотелът нарушавал Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, тъй като навлизал в зона „А”, където строителството е забранено.

“Проверили сме документацията, всичко е изрядно при нас”, казва за „Твоят ден” кметът на Созопол Панайот Рейзи. Шефът на РДНСК в Бургас Георги Георгиев не бил виждал сигнала.

“Не знам дали е заради брата на Станишев, но не ни обръщат внимание”, коментира съседът Георги Пазвантов.

Кметът на община Созопол: Проверили сме документацията, всичко е изрядно 2
Хотелът, проектиран от Георгий Станишев снимка: sozo.bg

“Опитват се да направят въпроса политически, но при нас всичко е изрядно. Да не говорим, че Георгий Станишев е капацитет от международна величина”, заяви Йордан Георгиев, шеф на българо-руската фирма “Инти” ООД. От 2006 г. дружеството водело дела със съседите за строежа и спечелило.

Предвижда се сградата да е най-модерната на юг от Бургас. Корпусът ще е като кораб, облицован с тиково дърво като пристанището на Йокохама.

Теренът е 926 кв. м и за него има изготвен подробен устройствен план. Хотелът ще е на 3 етажа плюс тераса върху 470 дка, а партерните етажи ще са вкопани в скалата на 271 квадрата.

Навремето мястото било на съюза на кинодейците и за него фирмата играла на търг. То било пре отдаден на “Инти” ООД срещу обезщетение от 35%. Това предвижда 1/3 да е база за кинодейците.

“Няма никакво място за притеснение. Направили сме пълни геоложки проучвания и работим по най-съвременните и надеждни методи, като използваме багер чук за разбиване на скалата. Още повече че тя е от гранит и е много здрава. До 10 дни ще стигнем нивото за изливане на бетон”, казва шефът на бургаската строителна фирма изпълнител “Кредо Г-4” Дичо Трифонов, цитиран от вестника. За всеки случай, преди да започнат строителството, фирмата заснела постройките наоколо като застраховка срещу бъдещи спекулации за пукнатини.

Гражданите на Созопол, кмета на община Созопол и инвеститора на постройката пред камерата на bTV – Видео материал от bTV от днешна дата 05.04.2011г.